Şeful CJ Harghita deţine nouă terenuri şi două case. Firma tatălui său are contract cu DSVSA

Şeful CJ Harghita, Borboly Csaba, reţinut pentru corupţie, are, potrivit declaraţiei de avere, nouă terenuri şi două case de locuit, în timp ce în declaraţia de interese se menţionează că firma tatălui său are un contract cu DSVSA pentru servicii sanitar-veterinare încheiat în 1999 pe 15 ani.

450 afișări
Imaginea articolului Şeful CJ Harghita deţine nouă terenuri şi două case. Firma tatălui său are contract cu DSVSA

Şeful CJ Harghita deţine nouă terenuri şi două case. Firma tatălui său are contract cu DSVSA (Imagine: Mihaly Laszlo/Mediafax foto)

Conform ultimei sale declaraţii de avere datată 4 iulie 2012 şi postată pe site-ul CJ Harghita, Borboly are, împreună cu soţia, Borboly Melinda, trei terenuri agricole în suprafaţă de 0,19 hectare, 0,14 hectare şi 0,4 hectare, toate în comuna Suseni şi cumpărate în 2005.

De asemenea, în declaraţie este menţionat un teren intravilan de 422 de metri pătraţi, în aceeaşi comună, primit ca donaţie de la tatăl său, în 2004.

Tot împreună cu soţia, Borboly a cumpărat, în 2004, de la rude ale sale, un teren forestier de 2,1 hectare, un teren agricol de 6,15 hectare, iar în 2005 a achiziţionat un teren de 4,45 hectare, în comuna Şimoneşti. Tot în 2005, el a primit donaţie un teren intravilan de 0,4 hectare în aceeaşi comună.

Conform documentului citat, în 2007 soţii Borboly au cumpărat un teren intravilan de 0,24 de hectare, la Miercurea Ciuc.

În declaraţia de avere mai figurează o casă de locuit de 55 de metri pătraţi, în comuna Suseni, primită donaţie în 2004 de la tatăl lui Borboly, şi o casă de locuit de 128 de metri pătraţi la Miercurea Ciuc, construită în 2009.

În documentul nu sunt făcute menţiuni în ceea ce priveşte autoturisme sau alte bunuri mobile şi nici privind bijuterii sau obiecte de artă.

De asemenea, în declaraţia de avere Borboly menţionează că a vândut, în perioada de referinţă, un apartament, primind o primă rată de 175.600 de lei în 2009, la antecontract, şi 34.400 de lei la semnarea contractului de vânzare-cumpărare.

La capitolul fonduri de investiţii sau alte sisteme de acumulare, Borboly menţionează un fond deschis în 2001 şi cu o valoare de 27.500 de lei, un cont curent deschis în 2002, cu o valoare de 1.000 de lei, şi un altul deschis în 2005, cu 16.500 de forinţi.

Totodată, erau menţionate datorii la bănci de 124.000 de lei, cu scandenţă în 2012, 20.000 de lei cu scadenţă în 2017 şi un împrumut de 10.000 de lei contractat de Borboly Melinda în 2012 şi scadent în 2013.

Conform documentului, Borboly a avut, în 2011, un venit de 51.237,87 lei ca şef al CJ, reprezentând salariu şi diurne pentru deplasări în străinătate, iar soţia sa a primit o indemnizaţie de creştere a copilului de 10.200 de lei de la Casa de Asigurări a Avocaţilor şi una de 45.357 de lei de la Agenţia de Prestaţii Sociale, ambele pentru anul 2011.

De asemenea, este trecută o chirie de 9.600 de lei pentru anul 2011, pentru un spaţiu propriu, dividende de 17.500 de lei de la SC Euroconsult SRL, iar soţia sa a primit dividende de 8.500 de lei de la SC T-Pont Actual SRL.

Firma Euroconsult, care desfăşoară ativităţi veterinare, îi are ca asociaţi pe Borboly Istvan (tatăl lui Borboly Csaba) şi Borboly Viorica, în timp ce la firma SC T-Pont Actual SRL sunt asociaţi Borboly Melinda (soţia lui Borboly Csaba) şi Borboly Eniko, potrivit datelor de la Registrul Comerţului. Pentru sediul social, SC T-Pont Actual SRL are un contract de comodat, încheiat în aprilie 2012, cu Csaba şi Melinda Borboly.

În declaraţia de interese, preşedintele CJ Harghita menţionează un contract de concesiune (Servicii sanitar-veterinare, identificare, crotaliere, vaccinare, recoltare sânge, necropsii), încheiat în 1999 pe o perioadă de 15 ani şi reînoit anual, prin acte adiţionale.

Titularul contractului este Borboly Istvan, tatăl şefului CJ, care este medic veterinar şi a cărui firmă, Euroconsult SRL, are un contract cu Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Harghita. Valoarea totatlă a contractului a fost 56.822,50 lei, cu TVA, în anul 2011 şi 35.019,85 în anul 2012, până în luna mai.

Borboly declara pentru corespondentul MEDIAFAX că firma Euroconsult este o afacere de familie şi reprezintă principala sursă de venit a familiei, respectiv a mamei, tatălui şi a surorii lui, şi că astfel părinţii săi au putut să îşi ţină în facultate copiii.

"De mic copil am dorit să fiu medic veterinar. Am stat pe lângă tata şi mi-a plăcut ceea ce face. Am vrut să fiu ca el, dar când m-am făcut mare viaţa m-a dus în altă direcţie. Ori de câte ori am ocazia, îi ajut când au nevoie. Societatea are plan de afaceri, ofer consultanţă, ajut familia", spunea Borboly, precizând că îşi sprijină familia cu această firmă încă din 1994, de când era student.

În declaraţia de interese, Borboly Csaba menţionează şi faptul că este membru al CD ADR centru, al Societăţii Ungare de Ştiinţe Politice - Budapesta, vicepreşedinte al Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România, membru al Asociaţiei Leader "Csik". De asemenea, el este preşedinte al organizaţiei teritoriale Ciuc a UDMR, al Consiliului Naţional al Aleşilor Locali ai UDMR şi Consiliului Aleşilor Locali al organizaţiei teritoriale Ciuc a UDMR, fiind, totodată, membru al UDMR Harghita, al Consiliului Reprezentanţilor UDMR - Organizaţia teritorială Ciuc şi al Consiliului Reprezentanţilor UDMR.

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a fost reţinut, luni, de către procurorii DNA, fiind suspectat de fapte de corupţie, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX şeful Serviciului Teritorial Târgu Mureş al DNA, Elena Curcă.

Soţia preşedintelui CJ Harghita a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută în faţa Consiliului Judeţean Harghita, că soţul său a plecat luni dimineaţă, la ora 5.00, la sediul Serviciului Teritorial Mureş al DNA pentru a da o declaraţie şi că, în cursul după-amiezii, a primit un telefon de la acesta, care o anunţa că a fost reţinut de DNA pentru 24 de ore pe motiv că, înainte de a semna, nu a verificat documentaţiile privind ordinele de plată pentru două drumuri judeţene în 2010.

Borboly Melinda, care a declarat că, în opinia ei, soţul său este nevinovat, a precizat că înaintea preşedintelui CJ au semnat directorul şi vicepreşedintele instituţiei, adăugând că nici nu intra în atribuţiile soţului său să verifice documentaţiile.

Ea a mai spus că atunci când a observat, după "un an sau doi", că "ceva nu este în regulă" cu documentaţia, Borboly a sesizat organele de specialitate. Potrivit acesteia, DNA a considerat că această sesizare a preşedintelui CJ Harghita este "un denunţ calomnios" făcut de acesta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici