Situaţia de pe Dunăre, monitorizată de comitetele de urgenţă. Celulă de criză privind dinamitarea podului de gheaţă de la Călăraşi

Un comitet naţional de urgenţă şi alte 12 judeţene monitorizează situaţia Dunării, în timp ce o celulă de criză analizează la Ministerul Transporturilor oportunitatea dinamitării podului de gheaţă de la Călăraşi, dar situaţia este sub control, a afirmat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.

458 afișări
Imaginea articolului Situaţia de pe Dunăre, monitorizată de comitetele de urgenţă. Celulă de criză privind dinamitarea podului de gheaţă de la Călăraşi

Guvern: Mai multe comitete de urgenţă monitorizează Dunărea, situaţia este sub control (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Reprezentanţii Ministerului Administraţiei şi Internelor au prezentat, în şedinţa de marţi a Executivului, o informare asupra situaţiei de pe Dunăre, cu precădere a celei din zona Călăraşi unde există podul de gheaţă, precum şi cu privire la activitatea comitetelor de urgenţă, a precizat purtătorul de cuvânt.

El a susţinut că, în acest moment, "situaţia este sub control", iar celula de criză de la Ministerul Transporturilor analizează cele mai potrivite soluţii privind dinamitarea podului de gheaţă de la Călăraşi.

"Se caută cele mai bune soluţii legate de dinamitarea sau nu a podului de gheaţă. Investigaţia era în desfăşurare la Ministerul Transporturilor. Se va ţine cont dacă are sens sau dacă are contra-efect procedura de dinamitare", a afirmat Suciu.

Comitetului Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă a decis, luni, transmiterea de avertizări hidrologice către 12 prefecturi din zona Dunării, după ce s-a constatat că pot avea loc fragmentări ale podurilor de gheaţă şi creşterea artificială de niveluri cu efecte locale pe sectorul aval Olteniţa.

Prefectul de Călăraşi, Emil Muşat, a declarat, marţi, că dinamitarea podului de gheaţă de pe Dunăre nu este o soluţie în acest moment, deoarece, din cauza grosimii podului, există riscul de a se forma zăpoare, care pot provoca pagube în aval.

În noaptea de luni spre marţi, un grup de muncitori de la fabrica de mezeluri Aldis din Călăraşi au cărat saci cu nisip, construind diguri şi au blocat cu plăci groase de metal canalul care face legătură cu combinatul siderurgic, pentru a preveni inundarea unităţii, a Grădinii Zoologice Călăraşi şi a unor terenuri agricole, deoarece podul de gheaţă de pe Dunăre împinge apa spre această zonă.

În prezent, sunt blocate pe Dunăre, pe lungimea cuprinsă între kilometrii 300 şi 400, în judeţul Călăraşi, 18 convoaie cu 50 de barje, precum şi în jur de 20 de ambarcaţiuni ale agenţilor economici.

Un elicopter al Ministerului Apărării a survolat, luni, Dunărea pe lungimea cuprinsă între kilometrii 300 şi 400, în judeţul Călăraşi, pentru a evalua situaţia în lungul fluviului şi pentru a identifica alte nave cu probleme din cauza podului de gheaţă, după ce o navă s-a scufundat în zona Chiciu.

O navă s-a scufundat pe Dunăre, duminică noapte, în zona Chiciu, judeţul Călăraşi, după ce un pod de gheaţă s-a rupt, marinarii reuşind să se salveze în ultimul moment, a declarat, luni, directorul Căpităniei Zonale Giurgiu, Florin Oprea.

În aval de Chiciu, din cauza bucăţilor foarte mari de gheaţă, navele s-au deplasat în aval, în timp ce pe Braţul Borcea multe ambarcaţiuni pescăreşti şi de agrement au fost împinse pe mal sau luate la vale de gheaţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici