Şeful CJ Constanţa trimis în judecată pentru abuz în serviciu se tratează în continuare în SUA

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, trimis în judecată de procurorii DNA pentru abuz în serviciu, este în continuare în SUA, unde se tratează pentru cancer la prostată, avocatul său menţionând că a aflat din presă despre decizia procurorilor anticorupţie.

68 afișări
Imaginea articolului Şeful CJ Constanţa trimis în judecată pentru abuz în serviciu se tratează în continuare în SUA

Şeful CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu (Imagine: Alexandru Raita/Mediafax Foto)

Marius Mocanu, avocatul lui Nicușor Constantinescu, spune că acesta tantinescu este în continuare în Statele Unite ale Americii, la clinica din Baltimore, unde se tratează de cancer la prostată, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Se află sub tratament din luna aprilie, de când a suferit intervenţia chirurgicală. (...) În prezent, se simte mai bine. În data de 5 iunie, va face o reevaluare a stării de sănătate şi vom vedea atunci când se poate întoarce în ţară", a spus Marius Mocanu.

El a precizat că a aflat din presă despre trimiterea în judecată a clientului său, dar spune că s-a obişnuit deja cu acest aspect.

"Am aflat, din nou, la fel ca dumneavostră, din comunicatul de presă remis de DNA. Nu este prima oară când se întâmplă asta, aşa că am început să ne obişnuim. (...) Este acelaşi dosar în care s-a dispus întâi reţinerea, apoi a fost făcută propunerea de arestare preventivă", a precizat Marius Mocanu.

Avocatul a mai declarat că nu va fi o problemă dacă Nicuşor Constantinescu nu se va putea prezenta la primele înfăţişări în instanţă.

"Vom prezenta documente medicale, dacă nu se va putea prezenta în instanţă şi va fi nevoie", a mai spus Mocanu.

Nicuşor Constantinescu a fost trimis în judecată sub acuzaţia de abuz în serviciu, alături de el fiind deferit justiţiei directorul RAJDP Constanţa, Adrian Gâmbuţeanu, pentru aceleaşi acuzaţii, după ce niciunul dintre cei doi nu s-a supus controlului Curţii de Conturi.

Conform DNA, Gâmbuţeanu, în calitatea sa de director general al Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri (RAJDP) Constanţa, cu ajutorul lui Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedinte al CJ Constanţa, a refuzat, în mod repetat, să pună la dispoziţia Curţii de Conturi documentele necesare efectuării controlului de specialitate programat în 2011, 2012 şi 2013.

Astfel, arată procurorii, nu a mai fost posibilă efectuarea consecutivă a trei controale pe care Curtea de Conturi le avea programate conform planului de activitate.

"În această modalitate, a fost practic blocată activitatea Curţii de Conturi în raport cu regia locală menţionată, Curtea de Conturi aflându-se în imposibilitatea de a-şi îndeplini principala atribuţie, respectiv verificarea modului în care au fost utilizate resursele financiare publice", susţine DNA, în rechizitoriul de trimitere în judecată.

Totodată, între 2009 şi 2012, a fost creat un folos necuvenit RAJDP Constanţa, constând în faptul că activitatea sa financiar-contabilă a fost sustrasă verificării, în condiţiile în care fondurile de care a beneficiat Regia, din resursele publice, în perioada supusă controlului au fost de peste 200 de milioane lei.

"Mai mult, există date că din aceste sume au fost efectuate plăţi nelegale, aspecte care impuneau lămuriri prin efectuarea controlului şi care fac obiectul unui alt dosar penal aflat pe rolul DNA. Referitor la această împrejurare, sesizarea a fost înregistrată la data de 1 noiembrie 2012, ca urmare a unei plângeri penale formulate de Curtea de Conturi", susţin anchetatorii.

Controalele programate în anii 2012 şi 2013, arată sursa citată, nu s-au putut face din cauza atitudinii pe care a avut-o Gâmbuţeanu, precum şi a dispoziţiilor exprese ale lui Constantinescu, prin rezoluţii cu textul "nu sunt de acord", aplicate pe adresele întocmite de RAJDP Constanţa, fără a invoca vreun argument care să justifice această poziţie.

O altă acuzaţie adusă în acest dosar se referă la faptul că, în perioada 2007-2014, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa nu a prelungit 11 certificate de urbanism şi autorizaţiile de construire a unor centrale şi generatoare eoliene, solicitate de două societăţi comerciale.

"Mai mult decât atât, după ce instanţele judecătoreşti au dispus prin nouă hotărâri definitive, pronunţate în perioada 2008 - 2011, ca preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa să procedeze la emiterea documentelor respective, acesta a refuzat punerea în executare a hotărârilor prin care era obligat să-şi îndeplinească atribuţiile de serviciu", conform DNA.

Prin aceleaşi hotărâri, s-a dispus ca preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa să plătească o amendă civilă pentru fiecare zi de întârziere, însă Nicuşor Constantinescu nu a emis respectivele documente.

"Toate demersurile de a obţine executarea silită a obligaţiilor preşedintelui CJ Constanţa au rămas fără efect, inclusiv din cauza refuzului organelor fiscale de a executa penalităţile, astfel încât Nicuşor Daniel Constantinescu a lipsit practic de conţinut drepturile părţii vătămate, în ciuda recunoaşterii acestora în mod repetat pe cale judecătorească", subliniază DNA.

Dosarul va fi judecat de Tribunalul Bucureşti.

Într-un alt dosar, în 25 aprilie, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, pentru abuz în serviciu în formă continuată, el fiind acuzat că, în perioada 2009 - noiembrie 2013, nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa.

Conform rechizitoriului întocmit în acest dosar, în raport de funcţia publică deţinută, Nicuşor Constantinescu nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa, neefectuând reparaţiile necesare la sediul acestuia, şi a dispus rezilierea contractelor pentru furnizarea de utilităţi şi servicii de pază necesare funcţionării în condiţii normale a acestei instituţii, informează DNA.

De asemenea, a încercat de mai multe ori să evacueze instituţia din sediul pe care îl ocupa, fapte care au provocat vătămări ale drepturilor şi intereselor legale ale Ministerului Apărării Naţionale, precum şi pagube acestei instituţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici