Sindicate din CFR ameninţă cu greva în luna martie, marţi au declanşat conflictul de interese

Sindicate din sistemul feroviar ameninţă cu greva la începutul lunii martie, iar marţi au declanşat conflictul de interese, deoarece au expirat contractele colective de muncă la toate cele trei companii, susţinând că nu acceptă diminuarea salariilor şi nici negocieri colective.

107 afișări
Imaginea articolului Sindicate din CFR ameninţă cu greva în luna martie, marţi au declanşat conflictul de interese

Sindicate din CFR ameninţă cu greva în luna martie, marţi au declanşat conflictul de interese (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Preşedintele Federaţiei Mişcare-Comercial (FNFMC), Gheorghe Frăţică, a declarat pentru MEDIAFAX că toţi liderii din teritoriu au decis, marţi, declanşarea conflictului de interese la toate unităţile de cale ferată, urmând să înştiinţeze direcţiile de muncă şi să aştepte concilierea.

"Va urma întreruperea activităţii la CFR la începutul lunii martie, pentru că nu cred că se va rezolva ceva în urma concilierii. Noi ne dorim semnarea contractelor colective de muncă la toate societăţile feroviare şi nu mai putem accepta diminuarea veniturilor sau concedieri colective", a precizat Frăţică.

Liderul Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă, Iulian Măntescu, declara, luni, că reprezentanţii FMI au spus că sunt de acord cu restructurarea celor trei companii de cale ferată şi cu privatizarea CFR Marfă, argumentând că Guvernul susţine că nu este altă soluţie.

"În continuare se doreşte o restructurare a celor trei companii de cale ferată, cu care sindicatele nu sunt de acord pentru că în ultimii 20 de ani sistemul feroviar a fost restructurat şi s-a ajuns de la 230.000 de salariaţi la 50.000 de salariaţi. FMI este de acord cu restructurarea propusă de Guvernul României şi cu privatizare CFR Marfă, noi nu suntem de acord nici cu această privatizare, pentru că suntem într-o perioadă de criză şi nu este oportun, nu va aduce nimic nouă pentru că probabil se va vinde pe un preţ foarte mic sau se va face un transfer al activelor şi nu se va vinde afacerea în sine", a spus Măntescu la finalul discuţiilor cu reprezentanţii FMI.

Potrivit lui Măntescu, aproximativ 6.000 de salariaţi de la calea ferată riscă să rămână fără locuri de muncă în martie-aprilie, iar sindicatele iau în calcul toate acţiunile sindicale pe care le au la îndemână.

În opinia liderului sindical, dacă se restructurează cele trei companii feroviare şi vor fi disponibilizări de personal fără alte măsuri de redresare economico-financiară a societăţilor, mai devreme sau mai târziu aceste societăţi vor intra în faliment.

Potrivit lui Măntescu, este oportun ca CFR Marfă să se redreseze din punct de vedere financiar, apoi să se ia în discuţie o eventuală privatizare şi modul cum va fi făcută privatizarea, pentru că este o societate de interes strategic, iar în Europa nicio ţară nu şi-a vândut societatea de transport de marfă. Mai mult, felul cum a fost organizat sistemul feroviar în Europa diferă faţă de cel din România.

Consiliul de Administraţie al CFR Călători a aprobat, în 19 ianuarie, desfiinţarea a patru regionale şi disponibilizarea a 1.021 de salariaţi, variantă avizată de AGA.

Iulian Măntescu declara, în prima parte a lunii ianuarie, că aproximativ 7.300 de salariaţi ai companiilor CFR SA, CFR Marfă şi CFR Călători ar putea fi disponibilizaţi, deşi există soluţii mai bune pentru redresarea financiară a acestor societăţi, nesusţinute însă politic.

Astfel, la CFR Călători şi CFR SA există două variante de programe de restructurare, respectiv unul în care se vor păstra opt regionale şi unul cu cinci regionale. În varianta cu opt regionale, CFR SA ar urma să disponibilizeze 1.290 de persoane, iar CFR Călători 923, iar în cea de-a doua variantă, CFR ar disponibiliza 1.492 persoane, iar CFR Călători 1.021.

Şi la CFR Marfă există două variante de programe, respectiv unul cu concedierea a 3.000 de salariaţi, care vor renunţa la prime şi vor schimba autorizaţiile de călătorie de la clasa I la clasa a II-a, şi o variantă cu 4.325 de disponibilizări.

Măntescu mai spunea că a primit o informaţie potrivit căreia CFR Marfă a solicitat Guvernului, în decembrie 2010, un ajutor de stat, însă nu l-a primit, în timp ce operatori privaţi au fost susţinuţi.

Potrivit lui Măntescu, în sistemul feroviar de stat sunt în prezent 56.000 de angajaţi, cu un salariu mediu net pe 2010 de 1.600 lei pe lună. Contractele colective de muncă au expirat la 31 ianuarie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici