Sever Mureşan şi Mircea Hossu, achitaţi în cazul Băncii Dacia Felix

Tribunalul Constanţa a decis, miercuri seară, achitarea lui Sever Mureşan şi a lui Mircea Horia Hossu, într-un dosar care viza falimentul Băncii Dacia Felix, cei doi fiind acuzaţi de înşelăciune, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, gestiune frauduloasă şi abuz în serviciu.

507 afișări
Imaginea articolului Sever Mureşan şi Mircea Hossu, achitaţi în cazul Băncii Dacia Felix

Sever Mureşan şi Mircea Hossu, achitaţi în cazul Băncii Dacia Felix (Imagine: Mediafax Foto)

De asemenea, instanţa Tribunalului Constanţa obligă, în solidar, pe Mircea Horia Hossu şi Sever Andrei Mureşan, la plata către S.C. "Bank Leumi România" S.A. Bucureşti (fostă S.C. "Eurom Bank" S.A. Bucureşti - fosta Dacia Felix) a 15.800.000 de lei, 119.607.318 dolari şi 10.000.000 de franci elveţieni, precum şi echivalentul în lei a sumei de 2.757.830 de franci francezi, la data ieşirii din circulaţia monetară.

De asemenea, Mircea Horia Hossu trebuie să plătescă şi 2.330.509 de dolari.

Instanţa a menţinut măsura sechestrului asigurător instituită asupra bunurilor mobile şi imobile ale celor doi inculpaţi.

Decizia Tribunalului Constanţa poate fi atacată cu recurs în zece zile de la pronunţare.

Potrivit rechizitoriului, în perioada 1993 - 1995, în calitate de preşedinte al unor societăţi comerciale cu sediul în România şi în străinătate, dar şi ca membru în Consiliul de Administraţie, Mureşan ar fi obţinut de la Dacia Felix credite în valoare de peste o mie de miliarde de lei vechi. Motivul oficial era achiziţionarea de oţel-beton, care urma a fi exportat către societatea Cadewel Investment Ltd., din Insulele Virgine, al căror administrator era.

Pentru acoperirea rambursării creditelor, Mureşan, în înţelegere cu Hossu, ar fi întocmit şi folosit documente financiar-bancare false.

Sever Mureşan a fost judecat alături de Mircea Horia Hossu - fostul director al băncii Dacia Felix -, acuzat de înşelăciune, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, gestiune frauduloasă şi abuz în serviciu. Cei doi au fost arestaţi în ianuarie 1997 şi eliberaţi, din motive de vicii de procedură (o grefieră a uitat să semneze unele acte - n.r.) în luna iunie acelaşi an. Procesul celor doi a început în octombrie 1997, dosarul plimbâdu-se de la o instanţă la alta, iar în final, în 2005, s-a dat o soluţie de achitare de către Tribunalul Constanţa.

Omul de afaceri s-a întors în România în mai 2008, după unsprezece luni de detenţie în Franţa. Acesta a fost achitat, în februarie 2008, de Curtea de Apel din Lyon, în dosarul privind o presupusă faptă cu caracter fiscal.

Fostul vicepreşedinte al Băncii Dacia Felix, Mircea Horea Hossu, a fost extrădat în România, din Franţa, în 6 februarie 2009, şi a fost încarcerat la Penitenciarul Rahova. Hossu, în vârstă de 54 de ani, are de executat o pedeapsă de zece ani de închisoare, fiind condamnat de magistraţii Tribunalului Bucureşti, în 12 noiembrie 2003, pentru luare de mită.

Hossu a fost dat în urmărire internaţională în 7 august 2004, fiind arestat provizoriu de autorităţile franceze în Dijon, în 11 iulie 2007.

Citeşte şi

Fostul vicepreşedinte al Băncii Dacia Felix, extrădat în România

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici