Suceava: Tânăra care la 19 ani avea 16 kilograme a luat în greutate, scrie, citeşte şi face adunări

Tânăra din comuna suceveană Vatra Moldoviţei care la vârsta de 19 ani cântărea doar 16 kilograme, fiind instituţionalizată într-un centru de recuperare, împlineşte miercuri 20 de ani, a luat în greutate, a început să scrie şi să citească pe litere şi a învăţat să facă adunări de la 1 la 10.

189 afișări
Imaginea articolului Suceava: Tânăra care la 19 ani avea 16 kilograme a luat în greutate, scrie, citeşte şi face adunări

Suceava: Tânăra care la 19 ani avea 16 kilograme a luat în greutate, scrie, citeşte şi face adunări

Directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava, Dan Adomniţei, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că Adina, care miercuri va împlini 20 de ani, a făcut progrese şi s-a integrat la Centrul de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică din Mitocu Dragomirnei, în grija căruia se află, ea comunicând bine atât cu personalul centrului, cât şi cu colegele sale.

În urmă cu un an, când a fost adusă în acest centru, Adina avea înălţimea de 118 centrimetri şi greutatea de 18 kilograme, iar acum are 130 de centrimetri şi 30 de kilograme.

Tânăra participă la activităţi de ergoterapie în cadrul centrului, reuşeşte să facă adunări de la 1 la 10, a început să scrie litere din alfabet şi să citească pe litere, realizează puzzle, iar uneori face curăţenie în camera în care este cazată şi merge la magazin împreună cu colegii.

Directorul DGASPC Suceava a spus că la începutul lunii decembrie tânăra a participat, alături de colegii din acest centru, la spectacolul organizat cu prilejul sărbătoririi Zilei Internaţionale a Persoanelor cu Dizabilităţi. De asemenea, în timpul sărbătorilor de iarnă fata a fost vizitată de mama sa, de sora sa şi de soţul acesteia.

Potrivit sursei citate, deocamdată se menţine măsura de protecţie a tinerei în Centrul de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică din Mitocu Dragomirnei.

La vârsta de 19 anil, tânăra avea o înălţime de 118 centimetri, cât măsoară un copil de 6-7 ani, şi o greutate de doar 16 kilograme, iar medicii spuneau că are grave carenţe alimentare şi retard psihic cauzat de relaţia nefirească avută cu mama ei, care a menţinut-o cu forţa la stadiul de bebeluş, dar şi de lipsa unei alimentaţii adecvate. Fata, care fusese hrănită de mamă doar cu lapte şi apă cu zahăr, se exprima ca un copil de 3 ani.

După ce a fost internată timp de o lună la Spitalul "Sfânta Maria" din Iaşi, în ianuarie 2014 tânăra a fost internată la Centrul de recuperare şi reabilitare din localitatea suceveană Mitocu Dragomirnei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici