Tiberiu Niţu, propus pentru funcţia de procuror general: Sunt pregătit pentru o prestaţie foarte bună

Tiberiu Niţu, propus pentru funcţia de procuror general al României, a declarat, miercuri, la intrarea în sediul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), că este pregătit pentru o prestaţie foarte bună în faţa membrilor Secţiei pentru procurori.

279 afișări
Imaginea articolului Tiberiu Niţu, propus pentru funcţia de procuror general: Sunt pregătit pentru o prestaţie foarte bună

Tiberiu Niţu, propus pentru funcţia de procuror general: Sunt pregătit pentru o prestaţie foarte bună (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Întrebat dacă speră într-un aviz pozitiv, Niţu a răspuns: "Da, normal".

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a spus, la intrarea în sediul CSM, că are încredere în toţi candidaţii.

Tiberiu Niţu, nominalizat pentru funcţia de procuror general al României, este intervievat miercuri de Secţia pentru procurori a CSM, în vederea obţinerii unui aviz consultativ, decizia finală în privinţa numirii aparţinându-i preşedintelui Traian Băsescu.

Niţu îşi prezintă mai întâi proiectul de management în faţa membrilor Secţiei pentru procurori a CSM, apoi va răspunde întrebărilor membrilor Secţiei pentru procurori a CSM.

Tiberiu Niţu este pentru a doua oară în faţa Secţiei pentru procurori a CSM în calitate de candidat la conducerea Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, el fiind audiat şi pe 22 noiembrie 2012, atunci primind aviz negativ.

După Tiberiu Niţu va fi audiat, de la ora 11.30, Bogdan Licu, candidat pentru funcţia de prim-adjunct al procurorului general. Ultimul care va ajunge miercuri în faţa membrilor Secţiei pentru procurori este Codruţ Olaru, propus pentru funcţia de adjunct al procurorului general, acesta urmând să îşi prezinte proiectul de management de la 14.15.

Fiecare va avea la dispoziţie 30 de minute pentru susţinerea proiectului de management, iar apoi vor răspunde timp de 90 de minute întrebărilor adresate de membrii Secţiei pentru procurori.

Premierul Victor Ponta i-a propus în 3 aprilie, în calitate de ministru interimar al Justiţiei, pe Tiberiu Niţu în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe Bogdan Licu pentru postul de prim-adjunct al procurorului general şi pe Codruţ Olaru ca adjunct al procurorului general.

În 9 mai vor susţine interviurile Codruţa Kovesi, propusă de premierul Victor Ponta la şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Alina Bica, nominalizată pentru funcţia de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi Elena Hosu, care candidează pentru postul de adjunct al şefului DIICOT.

Avizele în cazul celor şase candidaţi propuşi pentru funcţiile de conducere din Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, DNA şi DIICOT vor fi transmise de CSM Ministerului Justiţiei în 10 mai.

Potrivit Legii 303/2004, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul general al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestora sunt numiţi de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

Şeful statului poate refuza motivat numirea în funcţiile de conducere din Ministerul Public.

Acesta este al doilea demers pentru ocuparea posturilor de conducere din parchete, primul fiind iniţiat anul trecut, când la conducerea Ministerului Justiţiei a fost Mona Pivniceru.

Tiberiu Niţu este propus pentru a doua oară, la interval de câteva luni, pentru funcţia de procuror general al României. Numit în septembrie 2011 inspector în cadrul Inspecţiei Judiciare a Consiliului Superior al Magistraturii pe zonele Muntenia-Oltenia-Dobrogea, Niţu a deţinut funcţia de prim-adjunct al procurorului general al României în perioada 27 iunie 2008-27 iunie 2011, anterior acestei perioade el fiind delegat pe această poziţie timp de zece luni. Concret, el a fost mâna dreaptă a procurorului general al României Codruţa Kovesi timp de aproape patru ani.

În 22 noiembrie 2012, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a dat aviz negativ atât pentru Tiberiu Niţu, cât şi pentru Ioan Irimie, propus de Mona Pivniceru la şefia DNA.

Consiliul Superior al Magistraturii a notat, în motivarea avizului negativ dat numirii lui Tiberiu Niţu în funcţia de procuror general că acesta are autocontrol scăzut, rezistenţă redusă la stres şi nu a dat dovadă de iniţiativă în modernizarea managementului Ministerului Public sau în abordarea strategică a conducerii acestuia.

CSM i-a mai reproşat lui Niţu faptul că din proiectul său de management lipseşte "cu desăvârşire" orice perspectivă asupra "modului în care Ministerul Public se înscrie în sinergia instituţională, respectiv orice viziune asupra relaţionării cu celelalte instituţii implicate direct sau indirect în actul de justiţie".

În opinia membrilor Secţiei pentru procurori a CSM, Tiberiu Niţu nu a identificat măsuri imediate şi concrete care "să conducă la acţiuni relevante care să-l evidenţieze profesional, cum ar fi un dosar important sau o acţiune de anvergură de-a lungul carierei de procuror".

În 18 ianuarie, preşedintele Traian Băsescu a respins propunerile privind numirile lui Niţu şi Irimie trimise de Mona Pivniceru, pe motiv că procesul de selecţie a fost lipsit de transparenţă şi nu a fost stimulativ pentru ca un număr mai mare de procurori cu bune performanţe să se înscrie. Preşedintele atenţiona atunci că pentru a accepta, în viitor, propunerile făcute de ministrul Justiţiei este necesară revizuirea totală a procedurii de selecţie a procurorilor.

În 23 ianuarie, Traian Băsescu declara că pentru a accepta o nominalizare la funcţiile de procuror general sau şef al DNA condiţia este ca persoana respectivă să fi avut performanţă, adică să fi avut "dosare grele" finalizate şi confirmate de instanţă. Şeful statului preciza că transparenţă în opinia sa poate însemna şi discuţii ale sale cu ministrul Justiţiei şi CSM, ca factori implicaţi, privind mecanismul de nominalizare sau persoanele candidate.

În 4 aprilie, la o zi după ce Tiberiu Niţu a fost din nou propus pentru funcţia de procuror general al României, preşedintele Traian Băsescu declara că în toamnă, când a refuzat numirea acestuia pentru aceeaşi funcţie, a contestat de fapt procedura netransparentă derulată de fostul ministru Pivniceru.

Băsescu arăta că persoanele propuse de Victor Ponta pentru funcţiile de conducere din Ministerul Public sunt oameni care au avut rezultate în funcţiile deţinute până acum.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici