Simona Man, ANT: Parc tematic Dracula între Sighişoara şi Braşov, prin parteneriat public-privat

Autorităţile din turism încearcă să convingă Guvernul să sprijine construirea, în parteneriat public-privat, a unui parc tematic Dracula între Sighişoara şi Braşov, a declarat agenţiei MEDIAFAX Simona Man, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism (ANT).

1106 afișări
Imaginea articolului Simona Man, ANT: Parc tematic Dracula între Sighişoara şi Braşov, prin parteneriat public-privat

Simona Man, ANT: Parc tematic Dracula între Sighişoara şi Braşov, prin parteneriat public-privat (Imagine: Lucian Muntean/Mediafax Foto)

"Vrem să dezvoltăm un parc tematic Dracula, pe modelul Dracula Park de acum 15 ani. Acela a început cu stângul atunci, dar între timp oamenii au evoluat şi lucurile s-au mai schimbat", a spus Man, prezentă la târgul de turism FITUR, care se desfăşoară în perioada 28 ianuarie - 1 februarie la Madrid.

Ea crede că un parc tematic Dracula, care nu trebuie neapărat numit Dracula Park ci, poate, Ţepeş Park, ar avea mare succes, ţinând cont că mitul este extrem de mediatizat în întreaga lume.

Şefa ANT afirmă că parcul ar da un suflu nou şi staţiunilor montane, care vara nu pot oferi "mare lucru" ca agrement.

"Ar trebui să aducem puţin suflu în aceste staţiuni. Din acest motiv, parcul ar trebui construit în centrul ţării, undeva între Sighişoara şi Braşov", a mai spus ea.

Autoritatea Naţională pentru Turism urmează să facă o propunere Guvernului pentru iniţierea procedurilor de construire a parcului şi va lua în calcul ipoteza obţinerii de fonduri europene pentru proiect.

Simona Man crede că lucrările la proiect ar putea începe în acest an.

Ideea promovării României apelând la legenda lui Dracula nu este nouă, dar de fiecare dată încercările au fost abandonate.

Cea mai mediatizată iniţiativă a fost proiectul Dracula Park, lansat în noiembrie 2001, iar locaţia aleasă în prima variantă a fost Sighişoara. Proiectul a fost una dintre iniţiativele de început de mandat ale fostului ministru al Turismului Dan Matei Agathon.

Ulterior, din cauza unor probleme legate de terenul de lângă Sighişoara, s-a decis amplasarea parcului la Snagov, pe un teren aflat în proprietatea privată a statului şi în administrarea Regiei pentru Administrarea Patrimoniului Protocolului de Stat.

Executivul a anulat, în 2006, titlul de parc industrial acordat proiectului Dracula Park după ce un control al Autorităţii de Control a Guvernului a relevat că titlul de parc industrial a fost acordat ilegal. Autoritatea a apreciat că asocierea nu a fost în interesul statului, care a participat cu 460 hectare teren în valoare de peste 400 milioane euro, în timp ce societatea Dracula Park nu a avut nici un aport material.

Ulterior, proiectul Dracula Park şi promovarea mitului Dracula au fost abandonate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici