Siveco: Nu am efectuat nicio achiziţie în proiectul cu Asociaţia Nevăzătorilor

Reprezentanţii Siveco precizează că gestionarea activităţilor din proiectul de formare în domeniul TIC a persoanelor cu dizabilităţi vizuale a fost responsabilitatea Asociaţiei Nevăzătorilor, iar compania nu a efectuat nicio achiziţie în cadrul proiectului.

266 afișări
Imaginea articolului Siveco: Nu am efectuat nicio achiziţie în proiectul cu Asociaţia Nevăzătorilor

Siveco: Nu am efectuat nicio achiziţie în proiectul cu Asociaţia Nevăzătorilor

Precizările din partea companiei Siveco vin după ce în presă au apărut informaţii conform cărora, potrivit unor surse DNA, preşedintele Asociaţiei Nevăzătorilor din România (ANR), Sergiu Radu Ruba, şi fostul preşedinte al Siveco Irina Socol au convenit să "fabrice" documente pentru a justifica anumite cheltuieli în cadrul proiectului, astfel încât să obţină, în mod ilegal, bani din bugetul UE şi cel naţional.

Reprezentanţii Siveco spun că responsabilitatea gestionării activităţilor din proiect aparţine coordonatorului de proiect - Asociaţia Nevăzătorilor din România -, şi nu companiei, care a avut în acest proiect calitatea de partener 2.

Astfel, Asociaţia Nevăzătorilor era responsabilă de analiza necesităţilor de structurare a formării, activităţile de asistenţă şi consiliere pentru integrarea pe piaţa muncii, activităţile de Achiziţii, Audit, Informare şi Publicitate, monitorizarea tuturor activităţilor şi controlul progresului proiectului, iar Fundaţia Cartea Călătoare, partenerul 1 în proiect, răspundea de realizarea şi furnizarea cursurilor în format clasic către grupul ţintă şi de activităţi de asistenţă şi consiliere pentru integrarea pe piaţa muncii, potrivit comunicatului companiei.

Înscrierea participanţilor în grupul ţintă, respectiv înscrierea participanţilor la cursuri, nu a intrat în atribuţiile Siveco, mai spun reprezentanţii companiei.

Siveco precizează că răspundea de realizarea, întreţinerea şi actualizarea website-ului proiectului, realizarea cursurilor în format digital şi clasic şi adaptarea portalului pentru instruirea specifică proiectului şi asistenţă pe durata parcurgerii cursurilor de către participanţi şi că nu a efectuat nicio achiziţie în cadrul proiectului (nici de servere, nici de orice alte bunuri).

"Cele 3 cursuri TIC ("Editare şi administrare de conţinut pentru internet", "Dezvoltare de pagini de web" şi "Testare şi evaluare de aplicaţii web") au fost elaborate în format multimedia de către Siveco, în conformitate cu responsabilităţile şi cu prevederile contractului de finanţare pentru derularea acestei activităţi. Sumele prevăzute în contractul de finanţare au fost utilizate în scopul desfăşurării activităţilor în cadrul proiectului, în conformitate cu responsabilităţile prevăzute în cererea de finanţare. Toate cheltuielile solicitate la rambursare în cadrul acestui proiect de către Siveco au fost efectuate pentru desfăşurarea activităţilor proiectului, conform responsabilităţilor asumate prin cererea de finanţare", se mai spune în comunicatul companiei.

Ei mai precizează că Irina Socol nu a participat niciodată la niciuna dintre şedinţele derulate în cadrul proiectului, iar Gabriela Mârze, angajat Siveco, nu a deţinut şi nu a exercitat niciodată atribuţii de administrare a fondurilor rambursate în proiect în numele solicitantului ANR şi nu a primit nicio împuternicire în acest sens de la directorul ANR Sergiu-Radu Ruba.

Procurorii DNA au făcut marţi percheziţii la sediul ANR, vizându-i, potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, pe responsabilii echipei de management a proiectului "Integrarea pe piaţa muncii şi incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi vizuale printr-un program practic de formare în domeniul TIC".

Potrivit aceloraşi surse, în septembrie 2013, la sediul ANR, a avut loc o întâlnire între Ruba, Socol şi Emil Dragomirescu, Mircea Bucur şi Gabriela Mârze, care au convenit să fabrice documente pentru a justifica în mod fals îndeplinirea unor obiective din cadrul proiectului cu fonduri europene. Aceste documente urmau să fie incluse în cererea de rambursare finală din proiect pentru a obţine aproximativ 2,8 milioane de lei, din bugetul UE şi cel naţional.

Direcţia Naţională Anticorupţie arăta, într-un comunicat de presă, că în acest dosar se fac cercetări care vizează "suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, comise în perioada 2010 - 2014".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici