Streinu-Cercel: Etnobotanicele sunt "o nenorocire totală", sunt mult peste moartea prin substanţă albă

Directorul Institutului de Boli Infecţioase "Matei Balş" din Bucureşti, Adrian Streinu-Cercel, a declarat, joi, la Suceava, că substanţele etnobotanice reprezintă "o nenorocire totală" şi sunt "mult peste ceea ce înseamnă moartea prin substanţă albă".

634 afișări
Imaginea articolului Streinu-Cercel: Etnobotanicele sunt "o nenorocire totală", sunt mult peste moartea prin substanţă albă

Streinu-Cercel: Etnobotanicele sunt "o nenorocire totală", sunt mult peste moartea prin substanţă albă (Imagine: Andrei Alex Moise/Mediafax Foto)

Adrian Streinu-Cercel a atras atenţia că orice consumator de substanţe etnobotanice sau de droguri este expus riscului major al virusurilor cu transmitere prin sânge, hepatice B şi C, dar şi HIV.

Streinu Cercel a catalogat etnobotanicele drept "o nenorocire totală", arătând că acestea sunt "mult peste ceea ce înseamnă moartea prin substanţă albă".

El a explicat că la trei luni după ce începe să consume substanţe etnobotanice o persoană are crize comiţiale, iar la doi ani de la debutul consumului acestor substanţe poate muri.

"Un individ care începe să consume etnbotanice, după trei luni de zile are 10 la sută din creier ars. După primele trei luni de zile începe să facă crize comiţiale, crize de epilepsie, iar la doi ani de zile moare cu tot creierul ars, prăjit, aşa se cheamă în limbaj uzual", a spus Streinu Cercel.

El a arătat că substanţele etnobotanice asociază şi transmiterea HIV.

"Orice utilizator de droguri indiferent că se cheamă etnobotanice sau droguri clasice este expus riscului major de transmitere a virusurilor cu transmitere prin sânge, este vorba de HIV, hepatită B, C, etc., dar cel puţin trei dintre ele sunt deosebit de grave şi cu potenţial major de influenţă în starea de sănătate a populaţiei", a explicat Adrian Streinu Cercel.

Directorul Institutului de Boli Infecţioase "Matei Balş" din Bucureşti a subliniat că aceşti utilizatori de droguri reprezintă o problemă deosebit de importantă pentru sănătatea publică şi de aceea problema a fost şi este foarte serios analizată din toate punctele de vedere, iar o serie de măsuri practice vor fi puse în funcţiune, cel mai probabil, începând din luna octombrie a acestui an.

"La etnobotanice, problema este foarte complicată pentru că modificarea unui radical în structura chimică a substanţei respective o scoate de sub incidenţa penalităţii. Ca atare, ei sunt mai inventivi decât suntem noi din punct de vedere legislativ. După cum bine ştiţi, pentru a scoate o hotărâre de guvern există nişte furci caudine care întârzie foarte mult decizia, iar în acest tip de întârziere au mai apărut încă patru substanţe asemănătoare, dar care nu sunt prevăzute. Aici lucrurile trebuie să fie radicale şi trebuiesc interzise în totalitate, cu jumătăţi de măsură nu se poate face treabă", a spus Adrian Streinu Cercel.

El a arătat că, în acest sens, există o serie de directive la nivel internaţional de care România trebuie să ţină cont.

"Sunt o serie de directive la nivel internaţional, România nu e aşa, de capul ei, cum ne-am dori poate să fie la un moment dat, dar trebuie să ne uităm foarte atent, pentru că vin foarte mulţi şi spun, domnule, dar mie îmi interzici dreptul la muncă, pe de o parte, îmi interzici dreptul de a comercializa nişte substanţe pe care scrie clar că nu sunt pentru uz uman, ci pentru uz veterinar sau pentru uz agricol, că ăla e bătut în cap şi şi-l foloseşte în alte scopuri e problema lui, nu e problema mea, din punct de vedere al comerciantului. Ca atare, lucrurile sunt complicate", a explicat medicul.

Streinu Cercel a reamintit că Polonia a avut o intervenţie la nivelul întâlnirilor miniştrilor de Sănătate pe problematica etnbotanicelor în cadrul căreia, el, personal, a susţinut-o "cât se poate de clar".

Adrian Streinu-Cercel a participat, joi, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, la finalizarea unei campanii de informare, educare şi comunicare în domeniul prevenirii cazurilor de infectare cu virusul HIV, cu sloganul "Iubeşte fără riscuri!".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici