Test online pentru românii care vor să afle dacă au simptomele cancerului pulmonar

Românii care vor să afle dacă au simptomele cancerului pulmonar pot face un test online. Iniţiativa aparţine Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer şi a apărut pe 31 mai cu ocazia Zilei Mondiale fără tutun.

919 afișări
Imaginea articolului Test online pentru românii care vor să afle dacă au simptomele cancerului pulmonar

Test online pentru românii care vor să afle dacă au simptomele cancerului pulmonar

Potrivit organizatorilor, cu prilejul Zilei Mondiale fără tutun, marcată anual la data de 31 mai, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer lansează un test online prin care românii pot afla mai multe informaţii despre simptomele cancerului pulmonar şi dacă prezintă simptomele acestei boli pulmonare, având în vedere că fumatul este responsabil pentru aproximativ 80% dintre cazuri.

„Începând de azi, pe site-ul FABC parcurgând doar nouă întrebări simple, românii pot afla mai multe informaţii despre simptomele cancerului pulmonar şi dacă prezintă simptomele acestei boli pulmonare care provoacă anual în România peste 10.000 de decese. Este foarte important de menţionat faptul că acest test nu înlocuieşte examenul medical, diagnosticarea sau tratamentul. Testul are rolul de a ajuta identificarea mai rapidă a simptomelor, medicul specialist fiind persoana cea mai potrivită pentru a oferi sfaturi şi recomandări cu privire la probleme specifice de sănătate”, scrie în comunicatul de presă al Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.

VEZI aici testul online pentru a depista dacă ai simptome de cancer pulmonar

Statisticile arată că România depăşeşte media europeană la consumul de tutun de-a lungul vieţii, situându-se la 49,5% consumatori sau foşti consumatori, faţă de 41%, în medie, în populaţia europeană. De asemenea, studii recente arată o evoluţie nedorită a fenomenului fumatului în rândul copiilor, adolescenţilor şi tinerilor.

Deşi procentul adolescenţilor care fumează ţigări este în uşoară scădere, acest beneficiu este contracarat de faptul că tot mai mulţi copii şi adolescenţi de 13 – 19 ani încearcă şi apoi fumează curent ţigări electronice şi produse din tutun încălzit. Consumul de nicotină în perioada adolescenţei are consecinţe negative semnificative, mai ales din perspectivă cognitivă şi comportamentală, arată specialiştii.

La nivelul aparatului respirator, fumatul este direct implicat în apariţia afecţiunilor respiratorii acute, a bolilor pulmonare cronice şi a cancerului bronhopulmonar, dar nu numai. Dintre bolile pulmonare cauzate de fumat face parte bronhopneumopatia cronică obstructivă (BPOC), care include emfizemul şi bronşita cronică. De asemenea, fumatul este la originea majorităţii cazurilor de cancer pulmonar.

Riscul fumătorilor de a dezvolta cancer pulmonar este cu 15 - 30% mai mare faţă de nefumători. Astfel, cu cât cresc numărul anilor de fumat şi numărul de ţigări fumate pe zi, cu atât riscul de îmbolnăvire este mai mare.

În plus, o recenzie a studiilor efectuate de experţi în sănătate publică convocaţi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în 2020 a concluzionat că fumătorii sunt mai expuşi riscului de a dezvolta o formă severă de COVID-19 decât nefumătorii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
cancer,
campanie,
test

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici