Spitalul Judeţean Vaslui despre extinderea programului de vizite: Stăm toată ziua cu mopul în mână

Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui a introdus noul program pentru vizitarea pacienţilor, de cinci ore pe zi, conducerea unităţii spunând că sunt prea multe ore de vizită şi că personalul face faţă cu greu, fiind nevoit "să stea toată ziua cu mopul în mână" pentru a face curăţenie.

788 afișări
Imaginea articolului Spitalul Judeţean Vaslui despre extinderea programului de vizite: Stăm toată ziua cu mopul în mână

Spitalul Judeţean Vaslui despre extinderea programului de vizite: Stăm toată ziua cu mopul în mână )Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Vaslui spune că odată cu introducerea programului extins de vizite au crescut cheltuielile de întreţinere, în timp ce veniturile se diminuează anual cu peste 200.000 de lei, în condiţiile în care a fost eliminată taxa de vizită de 5 lei percepută până în prezent.

În plus, conducerea unităţii se plânge şi de faptul că noul program de vizite, între orele 15.00 şi 20.00 în cursul săptămânii şi între orele 10.00 şi 20.00 în weekend se suprapune cu contravizita făcută de medici în secţii.

"Programul pentru vizitarea pacienţilor este foarte mare, ceea ce face să se suprapună pe contravizita făcută de medici pe secţii. Încercăm să ne adaptăm, însă se menţine greu curăţenia în sectoarele de activitate şi trebuie să stăm toată ziua cu mopul în mână. Noi atenţionăm vizitatorii să părăsească saloanele atunci când se fac contravizite, dar unii mai sunt în stare de ebrietate şi nu prea ai cu cine te înţelege. Aparţinătorii vin şi se aşează îmbrăcaţi pe patul pacienţilor, ceea ce evident nu este normal. În mod normal, ar trebuie să le asigurăm săli de aşteptare pe holuri, dar, din păcate, nu avem această posibilitate”, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Vaslui, Lelia Croitoru.

Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui are o capacitate de 800 de paturi, multe dintre secţii fiind supraaglomerate în această perioadă a anului, existând saloane unde pacienţii sunt nevoiţi să stea câte doi în pat.

Potrivit noului ordin al Ministerului Sănătăţii, programul de vizită pentru toate unităţile sanitare este de luni până vineri între orele 15.00-20.00, iar în weekend între orele 10.00-20.00.

Ordinul 1284/2012, publicat în Monitorul Oficial în 21 decembrie 2012, mai prevede ca numărul de vizitatori pentru un pacient internat într-un salon cu mai mult de trei paturi nu poate fi mai mare de trei persoane şi pot fi vizitaţi maxim doi pacienţi în acelaşi timp, dar pentru a da posibilitatea vizitei şi pentru ceilalţi pacienţi, dacă există solicitări în acest sens, durata vizitei va fi limitată la 60 de minute. De asemenea, vizitarea pacienţilor în secţiile/compartimentele de terapie intensivă este permisă zilnic doar membrilor familiei, respectiv părinţi, copii, surori/fraţi, cu condiţia ca vizita să se facă individual sau cel mult două persoane, cu respectarea procedurilor interne. O altă prevedere se referă la cazurile copiilor internaţi în secţiile/compartimentele de terapie intensivă unde se asigură prezenţa cu caracter permanent a unuia dintre părinţi, dacă se solicită acest lucru.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat afirma că "supărararea" unor reprezentanţi ai spitalelor privind noul program de vizitare a pacienţilor nu decurge din prelungirea intervalului de vizite, ci pentru că vor dispărea anumite taxe.

El adăuga că programul de vizitare a bolnavilor a fost modificat întrucât "este absurd" ca familia unui pacient să aibă voie să îl viziteze doar de trei ori pe săptămână în interval de două ore, ca şi cum bolnavul ar fi "la puşcărie".

El mai spunea că unii dintre managerii de spitale sunt nemulţumiţi de prelungirea programului de vizită întrucât trebuie să renunţe la anumite taxe pe care le percepeau de la aparţinătorii pacienţilor care veneau în afara orarului de vizitare.

"(...) Noi am zis că nu mai trebuie ca lumea să plătească, pentru că nu intri nici la cinematograf, nici la teatru şi nu te duci acolo de bunăvoie, să intri într-un loc în care să-ţi facă plăcere. Tu te duci acolo de nevoie, să vizitezi un membru al familiei care este internat sau un prieten. Nu este normal să ţi se pună piedici ca să nu poţi face acest lucru şi nu este normal să i se pună piedici pacientului ca să îşi vadă apropiaţii când el este internat", mai afirma Arafat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici