Şeful CJ Harghita spune că era în "concediu forţat" când ar fi fost ilegalităţi la Băile Homorod

Şeful CJ Harghita, Borboly Csaba, spune că în perioada când s-ar fi constatat ilegalităţi la construcţia microhidrocentralei de pe pârâul Homorodul Mare el era în "concediu forţat", adăugând că nu poate comenta activitatea colegilor săi, dar că la întoarcerea sa au fost sistate lucrările.

259 afișări
Imaginea articolului Şeful CJ Harghita spune că era în "concediu forţat" când ar fi fost ilegalităţi la Băile Homorod

Preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba (Imagine: Vargyasi Levente/Mediafax Foto)

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX, că în perioada 12 mai - 12 august a fost "în concediu forţat" - măsură impusă de procurorii DNA care îl cercetează, în stare de libertate, pentru fapte de corupţie -, însă la două zile după ce a revenit la şefia CJ lucrările la microhidrocentrala de pe pârâul Homorodul Mare au fost sistate.

"Am reînceput activitatea în 12 august şi în 14 august au fost luate măsurile impuse, conform legii. Înainte de 12 august nu pot să comentez ce au făcut colegii mei, dar am încredere că, în lipsa mea, CJ a fost condus cu profesionlism şi bunăvoinţă", a spus Borboly Csaba.

El a explicat că, în 14 august, arhitectul-şef al judeţului a întocmit procesul-verbal de sancţionare a antreprenorului cu 3.000 de lei şi a solicitat sistarea totală a lucrărilor.

Borboly a precizat că, în 21 august, a trimis o înştiinţare antreprenorului, atenţionându-l ca trebuie să reînceapă autorizarea "de la zero".

"Pentru reluarea lucrărilor, este necesară solicitarea din nou a autorizaţiei de construcţie. În data de 21 august am trimis o înştiinţare antreprenorului, atrăgându-i atenţia asupra faptului că, pentru continuarea lucrărilor, trebuie să reînceapă de la zero procesul de autorizare cu lucrările modificate, aşa cum sunt ele acum pe teren, şi cu avize noi", a afirmat preşedintele CJ Harghita.

Referitor la acuzaţiile că microhidrocentrala de la Băile Homorod "a fost avizată de toate forurile şi aprobată, inclusiv autorizată de CJ Harghita, în mod absolut ocult, cu încălcarea gravă şi flagrantă a legii", Borboly a amintit că, potrivit legii, autoritatea judeţeană este cea care emite autorizaţii de construcţie în cazul unităţilor administrative locale care nu au arhitect.

Potrivit acestuia, CJ a dat aviz favorabil în baza autorizaţiilor emise de instituţiile abilitate, iar localnicii nemulţumiţi pot solicita o nouă expertiză.

"Subliniez că luarea deciziilor se bazează exclusiv pe diferitele autorizaţii emise de organele în drept. Astfel, dacă experţii de la administrarea apelor susţin că lucrările de construcţie a microhidrocentralei nu pun în pericol debitul pârâului şi fauna acestuia, ne găsim în imposibilitatea de a trece peste aceste documente oficiale, eliberate de către organele statului. Însă, localnicii pot solicita o nouă expertiză, iar dacă aceasta susţine cele afirmate de către reclamanţi, aceştia pot solicita retragerea autorizaţiilor emise", a explicat şeful CJ Harghita.

Borboly Csaba s-a declarat deschis dialogului, apreciind că situaţiile tensionate create pe seama acestei investiţii pot fi rezolvate prin dezbateri civilizate, care să ducă la soluţii "durabile, pe termen lung". El a menţionat că le-a cerut localnicilor să formeze o delegaţie din câteva persoane cu care să discute problemele apărute.

Potrivit acestuia, programul de dezvoltare economică al judeţului Harghita pentru perioada 2012-2020, care vizează şi construirea unor amplasamente de producere a hidroenergiei, a fost supus consultării publice timp de doi ani şi nimeni nu s-a arătat împotrivă.

Borboly Csaba a mai susţinut că unul din organizatorii principali ai protestului de la Băile Homorod a încercat în repetate rânduri să îl discrediteze.

"Nu în ultimul rând, trebuie ştiut faptul că unul dintre organizatorii principali ai acestor acţiuni de la Băile Homorod este persoana care, începând din campania alegerilor locale de anul trecut, încearcă să mă discrediteze încontinuu. Printre altele, a creat un site denigrator la adresa mea (felavatom.ro)", a conchis Borboly Csaba.

Aproximativ 70 de proprietari de terenuri şi localnici de pe Valea Homorodului Mare au protestat, sâmbătă, faţă de construirea unei microhidrocentrale în staţiunea Băile Homorod, susţinând că aceasta va distruge echilibrul ecologic şi va afecta dezvoltarea turistică a zonei. Ei au reclamat că nu au fost consultaţi cu privire la această investiţie şi că toate avizele şi autorizaţiile de construcţie ar fi fost obţinute ilegal.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici