Sindicaliştii români participă la mitingul de la Bruxelles al sindicatelor europene

Sindicaliştii români participă, miercuri, la mitingul de la Bruxelles al sindicatelor europene, la care sunt aşteptaţi peste 80.000 de participanţi din Europa, acţiuni similare urmând să aibă loc în mai multe oraşe europene.

52 afișări
Imaginea articolului Sindicaliştii români participă la mitingul de la Bruxelles al sindicatelor europene

Sindicaliştii români participă la mitingul de la Bruxelles al sindicatelor europene (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

La mitingul de la Bruxelles, organizat de Confederaţia Europeană a Sindicatelor (ETUC- CES), CNS "Cartel Alfa", membră a ETUC- CES, participă cu o delegaţie formată din 225 de sindicalişti.

Motto-ul mitingului, la care sunt aşteptaţi să participe peste 80.000 de sindicalişti din Europa, este "Nu austerităţii, prioritate pentru locuri de muncă şi creştere economică", arată "Cartel Alfa" într-un comunicat de presă.

Comitetul executiv al ETUC-CES consideră că măsurile economice de austeritate, luate sau impuse statelor din Europa, au ca efect adâncirea recesiunii şi pierderea locurilor de muncă.

Participanţii la miting vor să îi atenţioneze pe cei responsabili că actuala criză economică este efectul politicilor financiare duse de bănci şi de mediile financiare, astfel că acestea trebuie să suporte în principal costurile crizei, şi nu doar simpli lucrători.

Sindicaliştii din Confederaţia Europeană a Sindicatelor cer aplicarea unei taxe pe tranzacţiile financiare, dezvoltarea politicilor industriale care produc emisii reduse de carbon, precum şi o mai bună şi transparentă coordonare a pieţelor financiare, măsuri urgente care să prevenirea dumping-ului social în Europa.

Totodată, mişcarea sindicală europeană respinge reducerile salariilor şi pensiilor, se opune insecurităţii şi şomajului, în special în rândul tinerilor, şi cere aplicarea unor măsuri imediate care să combată sărăcia.

Participanţii la acest euro-miting solicită guvernelor statelor europene să găsească şi să aplice măsurile economice care să permită lucrătorilor să primescă salarii decente, pensii mai bune şi dreptul la formare şi perfecţionare profesională.

"Criza financiară a adus Europa în cea mai gravă situaţie din 1930 încoace. În prezent, în Europa sunt 23 de milioane de şomeri, iar tensiunile sociale sunt în creştere pe întreg continentul. Guvernele europene au combătut criza economică prin măsuri de austeriate, care au provocat o creştere fără precedent a şomajului şi sărăcirea lucrătorilor. Creşterea economică aşteptată întârzie să apară, iar efectele crizei sunt suportate doar de marea masă a lucrătorilor", se arată în comunicatul citat.

Confederaţia Europeană a Sindicatelor consideră că este nevoie de o Europă socială, "că solidaritatea între cetăţenii Europei este necesară acum, mai mult ca niciodată, mai ales faţă de tinerii, pensionari şi femei".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici