Sute de turişti pe pârtiile din Predeal şi Poiana Braşov. Zăpada depăşeşte 35 de centimetri

Sute de turişti s-au adunat, vineri şi sâmbătă, pe pârtiile din staţiunile Predeal şi Poiana Braşov, unde stratul de zăpadă măsoară peste 35 de centimetri, fiind puse în funcţiune şi tunurile de zăpadă, iar gradul de ocupare în pensiuni şi hoteluri este de aproximativ 70 la sută.

760 afișări
Imaginea articolului Sute de turişti pe pârtiile din Predeal şi Poiana Braşov. Zăpada depăşeşte 35 de centimetri

Sute de turişti pe pârtiile din Predeal şi Poiana Braşov. Zăpada depăşeşte 35 de centimetri (Imagine: Florin Crisan/Mediafax Foto)

Potrivit reprezentanţilor Salvamont, în Predeal şi Poiana Braşov zăpada este foarte bună pentru schi, stratul de zăpadă depăşind 35 de centimetri, fiind puse în funcţiune şi tunurile de zăpadă pe pârtiile principale, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În ceea ce priveşte gradul de ocupare în pensiuni şi hoteluri, aproximativ 70 la sută din locuri au fost deja ocupate pentru sărbătorile de Crăciun, însă hotelierii se aşteaptă ca de Revelion gradul de ocupare să depăşească 80-85 la sută.

În cursul zilelor de vineri şi sâmbătă, când au început să vină turiştii care şi-au făcut rezervări în cele două staţiuni, pe pârtii au ajuns câteva sute de turişti, dar şi localnici care au venit fie cu maşini personale, fie cu autobuze.

La Predeal, pe pârtia Clăbucet sunt puse în funcţiune zece tunuri de zăpadă care pot suplimenta necesarul de zăpadă pe pârtii. În plus, au fost montate plasele de protecţie de la poalele pârtiei Clăbucet, pentru evitarea accidentelor.

În Poiana Braşov, deschiderea oficială a sezonului de iarnă va avea loc în 26 decembrie, a doua zi de Crăciun, eveniment la care este aşteptată Elena Udrea, ministrul Turismului şi Dezvoltării Regionale, alături de oficialităţile locale.

Ministrul Turismului va inaugura, cu această ocazie, cea mai mare pârtie din ţară, ca urmare a finalizării proiectului de extindere a domeniului schiabil, care a avut o valoare de peste 28,4 milioane euro.

Pârtiile din Poiana Braşov au o lungime totală de 23 de kilometri şi se întind pe o suprafaţă de 80 de hectare. Pentru asigurarea stratului de zăpadă pe pârtii, în Poiana Braşov a fost construit şi un lac de acumulare, la o altitudine de 1.500 de metri, cu o capacitate de 122.500 metri cubi şi o instalaţie de înzăpezire care cuprinde staţie de pompare, pompe, 18 kilometri de conducte, 24 de tunuri de zăpadă, 120 de lăncii şi patru maşini de bătătorit zăpada. Sistemul va putea înzăpezi artificial 60 de hectare de domeniu schiabil din totalul de 80 hectare.

Începând de vineri, în Poiana Braşov funcţionează şi prima staţie Salvamont modernă, amplasată la baza pârtiei Bradul. Sediul Salvamont a fost amenajat şi dotat din fondurile Regiei Locale a Pădurilor Kronstadt, care gestionează şi servicul de Salvamont, investiţia totală fiind de 432.000 lei. Centrul este dotat cu cabinet de prim ajutor, dispecerat, două dormitoare cu un total de nouă locuri, bucătărie şi living care va fi utilizat şi ca sală de aşteptare de însoţitorii celor care au nevoie de ajutorul salvamontiştilor, spaţii de stocare pentru echipamentul de intervenţie şi garaje pentru snowmobile şi ATV.

"Este un centru permanent, şi intenţionăm să construim unul identic şi sus, în Masivul Postăvaru. Acum, salvatorii montani au la dispoziţie un spaţiu în Cabana Postăvaru", a spus directorul RPLP Krostadt, Dan Olteanu.

Noul centru este deservit în prezent de opt salvamontişti, însă este posibil ca numărul acestora să fie suplimentat.

Potrivit preşedintelui Asociaţiei Salvatorilor Montani, Mircea Opriş, din cauza extinderii semnificative a domeniului schiabil este de aşteptat ca şi numărul turiştilor, dar şi a accidentelor pe pârtii să crească semnificativ în acest sezon.

"În sezonul de iarnă trecut s-au înregistrat 280 de cazuri care au necesitat intevenţia Salvamontului, din care 140 numai pe pârtia Bradul şi pe pârtiile de săniuş. Salvatorii montani sunt aceiaşi ca şi pînă acum, însă domeniul a crescut, la fel ca şi facilităţile. Lucrările care s-au făcut, toate de bună calitate, se vor regăsi şi în numărul de turişti şi implicit şi în numărul de accidente, deşi nu ne dorim acest lucru", a spus Opriş.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici