Sute de mii de români din oraşe, comune şi sate vor dobândi competenţe digitale de bază

Sute de mii de români din oraşe, comune şi sate vor dobândi, până la finalul anului viitor, competenţe digitale de bază în peste 1000 de biblioteci transformate în hub-uri de dezvoltare a competenţelor digitale, spune ministrul Cercetării.

379 afișări
Imaginea articolului Sute de mii de români din oraşe, comune şi sate vor dobândi competenţe digitale de bază

Sursa foto: www.mcid.gov.ro

Joi, la sediul Băncii Mondiale de la Bucureşti, Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, a lansat consultările interministeriale asupra Cadrului naţional de competenţe digitale (DigCompRo), un element crucial în procesul de digitalizare a României.

Versiunea de lucru a DigCompRo, realizată cu sprijinul Băncii Mondiale, îşi propune să sprijine Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării (MCID) în consolidarea capacităţii de a implementa Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pentru dezvoltarea competenţelor digitale ale tuturor românilor.

„Transformarea digitală aduce beneficii reale prin dezvoltarea competenţelor digitale. DigCompRo este o iniţiativă ambiţioasă, care va deveni cadrul naţional de dezvoltare a competenţelor digitale pentru toţi cetăţenii României. Elaborarea acestui cadru este parte a investiţiei 17 a Componentei 7 – Transformare Digitală din PNRR, cu un buget de 37 milioane de euro. Până la finalul anului viitor, sute de mii de români din oraşe, comune şi sate vor dobândi competenţe digitale de bază în peste 1000 de biblioteci transformate în hub-uri de dezvoltare a competenţelor digitale”, a declarat Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

„Suntem în momentul în care alfabetizarea digitală a devenit la fel de importantă ca literaţia şi numeraţia. Alfabetizarea digitală este un efort transversal – fiecare cadru didactic, indiferent de disciplina pe care o predă, trebuie să poată să formeze competenţe digitale, prin modul în care utilizează tehnologia pe care o are şi o avea avea la dispoziţie în sălile de clasă şi în laboratoare”, a declarat Ligia Deca, ministrul Educaţiei.

Conform acestora, formarea abilităţilor digitale ale cetăţenilor români va permite României îmbunătăţitrea rezultatelor pe piaţa muncii, inclusiv prin stimularea participării şi prin perfecţionare/ recalificare, o participare civică mai bună, prin adoptarea şi utilizarea serviciilor guvernamentale digitale, îmbunătăţirea rezultatelor în ce priveşte Indicele economiei şi societăţii digitale (DESI), calculat anual de Comisia Europeană.

Având în vedere evoluţia rapidă a peisajului digital, este necesar şi oportun ca România să dezvolte şi să faciliteze adoptarea pe scară largă a unui cadru naţional dedicat competenţelor digitale pentru cetăţenii români, adaptat specificului local, pornind de la cadrul de referinţă DigComp 2.2, elaborat de Comisia Europeană.

Această iniţiativă va asigura condiţiile ca România să rămână competitivă în era digitală şi va permite României să evalueze într-o manieră cuprinzătoare şi să dezvolte competenţele digitale în rândul cetăţenilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici