Suceava: Tânăr de 23 ani cu handicap, care cântăreşte doar 21 de kilograme, în stare gravă la spital

Un tânăr de 23 de ani din Câmpulung Moldovenesc, cu handicap permanent, suferind de o boală congenitală, a fost internat în spitalul din localitate în stare gravă, cu inaniţie, în condiţiile în care cântăreşte doar 21 de kilograme, după ce a fost neglijat de fratele său, care îl are în grijă.

156 afișări
Imaginea articolului Suceava: Tânăr de 23 ani cu handicap, care cântăreşte doar 21 de kilograme, în stare gravă la spital

Suceava: Tânăr de 23 ani cu handicap, care cântăreşte doar 21 de kilograme, în stare gravă la spital (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Tânărul, Andrei Steţco, a fost internat marţi la Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc, după ce asistenţii sociali de la Primărie au sunat la 112, constatând că acesta era într-o stare gravă, el fiind transportat la unitatea medicală cu o ambulanţă.

Directorul Spitalului din Câmpulung Moldovenesc, Eugen Ciosnar, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX că tânărul a fost adus la spital în stare critică, de "inaniţie totală", subnutrit, deshidratat, şi cântărea 21,8 kilograme.

"A fost internat în secţia de reanimare şi a fost alimentat ca un bebeluş, cu sonda, a fost perfuzat, iar în momentul de faţă este alimentat cu lingura", a spus Ciosnar.

El a menţionat că pacientul va rămâne internat până când va fi echilibrat hemodinamic, iar funcţiile vitale vor fi normale, dar şi până când Primăria va întocmi documentaţia pentru ca tânărul să fie preluat într-un centru de asistenţă socială.

"Deocamdată el este în stare stabilă, dar recuperarea se va face destul de greu", a spus directorul spitalului.

Potrivit sursei citate, tânărul a ajuns în această stare din cauză că nu a fost hrănit şi îngrijit, iar într-o asztfel de situaţie se poate ajunge după luni de zile sau poate chiar un an.

Directorul Spitalului Municipal Câmpulung Moldovenesc a precizat că tânărul va avea nevoie de aproximativ două luni de recuperare şi că va fi îngrijit în unitatea medicală până când va fi preluat de reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) şi se va găsi un loc unde să poată fi îngrijit.

Primarul municipiului Câmpulung Moldovenesc, Mihăiţă Negură, a declarat, la rândul său, că situaţia tânărului s-a schimbat după ce mama acestuia, care l-a îngrijit foarte bine, a murit anul trecut.

"A fost foarte bine îngrijit de mama lui", a spus Negură, care a menţionat că tânărul s-a născut cu o boală congenitală şi este şi nevăzător.

După moartea mamei, tânărul a fost preluat în grijă de un frate mai mare, Vasile Steţco, care a promis în faţa comisiei de asistenţă socială din cadrul Primăriei Câmpulung Moldovenesc că va avea grijă de el, a mai spus primarul.

El a arătat că pentru fratele tânărului suma de bani primită ca însoţitor de nevăzător şi de persoană cu handicap era foarte importantă, fiind de peste 900 de lei lunar.

Primarul a mai susţinut că asistenţii sociali l-au vizitat periodic pe tânărul cu handicap şi că au constatat că acesta era "îngrijit cât de cât", avea mâncare, dar nu i se acorda atenţia de care are nevoie o asemenea persoană, motiv pentru care s-a luat în discuţie internarea acestuia într-un centru social.

Primarul din Câmpulung Moldovenesc a mai spus că va urgenta întocmirea dosarului pentru internarea tânărului într-un centru social şi că va discuta cazul cu şeful DGASPC Suceava, Ionuţ Adomniţei, pentru a fi preluat într-un centru al direcţiei unde să i se acorde întreaga atenţie de care are nevoie.

Un alt frate al tânărului, care are 21 de ani, este încadrat cu handicap cu deficienţă gravă, având asistent personal un alt frate care trebuie să-i asigure hrană, îmbrăcăminte şi medicamente.

Un caz similar s-a înregistrat recent tot în judeţul Suceava, fiind vorba despre o tânără din comuna Moldoviţa, care la 19 ani cântărea doar 16 kilograme după ce a fost hrănită numai cu lapte şi apă cu zahăr de către mama sa, care are schizofrenie, medicii afirmând că aceasta a menţinut-o în stadiul de bebeluş.

Tânăra avea o înălţime de 118 centimetri, cât măsoară un copil de 6-7 ani, şi o greutate de doar 16 kilograme, medicii afirmând că avea grave carenţe alimentare şi retard psihic cauzat de relaţia nefirească avută cu mama ei, care a menţinut-o cu forţa la stadiul de bebeluş, dar şi de lipsa unei alimentaţii adecvate.

Fata a fost internată în decembrie 2013 la Spitalul "Sfânta Maria" din Iaşi, iar în luna ianuarie a fost preluatăîn Centrul de recuperare şi reabilitare din localitatea suceveană Mitocu Dragomirnei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici