STUDIU: Peste 80 la sută din români vor sta acasă de Paşte

Un studiu IRES publicat vineri arată că 82 la sută din români vor sta acasă de Paşte şi 4 la sută vor pleca într-o excursie, deşi un sfert din români au concediu în această perioadă.

252 afișări
Imaginea articolului STUDIU: Peste 80 la sută din români vor sta acasă de Paşte

STUDIU: Peste 80 la sută din români vor sta acasă de Paşte (Imagine: Hepta)

Studiul realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie - IRES arată că un sfert din români au concediu în perioada sărbătorilor de Paşte, dar o mare parte dintre participanţii la studiu - 82% - spun că vor sta acasă de sărbători şi doar 4% spun că vor pleca într-o excursie. Dintre cei care vor pleca în excursie, cei mai mulţi vor petrece aceste sărbători în ţară.

Peste 60% dintre cei chestionaţi vor primi musafiri în zilele de Paşte, iar printre cei primiţi în vizită se află membri ai familiei (51%), rude (32%), prieteni apropiaţi (27%). Doar 6% vor primi în vizită colegi de serviciu.

În privinţa preparatelor tradiţionale de Paşte, aproape jumătate dintre respondenţi - 49% - spun că în familia lor se face de fiecare dată pască, 40% din cei chestionaţi obişnuiesc să consume miel de Paşte, în timp ce 23% consumă de mai multe ori pe an.

Studiul mai arată că 43% vor cumpăra în acest an carne de miel, 25% vor cheltui între 200 şi 249 de lei pentru carne de miel, o cincime alocă între 100 şi 149 de lei, 12% între 50 şi 99 de lei, în timp ce 11% au pregătit între 150 şi 199 de lei.

Vinul de casă rămâne băutura alcoolică preferată de români pentru sărbătorile de Paşte pe care le petrec acasă - 48%, în timp ce 12% preferă ţuica şi 10% - berea. 20% dintre cei chestionaţi spun că în familiile lor nu se consumă băuturi alcoolice.

În ceea ce priveşte băuturile non-alcoolice, apa minerală sau plată este prima în topul consumului, 45% dintre respondenţi declarând că o consumă în cea mai mare măsură. Sucurile naturale şi sucurile carbogazoase sunt pe următoarele locuri - 24%, respectiv 23%, iar 4% consumă siropuri de fructe.

Potrivit studiului, 96% din cei chestionaţi vor vopsi ouă în acest an, 64% preferând vopsea din comerţ, 15% metodele tradiţionale, iar 18% combină cele două metode. Culorile preferate pentru ouăle de Paşte sunt roşu (97%), galben (36%), verde (30%), albastru (30%) sau portocaliu (15%). Mai mult de jumătate dintre participanţii la studiu vor vopsi între 10 şi 30 de ouă, iar 43% peste 30.

De asemenea, 66% spun că vor face în casă prăjiturile pentru Paşte şi 14% declară că le vor cumpăra.

Mai bine de jumătate dintre respondenţi - 55% - spun că în acest an vor cumpăra cadouri pentru cei dragi, iar 44% nu vor face acest lucru. Jumătate dintre cei care vor face cadouri spun că acestea vor fi la fel ca şi cele din alţi ani, 36% spun că vor fi mai modeste, iar 8% că vor fi mai consistente.

Jumătate susţin că, uneori, de sărbători obişnuiesc să ajute persoane nevoiaşe sau să doneze bani. 29% spun că fac aceste gesturi de fiecare dată şi 66% declară că intenţionează să facă acte caritabile şi în acest an, cu ocazia sărbătorilor pascale.

La studiu au participat 1.006 persoane cu vârsta de peste 18 ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici