Spitalele, bombe cu ceas. Tragedia de la Matei Balş se poate repeta oricând, mai ales în lipsa autorizaţiilor ISU

  • În decembrie 2020, din cele 1392 de clădiri ale spitalelor din România, doar 310 aveau autorizaţiile de securitate la incendiu
  • Principala clădire a celui mai mare spital din Oltenia nu are autorizaţie de la ISU
  • Spitalele care au efectuat lucrări ce au modificat structura clădirilor sunt obligate să aibă autorizaţii
426 afișări
Imaginea articolului Spitalele, bombe cu ceas. Tragedia de la Matei Balş se poate repeta oricând, mai ales în lipsa autorizaţiilor ISU

Tragedia de la Matei Balş se poate repeta oricând, în orice spital din România. În Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova, de exemplu, cel mai mare spital din Oltenia, un incendiu în secţiile ATI ar fi un adevărat dezastru, spune medicul Eleodor Cârstoiu. De 15 ani este chirurg  în acest spital, iar secţiile de Terapie Intensivă sunt situate la etajele trei şi patru ale spitalului.

Medicul Cârstoiu spune că angajaţii spitalului nici măcar nu au făcut simulări practice pentru a învăţa cum să procedeze în astfel de cazuri.

„Se fac nişte instructaje care sunt verbale, doar teoretice. Sunt peste tot, bineînţeles, planşe cu circuite, dar vă daţi seama, în momentul în care se întâmplă un cutremur sau incendiu nimeni nu mai stă să deschidă o cărţulie, să se uite pe pereţi să vadă unde este schema cu evacuarea. Lucrurile astea ar trebui antrenate”, spune Eleodor Cârstoiu.

Întrebat dacă au făcut vreo simulare practică, medicul răspunde: „Niciodată!”

Construit în urmă cu 50 de ani, pe o suprafaţă de peste 60 de hectare, Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova nu are autorizaţie de la ISU. Şi nici nu va putea avea prea curând, spune Radu Mantale, şeful serviciului tehnic şi administrativ din cadrul spitalului. Pentru a putea îndeplini toate condiţiile impuse de ISU, ar trebui făcute investiţii de 50 de milioane de euro.

„Nu mai corespund nici senzorii existenţi, şi atunci trebuie montat un alt sistem. Trebuie făcută o proiectare (…) şi pe urmă executat fragmentat, adică pe compartimente, cu separarea, prin sisteme anti-incendiu, uşi şi cam atât”, explică el.

Nici siteme performate de apărare împotriva incendiilor nu are spitalul. Iar dacă ar izbucni focul la Terapie intensivă, greu ar putea fi salvaţi pacienţii. „Sprinklere nu deţinem. Nu se pretează pentru unitatea noastră”, adaugă Radu Mantale.

„Bolnavii s-ar decuple de la aparate, ceea ce e foarte…Să zicem că nu li se mai asigură suportul tehnic cu oxigen şi ar putea să survină şi decesul acestora”, mai spune şeful serviciului tehnic şi administrativ de la  Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova.

Consumul suportat de reţeaua electrică a SJU Craiova este de 300 MWh. În perioada pandemiei, la SJU Craiova consumul de curent electric a crescut cu 10%, iar cel de oxigen de la 45 000 mc/ lună, la 50.000 mc/lună. Secţiile ATI ale SJU Craiova au 55 de locuri, iar 24 sunt alocate pacienţi COVID-19. 

În urma incendiului de la Piatra Neamţ, au fost făcute 292 controale la secţiile ATI ale spitalelor din ţară. Au fost găsite 1.921 deficienţe în domeniul apărării împotriva incendiilor. Doar 138 au fost remediate atunci.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici