Senatul a adoptat legea privind interzicerea produselor etnobotanice

Senatul a adoptat, marţi, legea privind interzicerea produselor etnobotanice, iniţiat de Guvern, care instituie condiţii dure pentru autorizarea magazinelor şi permite autorităţilor să confişte marfa şi să suspende provizoriu activitatea neautorizată a unor comercianţi.

1599 afișări
Imaginea articolului Senatul a adoptat legea privind interzicerea produselor etnobotanice

Senatul a adoptat legea privind interzicerea produselor etnobotanice (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Proiectul a obţinut 102 voturi "favorabile" şi o abţinere. Senatul a fost primă Cameră sesizată. Potrivit proiectului Guvernului, comercializarea fără autorizaţie va fi sancţionată cu închisoare de la doi la opt ani şi interzicerea unor drepturi.

Durata pedepsei cu închisoarea va fi însă între 10 şi 20 ani dacă în urma consumului de etnobotanice sunt înregistrate decese.

Conform proiectului de lege iniţiat de Guvern, până la obţinerea unei noi autorizaţii de către comercianţii de produse etnobotanice, activitatea acestora va fi interzisă. Autorizaţia nu va fi eliberată decât dacă, în urma analizei de laborator, se constată că produsul nu face parte din categoria etnobotanicelor.

Autorităţile vor avea însă dreptul să iniţieze oricând acţiuni de control şi să retragă marfa de pe piaţă în cazul în care consideră că acesta prezintă riscuri. În acţiunile de control vor fi implicaţi şi inspectorii Direcţiei de Criminalitate Organizată şi Terorism.

La rândul său, Ministerul Comunicaţiilor va iniţia demersuri de blocare a site-urilor care promovează publicitate pe internet pentru astfel de produse.

Proiectul privind interzicerea produseloe etnobotanice, care prevede aceste măsuri, a fost prezentat de MEDIAFAX în primăvara acestui an.

În luna martie, agenţia MEDIAFAX a prezentat un proiect de act normativ care indica intenţia Guvernului de a interzice vânzarea şi deţinerea substanţelor etnobotanice, a confisca marfa pentru un interval de până la 18 luni cu suspendarea activităţii comerciantului până la analiza de laborator şi a decide amenzi ce ajung la 100.000 lei şi închisoare de 2-8 ani pentru vânzarea acestor produse.

Anul trecut, Guvernul a stabilit o listă de substanţe interzise la comercializare, pentru a combate produsele etnobotanice.

Conform datelor prezentate în document, în 2009 au fost înregistrate, la nivelul întregii ţări, 1.195 cazuri de persoane care au solicitat asistenţă spitalicească, printre care mulţi minori, iar în 2010 au fost consemnate 2.760 cazuri. Până în prezent, niciunul dintre magazinele care comercializează produse psihoactive nu a solicitat autorizaţie de la Ministerul Sănătăţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici