Toader: Unii nu recunosc că CEDO nu a cerut recursul compensatoriu

Tudorel Toader a declarat că s-a afirmat de multe ori că CEDO urmează să condamne România pentru condiţiile din penitenciare, însă acestea au fost declaraţii false, pentru că ţara noastră nu a fost condamnată. Toader a mai spus că discursul privind CEDO era doar justificarea legii recursului.

108 afișări
Imaginea articolului Toader: Unii nu recunosc că CEDO nu a cerut recursul compensatoriu

Toader: Unii nu recunosc că CEDO nu a cerut recursul compensatoriu

„Lucrul pe care-l ştim cu toţii, unii nu-l recunosc, faptul că Instanţa Europeană, Curtea Europeană nu a cerut României să emită o lege a recursului compensatoriu. S-a reluat de multe ori afirmaţia: Dacă nu dăm o lege, România riscă o condamnare de 85 de milioane de euro. Nici vorbă, nu am fost, nu este. Curtea Europeană ce a spus? În termen de 6 luni să facem o foaie de parcurs prin care să arătăm graficul pe care îl avem în vedere pentru a rezolva problemle din penitenciare. Aceste afirmaţii au fost folosite pentru justificarea legii recursului compensatoriu, o lege iniţiată de guvernul tehnocrat. Apoi, CSM, în componenţa anterioară, a propus schimbarea - în loc de 3 zile câştigate la liberare condiţionate să fie 3 zile ca fiind executate. Mai mult, PNl, USR, Opoziţia care critică legea a fost foarte vocală în a o susţine”, a declarat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, la România TV.

Toader a mai spus că atunci când legea a juns la preşedinte pentru promulgare, Iohannis nu „şi-a pus problema dacă este oportună sau nu”.

„Acum îi vedem efectele. Eu repet şi îmi asum ce fac eu şi ministerul justiţiei şi nu ce fac alţii în legătură cu reglementările pentru că avem competenţe partajate. Am văzut parcursul legislativ, am vorbit cu doamna premier, cu Admnistraţia penitenciarelor, am făcut o nouă evaluare şi vom decicde mâine ce e de făcut. Sunt mai multe variante, dar nu pot avansa eu varianta finală. E important să aflăm adevărul cum e din prcatica judiciară, din procesul legislativ”, a mai spus Toader.

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader este aşteptat să îi prezinte premierului Viorica Dăncilă, luni dimineaţa, o analiză cu privire la recursul compensatoriu şi efectele sale, dar şi propunerile legislative pe care le are. Toader a anunţat întâlnirea cu Dăncilă într-o declaraţie de presă.

Toader: Agentul pentru CEDO trebuie să revină la MJ de la Externe

Ministerul Justiţiei Tudorel Toader a declarat că Agentul guvernamental pentru CEDO trebuie să treacă la Ministerul de Justiţie şi că a avut o discuţie şi cu ministrul Afacerilor Externe Teodor Meleşcanu în acest sens.

"Agentul guvernamental pentru CEDO e în parte integrantă a Ministerului de Externe, e nefiresc, eu ca ministru le dau mandatul de reprezentare, pentru eventuală stingere a mea de la litigiu, dar sunt la ministerul de Externe. (...) Le dau mandatul de reprezentare, dar rezultatul final se duce la Externe", a declarat Tudorel Toader, la România Tv.

Ministrul Toader spune că a discutat situaţia cu Teodor Meleşcanu.

"Până în 2003 erau parte a Ministerului de Justiţie, acum avem proiect de lege, am vorbit cu ministrul Meleşcanu, chestiunea durează de multă vreme. Agentul pentru CEDO, pentru Curtea Europeană de Justiţie să fie parte a Ministerului de Justiţie să închidem cercul. Ministrul a înţeles particularitatea şi a fost de acord să le transformăm la MJ".

Potrivit art. 1 O.G. nr 94/1999 privind participarea României la procedurile în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) şi a Comitetului Miniştrilor al Consiliului Europei şi regresul statului în urma hotărârilor şi convenţiilor de rezolvare pe cale amiabilă, Ministerul Afacerilor Externe este instituţia care exercită, în numele Guvernului României, prerogativele de agent guvernamental în faţa CEDO, iar Agentul guvernamental pentru CEDO este entitatea individualizată prin lege pentru a exercita acest rol de reprezentare a statului român, conferit Ministerului Afacerilor Externe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici