Situaţia favorabilă care a permis fuga lui Dinel Staicu din România impune modificări legislative

Situaţia favorabilă, care a permis fuga din România a lui Dinel Staicu - condamnat la şapte ani de detenţie pentru fraudă, însă, până la hotărârea definitivă a instanţei, el şi-a schimbat numele - impune modificări legislative, astfel încât să fie evitate cazuri similare.

53 afișări
Imaginea articolului Situaţia favorabilă care a permis fuga lui Dinel Staicu din România impune modificări legislative

Situaţia favorabilă care a permis fuga lui Dinel Staicu din România impune modificări legislative (Imagine: Darius Mitrache/Mediafax Foto)

"În urma analizei primare a contextului procedural în care a evoluat judecarea cauzelor aflate pe rolul instanţelor din România privind pe Dinel Nuţu (fost Staicu) - urmărit internaţional - context în care acesta s-a sustras executării pedepsei cu închisoarea, Consiliul Superior al Magistraturii a invitat instituţiile cu atribuţii în domeniu, cum ar fi Ministerul Public, Direcţia Naţională Anticorupţie, Ministerul Administraţiei şi Internelor şi alte instituţii la constituirea unui grup de lucru interinstituţional care să elaboreze un proiect de procedură judiciară şi/sau administrativă acoperitoare unor astfel de situaţii", informează, miercuri, Biroul de presă al CSM.

În acest sens, miercuri, la sediul CSM, a avut loc o primă întâlnire a reprezentanţilor instituţiilor menţionate, la care au participat procurorul general al României, Codruţa Koveşi, procurorul şef al DNA, Daniel Morar, chestorul Ioan Dascălu, secretar de stat, şef al Direcţiei Ordine şi Siguranţă Publică din cadrul MAI, judecătorul Horaţius Dumbravă, preşedinte al CSM, şi procurorul George Bălan, vicepreşedinte al CSM şi alţii.

Discuţiile au vizat, în principal, localizarea şi încadrarea disfuncţiilor care au permis generarea unui concurs de împrejurări favorabil fugii din ţară a inculpatului Dinel Nuţu, precum şi evaluarea instrumentelor legale şi de reglementare administrativă valorificabile pentru îmbunătăţirea cadrului procedural existent, de o manieră standardizată.

De asemenea, s-a convenit asupra analizării prevederilor noului Cod de procedură penală, din perspectiva aspectelor de referinţă generate de acest caz, mai spune CSM.

Dinel Staicu şi-a schimbat numele în Dinel Nuţu, el făcând o solicitare pe cale administrativă de schimbare a numelui, care a fost aprobată de Consiliul Local şi publicată în Monitorul Oficial în 10 ianuarie 2011.

Staicu a fost condamnat definitiv la şapte ani de închisoare în dosarul privind fraudarea Băncii Internaţionale a Religiilor în data de 4 aprilie. Omul de afaceri a fost de negăsit, astfel că instanţa de executare a pedepsei l-a dat în urmărire naţională, pe vechiul nume.

Noul nume al lui Dinel Staicu a devenit însă legal de la 1 aprilie, când omul de afaceri şi-a ridicat noua carte de identitate, însă autorităţile au fost informate de această schimbare miercuri, 6 aprilie, după ce, la cererea jurnaliştilor, au cerut informaţii de la Centrul Naţional de Administrare a Bazelor de Date.

Şeful Poliţiei Române, chestorul Liviu Popa, a afirmat, într-o emisiune televizată, că poliţiştii au informaţii că Dinel Staicu ar fi părăsit ţara în cursul zilei de duminică, 3 aprilie, el plecând în Ungaria "şi de acolo mai departe cu avionul".

În 7 aprilie, Dinel Nuţu a fost dat în urmărire internaţională, pe numele lui fiind emis un mandat european de arestare care va fi pus în aplicare prin Interpol.

Procurorii au cerut o interdicţie de a părăsi ţara pentru Dinel Staicu în 16 februarie 2011, principalul motiv invocat fiind intenţia acestuia de a-şi schimba numele, însă nu au reuşit să-i convingă pe judecători că omul de afaceri, care nici nu se mai prezenta la proces, se pregăteşte să fugă din ţară.

Cererea a fost formulată atunci de procurorul de şedinţă, în procesul în care Dinel Staicu este judecat de magistraţii Judecătoriei sectorului 2 Bucureşti pentru "asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni", dosar în care omul de afaceri este acuzat, alături de alte persoane, de prejudicierea Transgaz Mediaş.

Reprezentanţii CSM susţin că elementele "pe care se putea fundamenta o eventuală decizie de luare a măsurii asiguratorii" erau conţinute în dosarul transmis Curţii de Apel Bucureşti.

"Judecătoria sectorului 2 avea pe rol alt dosar, cu probatoriu şi elemente diferite, vizând aceeaşi persoană, însă cu grad relativ de concludenţă în legătură cu necesitatea dispunerii acestei măsuri", mai scriu reprezentanţii CSM.

Reprezentanţii CSM precizează că, din informaţiile pe care le au până în prezent, dosarul privind fraudarea Băncii Internaţionale a Religiilor (BIR) a fost comunicat Curţii de Apel Bucureşti la data de 10 ianuarie 2011, "conform evidenţei ECRIS". Acesta este dosarul în care Dinel Staicu a fost condamnat definitiv la şapte ani de închisoare cu executare.

"Conform declaraţiilor DNA, existau suspiciuni că inculpatul intenţiona să se sustragă de la executarea acestei pedepse", susţin cei de la CSM, care apreciază că, din 10 ianuarie 2011, "DNA a avut la îndemână posibilitatea depunerii cererii de luare a măsurilor asiguratorii la Curtea de Apel Bucureşti, pe rolul căreia, tot de la acea dată, se afla dosarul în cauză, primul termen de judecată pentru recurs fiind fixat de CAB la 7 februarie 2011".

Tot în 10 ianuarie a apărut, în Monitorul Oficial, şi cererea lui Staicu de schimbare a numelui în Dinel Nuţu, cerere concretizată apoi la 1 aprilie.

În 8 aprilie, Inspecţia Judiciară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) s-a autosesizat şi verifică "aspecte legate de cauzele aflate pe rolul instanţelor din România privind pe Dinel Nuţu (fost Staicu) - urmărit internaţional".

Reprezentanţii CSM susţin însă că din informaţiile pe care au reuşit să le adune până la acest moment reiese că procurorii ar fi trebuit să ceară interdicţia pentru Staicu în dosarul fraudării Băncii Internaţionale a Religiilor (BIR), şi nu în cel de-al doilea, aflat la Judecătoria sectorului 2, unde o astfel de cerere a fost formulată dar respinsă.

"Având în vedere prezentarea de către diferite instituţii din presă a unor aspecte legate de cauzele aflate pe rolul instanţelor din România privind pe Dinel Nuţu (fost Staicu) - urmărit internaţional, Consiliul Superior al Magistraturii informează că Inspecţia Judiciară de pe lângă Plenul CSM s-a sesizat din oficiu şi va proceda în perioada imediat următoare la efectuarea verificărilor care se impun", preciza CSM, într-un comunicat de presă din 8 aprilie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici