Studenţii cer desfiinţarea corupţiei la cazarea în cămine

Uniunea Studenţilor din România (USR) a cerut, vineri, la întâlnirea cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei, sprijin pentru eliminarea corupţiei la cazarea în cămine, pentru că numai cu sprijinul acestora acţiunea poate avea succes, a declarat George Păduraru, preşedintele USR.

10 afișări
Imaginea articolului Studenţii cer desfiinţarea corupţiei la cazarea în cămine

Studenţii cer desfiinţarea corupţiei la cazarea în cămine

"Am cerut la întâlnirea de vineri cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT) să coopereze cu federaţiile pentru eliminarea corupţiei la cazare. Din 10 septembrie vom începe vizite în campusurile universitare mari pentru a vedea care este stadiul investiţiilor şi al reparaţiilor şi de asemenea care este situaţia cazărilor. Sunt facultăţi care au încheiat deja înscrierile în cămine, altele abia la sfârşitul lui septembrie le vor începe", a mai spus Păduraru. El a precizat că pentru anul universitar viitor sunt 106.000 de locuri în cămine, la care se adaugă alte 8.900 în cele 27 de cămine noi.

Studenţii cer majorarea cu 150 de lei a subvenţiei pentru cămin în lunile de iarnă (decembrie - martie), mărirea fondului alocat burselor cu 50 la sută şi stabilirea unor criterii unitare de alocare a burselor, gratuitate pe transportul public pentru toţi studenţii, alocarea subvenţiei pentru cazare şi masă direct studentului, acordarea burselor în sistem de granturi (care ar trebui prevăzută în noua Lege a învăţământului), precum şi modificarea Legii burselor private astfel încât să fie acordate facilităţi fiscale reale angajatorilor.

Totodată, studenţii solicită ministrului Educaţiei să emită un Ordin prin care universităţile să elimine fondul de rulment la cazarea în cămine. "Considerăm acest fond de rulment ca fiind nejustificat iar experienţa ne-a dovedit că acest fond nu este necesar", precizează USR într-un comunicat de presă.

Studenţii mai vor să aibă reprezentanţi în comisia de evaluare a investiţiilor în reabilitarea şi construcţia de cămine şi în comisia de verificare a stadiului lucrărilor la acestea.

În ceea ce priveşte problemele academice, reprezentanţii USR cer stimularea mobilităţii internaţionale a studenţilor, înfiinţarea unui fond pentru participarea acestora la conferinţe şi forumuri internaţionale care să poată fi accesat direct de către studenţi. "Acest fond anual, pentru început, propunem a fi de 1,5 milioane de euro, ceea ce însemnă că aproximativ unu la sută dintre studenţi vor fi beneficiari", arată USR.

Reprezentanţii USR vor şi înfiinţarea unui fond de proiecte în domeniul educaţiei formale şi nonformale de minim trei milioane de euro, care să poată fi accesat de organizaţiile studenţeşti şi din care să fie dezvoltate anual aproximativ 500 de proiecte, precum şi a unui fond de cercetare destinat exclusiv studenţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici