Socaciu: Prevederile privind drepturile de autor, împotriva jurnaliştilor care sunt "neascultători"

Deputatul PSD Victor Socaciu a declarat, joi, că ordonanţa privind contribuţiile datorate statului de către beneficiarii de drepturi de autor a fost făcută împotriva ziariştilor care sunt "neascultători" şi a intelectualilor care nu mai văd în Traian Băsescu "salvarea", ci "eşecul" României.

26 afișări
Imaginea articolului Socaciu: Prevederile privind drepturile de autor, împotriva jurnaliştilor care sunt "neascultători"

Socaciu: Prevederile privind drepturile de autor, împotriva jurnaliştilor care sunt "neascultători" (Imagine: Sebastian Sascău/Mediafax Foto)

Socaciu a declarat, într-o conferinţă de presă, că ordonanţa şi normele de aplicare au creat "o bulibăşeală" specifică unui act "făcut pe genunchi, cum ne-a obişnuit Guvernul Boc".

Întrebat dacă, în calitate de artist plătit prin drepturi de autor, ar fi dispus să meargă lunar să îşi declare veniturile şi să vireze contribuţiile, Socaciu a precizat că nu ar fi dispus să meargă să stea la cozi la ghişee în fiecare lună.

"Este înjositor şi umilitor. Personal, cred că pentru voi (jurnaliştii - n.r.) a fost făcută această ordonanţă, împotriva unor oameni care sunt neascultători, a unor intelectuali care nu mai pot să vadă în PDL şi în Traian Băsescu salvarea României, ci eşecul", a spus deputatul PSD.

El a ridicat problema contribuţiilor la asigurările de şomaj datorate de persoanele cu venituri din drepturi de autor, afirmând că un creator care are o perioadă de aşa-zisă "pauză de creaţie" nu beneficia de ajutorul de şomaj, plătindu-şi contribuţia "absolut inutil".

Socaciu a acuzat "aroganţa şi incompetenţa" Guvernului, aducând în discuţie o afirmaţie a ministrului Finanţelor despre evaziunea fiscală prin plata drepturilor de autor.

El a menţionat că, dacă se înregistrează astfel de cazuri, atunci ar trebui sancţionate instituţiile respective, întrucât încalcă legea, şi nu emise acte normative "abuzive".

Socaciu a mai spus că declaraţia ministrului Muncii, Mihail Şeitan, că va emite o circulară pentru ca întârzierile la declararea veniturilor din drepturi de autor şi plata contribuţiilor să nu fie penalizate "deschide calea unui arbitrariu periculos şi a unor abuzuri", întrucât o astfel de circulară ar urma să "eludeze legea".

"Aceşti domni care nu văd cozile sau, dacă le văd, ne aşteptăm să spună că sunt trucate de cine ştie ce pixeli aflaţi în spate, au făcut un abuz cu tendinţa de umilire a ziariştilor, a intelectualilor, a celor care reprezintă nişte valori. Putem vorbi despre un guvern incapabil să gestioneze România, de o putere abuzivă şi autoritară", a mai declarat deputatul PSD.

Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a declarat, miercuri, că va emite o circulară prin care va solicita autorităţilor care înregistrează declaraţiile de venituri din activităţi independente să nu perceapă penalizări la întârzieri până când noul sistem de impozitare nu va deveni pe deplin funcţional.

Şeitan a declarat, joi, că până la sfârşitul lunii septembrie Ministerul Comunicaţiilor va face posibilă plata on-line a contribuţiilor pentru veniturile de natură profesională prin portalul e-Romania.

Ministrul a amintit că actele se pot transmite prin Poştă, iar banii pot fi viraţi în conturile agenţiilor judeţene de ocupare şi a caselor de pensii pentru a fi evitate cozile de la ghişee.

Şeitan a precizat că termenul până la care trebuie finalizat acest lucru este 25 septembrie, el adăugând că declaraţiile nu trebuie să se depună lunar, acest lucru fiind necesar doar acum, iar din lunile următoare se vor face doar corecţii dacă apar schimbări.

Demnitarul a spus că penalizările se vor da din momentul în care sistemul va fi pus "pe picioare" şi va funcţiona, interesul în acest moment fiind fiind ca oamenii să vină şi să-şi achite contribuţiile.

Pe de altă parte, Mihai Şeitan a spus, joi, că haosul de la casele de pensii şi agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă a fost creat de presă, care "a incitat că e aglomeraţie", idee susţinută de preşedinţii Casei de Pensii şi ANOFM, cel din urmă spunând chiar că a primit mulţumiri pentru organizarea la ghişee.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici