Spitalele clasificate în categorii superioare îşi pot rezolva problemele de conformare în 2013

Spitalele clasificate în categorii superioare cu plan de conformare îşi pot rezolva problemele cel târziu până la sfârşitul lunii februarie 2013, potrivit unui proiect al Ministerului Sănătăţii care prevede prelungirea cu încă două luni a termenului de valabilitate a clasificării provizorii.

261 afișări
Imaginea articolului Spitalele clasificate în categorii superioare îşi pot rezolva problemele de conformare în 2013

Spitalele clasificate în categorii superioare îşi pot rezolva problemele de conformare în 2013

"În cazuri excepţionale, motivate obiectiv, ministrul Sănătăţii poate aproba clasificarea provizorie, valabilă până la data de 31 decembrie 2012, care se poate prelungi cu o perioadă de maxim două luni, pentru un spital care îndeplineşte doar parţial criteriile minime obligatorii pentru categoria solicitată, cu condiţia prezentării de către unitatea solicitantă a unui plan de conformare cu responsabilităţi şi termene de implementare precis specificate", se arată în proiectul de ordin pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

În referatul de aprobare a proiectului, se precizează că această prelungire poate fi aprobată în cazuri obiective bine justificate.

Astfel, precizează ministerul, din motive obiective, o serie de spitale nu pot duce la îndeplinire responsabilităţile asumate prin planul de conformare în termenele de implementare stabilite, cum ar fi: nealocarea de fonduri de la bugetul statului sau de la bugetul autorităţilor locale, programele de reabilitare şi renovare care nu au fost finalizate, blocarea ocupării posturilor vacante, derularea cu dificultate a unor programe cu fonduri europene.

"Pentru majoritatea spitalelor care au depus un plan de conformare, termenul de 31 decembrie 2012 nu poate fi respectat, ceea ce va duce la pierderea clasificării provizorii, cu repercusiuni importante în ceea ce priveşte scăderea sumelor contractate cu casele de asigurări de sănătate", se mai arată în referatul proiectul de ordin.

În acest context, spitalele mai au la dispoziţie două luni pentru rezolvarea problemelor care să le permită rămânerea în categoria superioară de clasificare.

Dacă spitalele clasificare într-o categorie superioară cu plan de conformare nu îşi vor rezolva problemele până la 1 martie 2013, ele vor fi declasificate şi mutate în categoria inferioară.

În ianuarie 2012, Ministerul Sănătăţii a elaborat un ordin ce prevedea modificarea criteriilor de clasificare, pentru a permite includerea în categoriile I şi II a spitalelor clinice aflate în centrele universitare în care mai există şi alte unităţi spitaliceşti.

"În vederea asigurării continuităţii activităţii furnizate la nivelul unităţilor sanitare din categoriile I şi II, se impune prorogarea termenului de valabilitate a clasificării provizorii de la 31 decembrie 2011 la 31 decembrie 2012, astfel încât criteriile minime obligatorii pentru categoria aprobată să poată fi îndeplinite avându-se în vedere noile prevederi legale", potrivit unui proiect de act normativ din 3 ianuarie 2012.

O altă schimbare legată de criteriile minime obligatorii pentru clasificarea spitalelor în funcţie de competenţă viza faptul că unităţile sanitare din categoriile I şi II pot contracta de la alte spitale serviciile pe care nu le au, pentru cel mult trei specialităţi, faţă de numai două, câte erau până atunci.

De asemenea, proiectul de ordin prevedea introducerea responsabilităţii spitalului de realizare a activităţii de îndrumare şi coordonare metodologică, în conformitate cu metodologia aprobată prin ordin al ministrului Sănătăţii.

Potrivit proiectului din ianuarie 2012, în cazuri excepţionale, motivate obiectiv, ministrul Sănătăţii poate aproba clasificarea provizorie, valabilă până la data de 31 decembrie 2012, pentru un spital care îndeplineşte doar parţial criteriile minime obligatorii pentru categoria solicitată, cu condiţia prezentării de către unitatea solicitantă a unui plan de conformare cu responsabilităţi şi termene de implemntare precis specificate.

În 2011, peste 110 spitale au fost trecute într-o categorie superioară cu plan de conformare, cu condiţia ca până la 1 ianuarie 2012 să fie rezolvate problemele din acest plan.

Este vorba despre două spitale din Bucureşti, respectiv Spitalul de Urgenţă Floreasca şi Spitalul Universitar, şi de cinci spitale din ţară - Spitalul de Urgenţă din Timişoara, cele din Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Iaşi şi Constanţa. Toate cele şapte clasificări în categorie superioară sunt cu plan de conformare.

Din 352 de spitale publice din România care au ordine de clasificare, 335 sunt unităţi sanitare cu paturi. Majoritatea sunt în clasa a IV-a de competenţă, care înseamnă 123 de spitale, 92 sunt în clasa a V-a monospecialitate, mai ales boli cronice, 35 de unităţi sunt în categoria a III-a, iar 14, în categoria a II-a. În categoria întâi sunt cele şapte unităţi sanitare, toate cu plan de conformare, preciza Ministerul Sănătăţii.

Dacă un spital avansează la dotare - unul dintre criteriile la clasificare -, la liniile de gardă sau îşi extinde activitatea şi la alte domenii de specialitate şi crede că se poate încadra într-o clasă superioară, va putea oricând solicita încadrarea într-o treaptă superioară.

Spitalele au avut iniţial termen 15 decembrie 2011 să rezolve problemele semnalate de comisia de evaluare, altfel urmau să fi trecute într-o categorie inferioară, pierzând sumele alocate categoriei superioare din care au fost declasificate.

Ministerului Sănătăţii a prorogat termenul iniţial cu un an, iar acum propune o amânare cu încă două luni, timp în care spitalele din categoriile I şi II îşi pot rezolva problemele.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici