Simulare fără precedent în Bucureşti, după un scenariu în care teroriştii deturnează un autobuz RATB

Luptătorii SIIAS, sprijiniţi de echipe din Bulgaria, Cipru şi Grecia, participă, miercuri, în Bucureşti, la o simulare care urmăreşte salvarea pasagerilor unui autobuz deturnat de patru terorişti, exerciţiul având loc simultan în alte opt ţări, după scenarii diferite, potrivit Poliţiei Române.

1885 afișări
Imaginea articolului Simulare fără precedent în Bucureşti, după un scenariu în care teroriştii deturnează un autobuz RATB

Simulare fără precedent în Bucureşti, după un scenariu în care teroriştii deturnează un autobuz RATB (Imagine: Andrei Moise/Mediafax Foto)

"Exerciţiul se desfăşoară pe baza unui scenariu comun, simultan în nouă ţări, acestea fiind sprijinite de trei structuri de intervenţie din ţările vecine sau apropiate. La exerciţiul efectuat în ţara nostră participă, alături de Serviciului Independent de Intervenţii şi Acţiuni Speciale (SIIAS), echipe din Bulgaria, Grecia şi Cipru", se arată într-un comunicat de presă al Poliţiei Române.

Şeful SIIAS, comisarul şef Teodor Stanca, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că simularea care va avea loc în Bucureşti face parte dintr-un exerciţiu internaţional, care se va desfăşura simultan în Norvegia, Estonia, Olanda, Portugalia, Belgia, Italia, Austria, Slovacia şi România.

"Acest exerciţiu este, prin amploarea lui, fără precedent. Potrivit scenariului, este vorba despre o răzbunare a unor organizaţii teroriste, ca răspuns la o serie de acţiuni ample, derulate la nivel european, soldate cu arestări şi confiscări de bunuri. În cazul României, teroriştii atacă iniţial obiective din mai multe oraşe, plănuind apoi un atentat în Bucureşti, rămas vulnerabil ca urmare a faptului că trupele de intervenţie sunt implicate în alte acţiuni. În acest context, cerem sprijinul colegilor din Bulgaria, Grecia şi Cipru", a explicat comisarul şef Stanca.

Şefului SIIAS a precizat că, potrivit scenariului, patru terorişti reuşesc să deturneze un autobuz, iar 23 de călători sunt luaţi ostatici. Răpitorii cer câte un milion de dolari pentru fiecare om eliberat şi o declaraţie a "ministrului european pentru justiţie". În cazul în care până joi, ora 1.00, cererile nu le sunt îndeplinite, teroriştii urmează să omoare ostaticii.

Din acest moment, urmează o cursă contra cronometru prin centrul Bucureştiului, în care autobuzul este urmărit pe traseul Arcul de Triumf - Kiseleff - Calea Victoriei - Piaţa Constituţiei - Piaţa Universităţii - Piaţa Romană - Piaţa Victoriei şi de aici înapoi la Arcul de Triumf. În tot acest timp, negociatorii Poliţiei Capitalei încearcă în permanenţă să-i convingă pe răpitori să elibereze călătorii, potrivit scenariului simulării care urmează să aibă loc miercuri seară.

"Zona de acţiune va fi închisă publicului pentru va simula cât mai bine o situaţie reală, în care se caută, pe de o parte, protejarea civililor şi pe de altă parte protejarea informaţiilor", a mai spus şeful SIIAS.

Exerciţiul de intervenţie în cazul unor atacuri teroriste asupra unor clădiri sau mijloace de transport, în cadrul cărora este luat un număr mare de ostatici, urmăreşte pregătirea şi antrenarea în comun a structurilor de intervenţie, verificarea interoperabilităţii mijloacelor de intervenţie şi a tacticilor de acţiune, precum şi îmbunătăţirea cooperării în prevenirea şi combaterea infracţionalităţii şi a terorismului.

Pentru această simulare au fost mobilizate aproximativ o sută de cadre ale Ministerului Afacerilor Interne. Pe lângă reprezentanţii SIIAS, la simulare vor participa poliţişti de la Direcţia Rutieră, Direcţia de Ordine Publică, Direcţia de Investigaţii Criminale, Direcţia de Operaţiuni Speciale, Direcţia Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, Institutul Naţional de Criminalistică, Unitatea Centrală de Analiza Informaţiilor, de la Brigada Rutieră a Capitalei, negociatori, precum şi jandarmi şi lucrători de la structurile pentru situaţii de urgenţă.

Totodată, în timpul exerciţiului zona va fi survolată şi de un elicopter al Inspectoratului General de Aviaţie, managementul operaţiunii fiind realizat în Centrul de Comandă al Ministerului Afacerilor Interne.

Traficul rutier şi pietonal pe Şoseaua Kiseleff va fi închis pe tronsonul cuprins între străzile Arhitect Ion Mincu şi Monetăriei, între orele 20.00 şi 24.00, pentru desfăşurarea exerciţiului.

În timpul restricţiilor de trafic, şoferii pot merge pe rutele ocolitoare Şoseaua Kiseleff - strada Arhitect Ion Mincu - Bulevardul Aviatorilor - Piaţa Victoriei şi Şoseaua Kiseleff - strada Arhitect Ion Mincu - Bulevardul Ion Mihalache - Piaţa Victoriei.

În aprilie 2007, SIIAS a devenit membru cu drepturi depline al Grupului "ATLAS", grup care a apărut ca reacţie a structurilor Uniunii Europene la atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001.

În contextul consacrării terorismului ca nouă formă de război neconvenţional şi asimetric, Pilonul Justiţie şi Afaceri Interne din cadrul Consiliului Europei a delegat Task Force-ul şefilor de Poliţie al ţărilor membre ale Uniuni Europene să organizeze o întâlnire a reprezentanţilor unităţilor speciale de intervenţie din aceste ţări. Această acţiune a reprezentat, potrivit Poliţiei Române, actul de înfiinţare a Grupului "ATLAS".

Grupul "ATLAS" reuneşte 32 de formaţiuni de intervenţie ale poliţiilor statelor membre ale Uniuniii Europene, unităţi de elită, coordonate în plan tactic de Task Force-ul Şefilor de Poliţie.

Autorităţile române sunt sprijinite în acţiunea de la Bucureşti de reprezentanţi ai trupelor speciale din Cipru, Grecia şi Bulgaria. Totodată, autorităţile române au trimis, pentru simularea organizată în Slovacia, luptători din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei "Vlad Ţepeş", care reprezintă a doua structură de intervenţie rapidă din România afiliată la ATLAS.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici