Stănculescu cere opiniile unui expert vienez cu privire la bolile pe care le are

Fostul general Victor Athanasie Stănculescu a solicitat clinicii vieneze AKH, aceeaşi la care s-a operat în urmă cu câţiva ani şi preşedintele Traian Băsescu, o opinie în legătură cu bolile de care el suferă şi dacă acestea pot fi tratate în penitenciar.

45 afișări
Imaginea articolului Stănculescu cere opiniile unui expert vienez cu privire la bolile pe care le are

Stănculescu cere opiniile unui expert vienez cu privire la bolile pe care le are (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Solicităm directorului acelui spital un punct de vedere referitor la bolile de care suferă Victor Atanasie Stănculescu şi să ne spună dacă ele pot fi tratate în condiţii normale în România", a declarat, miercuri, în faţa instanţei, Alexandru Bolca, unul dintre avocaţii lui Stănculescu, în dosarul în care fostul general cere să fie eliberat din penitenciar pentru a-şi trata mai multe afecţiuni de care suferă.

Avocatul lui Stănculescu, Alexandru Bolca, a declarat miercuri pentru MEDIAFAX că, în fundamentarea solicitării sale, i-a transmis directorului clinicii şi o serie de prevederi ale legislaţiei interne în domeniul penitenciarelor şi în special în legătură cu spitalele-penitenciar, precum şi mai multe acte medicale "concludente", care să arate de ce boli suferă fostul general.

Procurorul de şedinţă a arătat că solicitarea unui punct de vedere a unor specialişti de la Viena nu este oportună atâta vreme cât la dosar există concluziile specialiştilor români. "Nu vedem utilitatea unui punct de vedere al unui specialist vienez în acest caz", a mai menţionat procurorul.

Avocatul Alexandru Bolca a precizat că, într-o primă fază, judecătorul a respins eronat solicitarea de transmitere a cererii către AKH, neînţelegând că nu instanţa trebuie să facă respectiva cerere. În final, completul de judecată a fost de acord cu demersul avocaţilor lui Stănculescu, încuviinţând ca şi răspunsul conducerii clinicii vieneze să fie anexat la dosarul cauzei.

Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti a reluat, miercuri, dezbaterile în cazul cererii de întrerupere a executării pedepsei de 15 ani de închisoare la care a fost condamnat Victor Stănculescu în dosarul Revoluţiei de la Timişoara, instanţa constatând că la dosar nu au sosit buletinele rezultate în urma expertizării acestuia la INML.

Instanţa a stabilit un nou termen de judecată pentru 7 iulie, dată până la care va transmite o nouă solicitare INML pentru ca buletinele de analize să ajungă la dosarul cauzei.

Institutul Naţional de Medicină Legală a stabilit că bolile de care suferă Victor Athanasie Stănculescu nu fac imposibilă executarea pedepsei în penitenciar, însă avocaţii fostului general au cerut instanţei, la termenul din 26 mai, să solicite de la INML toate buletinele de analize, pentru a le consulta cu experţi.

Instanţa a dispus atunci să fie trimisă o adresă către INML, pentru a solicita eliberarea înscrisurilor medicale rezultate în urma consultaţiilor lui Stănculescu, pentru a fi analizate de apărătorii fostului general.

La sfârşitul lunii februarie, Victor Athanasie Stănculescu a făcut o nouă cerere de întrerupere a executării pedepsei de 15 ani de închisoare primită în dosarul privind evenimentele din 1989 de la Timişoara.

Stănculescu a cerut magistraţilor militari să îi întrerupă executarea pedepsei pe motiv că bolile de care suferă s-au agravat şi că, în plus, suspectează că este bolnav de cancer la stomac.

În 24 februarie, instanţa a admis cererea de efectuare a unei noi expertize în cazul lui Stănculescu şi a transmis INML o solicitare de întocmire a unui referat prin care să se arate care sunt bolile de care suferă fostul general, dacă acestea fac imposibilă executarea pedepsei şi dacă, după eliberare, tratamentul se poate face sub pază permanentă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici