Şefi din IPJ Bistriţa-Năsăud, trimişi în judecată de DNA pentru abuz în serviciu

Fostul şef al IPJ Bistriţa-Năsăud, al Poliţiei Rutiere din judeţ şi al Poliţiei oraşului Năsăud au fost trimişi în judecată de procurorii DNA, fiind acuzaţi că au ascuns accidente rutiere cu victime omeneşti, au avut imixtiuni în dosare şi au comunicat date cu caracter personal.

398 afișări
Imaginea articolului Şefi din IPJ Bistriţa-Năsăud, trimişi în judecată de DNA pentru abuz în serviciu

Şefi din IPJ Bistriţa-Năsăud, trimişi în judecată de DNA pentru abuz în serviciu (Imagine: Shutterstock)

Procurorii DNA de la Cluj l-au trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pe Ioan Ovidiu Mureşan, inspector-şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Bistriţa-Năsăud la data faptelor, penrtru 11 fapte de abuz în serviciu, instigare la abuz în serviciu, instigare la fals material în înscrisuri oficiale şi instigare la uz de fals, în forma participaţiei improprii.

Alături de el, au mai fost trimişi în judecată şi Emil Roberto Hasnăş, şeful Poliţiei Rutiere din IPJ Bistriţa-Năsăud la data faptelor, pentru 40 de fapte de abuz în serviciu şi instigare la abuz în serviciu, şi Anton Leon Cloşcă, şeful Poliţiei oraşului Năsăud la data faptelor, pentru 18 fapte de abuz în serviciu şi efectuarea de operaţiuni comerciale, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia îndeplinită, în scopul obţinerii pentru sine de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite. Şi aceştia sunt arestaţi preventiv.

În plus, în acest dosar, vor fi judecaţi în stare de libertate Paul Marian Cârcu, specialist la Registrul Auto Român (RAR) - Reprezentanţa Bistriţa Năsăud la data săvârşirii faptei, pentru abuz în serviciu, Viorel Sângeorzan, pentru instigare la abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătură, instigare la fals în declaraţii, instigare la fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, Mihai Mircea Manciu, agent şef principal de poliţie în cadrul Poliţia oraşului Năsăud, pentru abuz în serviciu, şi Dumitru Florin Bîgiu, pentru mai multe fapte de mărturie mincinoasă.

Potrivit procurorilor, în perioada iunie - noiembrie 2014, Mureşan, Hasnăş şi Cloşcă, în mod repetat, la diferite intervale de timp, şi-au încălcat atribuţiile de serviciu în sensul imixtiunii abuzive în activitatea unor subordonaţi, în vederea neconstatării şi nesancţionării unei contravenţii la regimul circulaţiei rutiere, imixtiuni abuzive în dosare penale aflate în cercetare la IPJ Bistriţa Năsăud, pentru favorizarea unor părţi din acele dosare, participarea la ascunderea şi neraportarea producerii unor accidente rutiere cu victime omeneşti, în scopul alterării evidenţei accidentelor rutiere de acest gen, ascunderii infracţiunilor săvârşite de un coleg de-al lor, şef al unui post de poliţie, cu ocazia provocării de către acesta a unui accident rutier, în urma căruia a fost vătămată corporal o minoră în vârstă de opt ani, care a suferit multiple fracturi în zona capului şi a feţei (în cazul inculpaţilor Mureşan Ioan şi Cloşcă Leon Anton), comunicării abuzive a unor date cu caracter personal unor persoane neautorizate şi determinării unor subordonaţi să întocmească documente fictive, pentru a ascunde nerespectarea obligaţiilor de serviciu în cazul unei cercetări administrative.

În fiecare caz în parte, ei au obţinut pentru sine sau pentru altul foloase necuvenite, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu.

În cursul lunii octombrie 2014, Mureşan, prin intermediul lui Hasnăş şi Viorel Sângeorzan, l-a determinat pe Paul Cârcu (angajat la RAR– Reprezentanţa Bistriţa Năsăud) să-şi încalce atribuţiile de serviciu, în sensul de a efectua autentificarea şi identificarea unui autovehicul în mod fraudulos, prin menţionarea unei categorii nereale a autovehiculului.

În acelaşi context, Mureşan, prin intermediul lui Sângeorzan, a determinat o persoană neidentificată să falsifice certificatul de înmatriculare al autovehiculului, emis de autorităţile din Italia. Tot Sângeorzan, s-a ocupat şi de falsificarea altor acte necesare înmatriculării acelui autoturism (contract de vânzare - cumpărare şi o declaraţie notarială din care rezulta că fusese pierdut certificatul de înmatriculare al acestui autoturism).

Ulterior, la Serviciul Permise şi Înmatriculări Bistriţa-Năsăud, de procedura înmatriculării acestui autoturism s-a ocupat o rudă a lui Mureşan, care a acţionat fără vinovăţie, necunoscând falsificarea cărţii de identitate a maşinii.

Autovehiculul în cauză a fost procurat de Mureşan din Italia, fiind vorba de un Jeep Cherokee, încadrat la categoria M 1 (pentru transport persoane), ce a fost înscris fraudulos la categoria N1(autoutilitară pentru transport de mărfuri).

Acest demers infracţional a produs diminuarea frauduloasă a cuantumului timbrului de mediu achitat de către Mureşan, fiind păgubit bugetul de stat cu suma de 31.094 de lei.

În perioada iunie - noiembrie 2014, Anton Leon Cloşcă, în calitate de şef al Poliţiei oraşului Năsăud, în mod repetat, a săvârşit acte de comerţ incompatibile cu funcţia, în scopul obţinerii pentru sine de bani şi alte foloase necuvenite.

Concret, acesta a condus efectiv activitatea de producţie şi de comerţ a unei păstrăvării, din judeţul Bistriţa-Năsăud, în sensul că a procurat dotări materiale necesare acesteia, a dispus şi a organizat efectuarea unor lucrări de construcţii, necesare pentru această activitate economică, a cumpărat produse de medicină veterinară, îngrijindu-se inclusiv de întocmirea facturilor aferente acestor produse, a cumpărat hrană pentru peşti şi s-a îndeletnicit cu vânzarea unor cantităţi însemnate de peşte şi cu vânzarea furajului pentru păstrăv.

În 28 octombrie 2014, Mihai Mircea Manciu, în calitate de agent de poliţie rutieră în cadrul Poliţiei oraşului Năsăud, şi-a încălcat atribuţiile de serviciu, neluând măsurile obligatorii legale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor săvârşite de o persoană. Această conduită abuzivă a inculpatului i-a permis contravenientului ca, ulterior, să comunice Serviciului Rutier din cadrul IPJ Bistriţa Năsăud datele de identificare ale unei persoane nevinovate, care a fost sancţionată contravenţional în mod abuziv, deşi aceasta nu săvârşise nicio contravenţie.

La datele de 8 decembrie 2014 şi 12 ianuarie, fiind audiat în calitate de martor în prezentul dosar, Dumitru Florin Bîgiu, în mod repetat, a făcut afirmaţii mincinoase şi nu a declarat tot ce ştia în legătură cu fapte şi împrejurări esenţiale ale cauzei, cu privire la care a fost întrebat. Concret, inculpatul nu a declarat aspecte esenţiale legate de modalitatea în care i-a cerut lui Cloşcă, şeful Poliţiei oraşului Năsăud, să intervină în activitatea unor subordonaţi, (imixtiuni solicitate chiar de către el), ascunzând totodată fapte şi împrejurări esenţiale legate de urmările ilicite ale acestor intervenţii.

În cauză anchetatorii au pus sechestru asigurator asupra cotei de 1/2 din dreptul de proprietate asupra unui imobil (cotă aparţinând lui Mureşan), până la concurenţa sumei de 31.094 de lei, sumă cu care Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud s-a constituit parte civilă.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Maramureş cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

În acest dosar DNA a fost sprijinit de Serviciul Român de Informaţii şi Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici