Senatul elimină prevederile care scoteau contractele de salubrizare din sfera achiziţiilor publice

Senatul a admis, marţi, cererea de reexaminare transmisă de preşedintele Traian Băsescu privind legea legată de atribuirea contractelor de salubrizare a localităţilor, proces care urma să fie exceptat de la prevederile OUG privind atribuirea contractelor de achiziţie publică.

173 afișări
Imaginea articolului Senatul elimină prevederile care scoteau contractele de salubrizare din sfera achiziţiilor publice

Senatul elimină prevederile care scoteau contractele de salubrizare din sfera achiziţiilor publice (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

La propunerea Comisiei juridice, senatorii au eliminat aceste prevederi din legea trimisă la promulgare.

Propunerea legislativă pentru modificarea Legii serviciului de salubrizare a localităţilor 101/2006, propusă de senatorul Petru Filip şi adoptată de cele două Camere, prevedea că procedura de atribuire urmează să fie stabilită prin hotătâri ale autorităţilor deliberative ale unităţilor administrativ-teritoriale sau, după caz, prin hotărâri ale adunării generale a asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară cu obiect de activitate serviciile de utilităţi publice.

Preşedintele Traian Băsescu a refuzat să promulge proiectul de modificare a Legii 101/2006 privind serviciul de salubrizare a localităţilor şi a cerut reexaminarea acesteia în Parlament.

Şeful statului a menţionat că textul noii legi scoate atribuirea contractelor de salubrizare din sfera legislaţiei achiziţiilor publice, ceea ce poate duce la abuzuri, lipsă de transparenţă, discriminare a firmelor concurente şi la nerespectarea legislaţiei europene.

Potrivit cererii de reexaminare, "prin aceste reglementări, procedura de atribuire a contractului de delegare a gestiunii pentru activităţile specifice serviciului de salubrizare este scoasă din sfera de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii aprobată prin Legea 337/2006, fapt care ar putea să genereze lipsă de transparenţă în atribuirea contractelor".

"Considerăm că procedura de atribuire a contractelor de delegare a gestiunii pentru activităţile specifice serviciului de salubrizare trebuie să fie realizată pe baza unor criterii care să asigure transparenţă, condiţii de egalitate, nediscriminare şi predictibilitate. Totodată, atribuirea contractelor de delegare trebuie să urmeze respectarea criteriului ofertei celei mai avantajoase atât din punct de vedere al calităţii serviciilor prestate, cât şi cu privire la costul acestor activităţi", mai susţinea Băsescu.

Acesta a mai arătat că procedura prevăzută în forma actuală a Legii serviciului de salubrizare a localităţilor, care face trimitere la aplicarea procedurii prevăzute de OUG 34/2006 asigură cadrul legal potrivit pentru atribuirea contractelor de delegare a gestiunii pentru activităţile specifice serviciului de salubrizare, nefiind necesară stabilirea unei proceduri distincte.

Primarul General, Sorin Oprescu, a adresat, anterior, un memoriu conducerii Senatului prin care solicita urgentarea definitivării cadrului legal în domeniul serviciilor de salubrizare a localităţilor. El acesta a cerut Biroului Permanent al Senatului deblocarea vidului legislativ existent, deoarece nu a fost aprobat proiectul de lege pentru modificarea Legii serviciului de salubrizare a localităţilor 101/2006 şi a solicitat sprijin în vederea definitivării cadrului legal.

Cererea de reexaminare urmează să fie discutată la Camera Deputaţilor, care este Cameră decizională.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici