Senatul a respins o propunere de scutire de la impozitare a locuinţei de domiciliu

Senatul a respins, miercuri, o propunere a senatorului UDMR Gyorgy Frunda care prevede atât scutirea de la plata impozitului în cazul locuinţei în care domiciliază proprietarul cât şi abrogarea majorării impozitului datorat de persoanele fizice care deţin mai multe clădiri.

17 afișări
Imaginea articolului Senatul a respins o propunere de scutire de la impozitare a locuinţei de domiciliu

Senatul a respins o propunere de scutire de la impozitare a locuinţei de domiciliu (Imagine: Bogdan Maran/Arhiva Mediafax Foto)

Frunda a depus în septembrie 2010 o propunere legislativă pentru prevedea modificarea şi completarea a Legii 571/2003 privind Codul Fiscal.

Raportul negativ al Comisiei pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital a primit 33 de voturi "pentru", 34 "împotrivă" şi trei "abţineri", preşedintele forului anunţând că legea nu a întrunit numărul necesar de opţiuni.

"A avea o casă, un domiciliu este o necesitate. Această necesitate acoperă un drept fundamental prevăzut de Constituţie. Astfel articolul 47 aliniat 1 din Legea fundamentală a României prevede că «statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trăi decent»", arăta iniţiatorul în expunerea de motive.

El susţinea că locuinţa proprie ar trebui să fie o normalitate, nicidecum un privilegiu. "Din păcate, în România, la momentul actual, a fi proprietarul unei locuinţe nu mai este un lucru realizabil pentru mulţi dintre noi. Şi la toate acestea se adaugă plata unui impozit, un efort în plus care nu se justifică. Ţări europene precum Ungaria, Germania, Austria au înţeles acest lucru şi, deşi nivelul de trai este mai ridicat, iar posibilitatea de a avea o casă mai simplă, au eliminat acest impozit ce nu reprezintă decât o datorie în plus, o taxare a ceea ce deja a fost taxat", se mai arăta în expunerea de motive.

Senatorul UDMR considera că această dublă impozitare vine în contradicţie cu articolul 56 din Constituţie, care prevede, la alineatul 2, că "sistemul legal de impuneri trebuie să asigure aşezarea justă a sarcinilor fiscale".

"Toţi primim în urma muncii noastre bani pentru care plătim impozit, iar atunci când reuşim să ne achiziţionăm o casă, aceasta devine automat impozabilă", se mai specifica în documentul semnat de Gyorgy Frunda.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici