Trei speologi blocaţi în interiorul peşterii Cociu. Operaţiunea de salvare, cea mai complexă din România - VIDEO

Echipajele de salvare nu au putut lua legătura, până joi seară, cu cei trei speologi blocaţi în interiorul peşterii Cociu din localitatea bihoreană Bulz, reprezentanţii Serviciului Judeţean de Salvamont afirmând că aceasta este cea mai complexă operaţiune de salvare din peşteră din România.

95 afișări
Imaginea articolului Trei speologi blocaţi în interiorul peşterii Cociu. Operaţiunea de salvare, cea mai complexă din România - VIDEO

Trei speologi blocaţi în interiorul peşterii Cociu. Operaţiunea de salvare, cea mai complexă din România

Potrivit lui Adrian Marin, vicepreşedintele Serviciului Judeţean de Salvamont Salvaspeo Bihor, până joi seară echipajele de salvare nu au putut lua legătura cu cei trei speologi de la Clubul Clujean Politehnica, rămaşi blocaţi miercuri în peştera Cociu, în urma unei viituri, şi nu se ştie dacă aceştia mai sunt în viaţă.

Pe parcursul zilei de joi, un scafandru specializat a intrat în peşteră, dar până în prezent salvatorii nu au primit niciun semn de la speologii rămaşi captivi.

"Nu avem încă toate datele pentru că în zonă e semnal slab, dar misiunea de salvare este foarte dificilă şi ne rugăm să nu plouă. S-ar putea să fim nevoiţi să cerem ajutor şi din alte părţi, dacă nu găsim încă resursele şi modalităţile necesare să îi scoatem din peşteră. Ideea de a-i scoate cu un scafandru, cum se vehicula, este foarte riscantă. Luăm în calcul toate ipotezele posibile", a declarat, joi seară, Adrian Marin.

El a precizat că scoaterea celor trei speologi cu ajutorul scafandrilor specializaţi ar fi extrem de dificilă, deoarece galeriile sunt strâmte, iar în unele locuri scafandrii sunt nevoiţi să îşi dea jos butelia de oxigen şi să o împingă. În plus, vizibilitatea este extrem de redusă, din cauză că apa este tulbure.

"Situaţia e similară, dar la scară mult mai redusă, cu cea a minerilor din Chile. Este de departe cea mai complexă operaţiune de salvare din peşteră din România sau poate chiar din partea asta de Europă, unde nu ştiu să fi fost ceva similar, cel puţin în ultimii ani. Dar din România este cu siguranţă cea mai complexă operaţiune din ultimii ani. Experienţă avem în intervenţii foarte complexe, dar nu am mai întâlnit situaţii ca aceasta. E foarte dificil de gestionat şi trebuie avut mare grijă", a explicat Marin.

Video Stirileprotv.ro

Vicepreşedintele salvamontiştilor bihoreni a mai precizat că joi seară în zona peşterii mobilizarea este la maximum, în continuare salvamontişti, pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi voluntari lucrând la pomparea apei, deoarece în peştera Cociu intră un pârâu, iar debitul apei trebuie menţinut la un nivel foarte redus. Deşi s-a creat un baraj din saci de nisip, iar apa de după baraj este mereu pompată, ca să nu ajungă în cavernă, salvatorii trăiesc sub presiunea că va ploua şi debitul apei va creşte, ceea ce ar face practic imposibilă acţiunea în interior.

Marin a mai spus că pe lângă generatoare de curent, halogene şi motopompe, de la Oradea au fost trimişi 500 de metri de cablu telefonic pentru a putea lua legătura atât cu specialiştii care au intrat în peşteră, cât şi cu speologii, în cazul în care scafandrii ar ajunge la cele trei victime.

"Suntem optimişti şi, ca să le îmbunătăţim situaţia, am făcut rost de trasori, adică nişte coloranţi care vor schimba culoarea apei. Dacă au lumină, observă. Şi îşi vor da seama că îi căutăm. Le va ridica foarte mult moralul", a mai spus Marin.

Echipaje ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana şi ale Serviciului de Salvamont Salvaspeo Bihor şi Cluj lucrează, începând de miercuri, pentru pomparea apei din zona peşterii, după ce trei speologi clujeni, două femei şi un bărbat, cu vârste între 25 şi 40 de ani, au fost prinşi de viitură în timp ce se aflau într-o expediţie într-o peşteră din localitatea Bulz.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici