Tăriceanu: Boc distruge sentimentul de responsabilitate, e firesc ca Finanţele să iasă în stradă

Liderul deputaţilor liberali, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat, miercuri, că i se pare normal ca funcţionarii de la Finnaţe să iasă în stradă, el apreciind că acest lucru se întâmplă din cauza politicilor populiste promovate de premier, prin care se distruge "sentimentul de responsabilitate".

14 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu: Boc distruge sentimentul de responsabilitate, e firesc ca Finanţele să iasă în stradă

Tăriceanu: Boc distruge sentimentul de responsabilitate, e firesc ca Finanţele să iasă în stradă (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Mi se pare firesc acest lucru (ieşirea celor de la Finnaţe în stradă, n.r.), pentru că, prin politicile pe care primul ministru le promovează, politici de un populism fără margini, distruge orice sentiment de responsabilitate pe care oameni cu experienţă profesională deosebită îl au", a spus Tăriceanu, după întâlnirea cu liderii sindicatelor.

El a opinat că nu se poate solicita unor înalţi funcţionari publici să manevreze cu cifre de ordinul milioanelor, sutelor de milioane şi miliardelor de lei şi să îşi ia toată responsabilitatea pe umerii lor, în condiţiile în care sunt plătiţi într-un mod care departe de ceea ce ar trebui să fie poziţia lor în ierarhia economică şi socială.

"Nu putem să avem pretenţii şi să îi tratăm în mod derizoriu. Aceasta este modalitatea în care Guvernul, însă, înţelege să-i trateze pe toţi salariaţii din România, printr-un sistem extrem de populist şi, dacă nu vom înţelege că fiecare om are valoarea lui pe care trebuie să o apreciem - valoarea lui intelectuală, pregătirea profesională care trebuie să se regăsească în nivelul de salarizare - atunci sigur că ne vom trezi şi în continuare cu astfel de manifestări care vor deveni din ce în ce mai dese", a spus Tăriceanu.

Sute de angajaţi din Ministerul Finanţelor Publice şi ANAF protestează în holul ministerului pentru că nu au primit sporurile de două luni.

Angajaţii din Ministerul Finanţelor care protestează pentru că nu au primit sporurile salariale au urcat pe holul de la primul etaj al instituţiei, unde se află cabinetul ministrului Gheorghe Ialomiţianu, iar numărul acestora a ajuns la câteva sute.

Salariaţii din sediul central al Ministerului Finanţelor, dar şi din Agenţia Naţională de Administrare Fiscală reclamă că după eliminarea sporurilor veniturile lor au scăzut drastic, după ce anterior salariile de bază le-au fost reduse cu 25 la sută.

De asemenea, în mai multe judeţe din ţară angajaţii direcţiilor de finanţe publice au declanşat proteste spontane.

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a cerut modificarea legislaţiei pentru ca salarizarea personalului din Finanţe să se ridice la nivelul din celelalte instituţii bugetare, întrucât se află pe ultimul loc din sistem, după ce în iulie au fost eliminate stimulentele, informează MFP.

Acordarea sporurilor pentru personalul din Ministerul Finanţelor Publice a fost unul dintre motivele invocate de preşedintele Traian Băsescu la momentul remanierii fostului ministru al Finanţelor Sebastian Vlădescu.

Vlădescu a declarat în repetate rânduri că va acorda sporuri angajaţiilor din Ministerul Finanţelor până la intrarea în vigoare a legii salarizării unice, întrucât eliminarea acestor stimulente echivalează cu o reducere a veniturilor de aproximativ 60%.

Ulterior, actualul ministru al Finanţelor, Ghoerghe Ialomiţianu, a anunţat că sporurile şi stimulentele trebuie eliminate pentru nu crea avantaje unor funcţionari în defavoarea altora, mai ales într-o perioadă de criză, deşi este adeptul unor modalităţi de cointeresare pentru angajaţii din Ministerul Finanţelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici