Trenul regal se află în gara din Târgu Jiu, timp de trei zile, pentru promovarea turistică a zonei

Trenul regal se află în gara din Târgu Jiu, începând de luni, pentru trei zile, într-o acţiune de promovare turistică a zonei, Consiliul Judeţean Gorj organizând pe parcursul întregii săptămâni o serie de acţiuni menite să crească numărul turiştilor interesaţi să viziteze judeţul.

5538 afișări
Imaginea articolului Trenul regal se află în gara din Târgu Jiu, timp de trei zile, pentru promovarea turistică a zonei

Trenul regal se află în gara din Târgu Jiu, timp de trei zile, pentru promovarea turistică a zonei (Imagine: Cristian Matei/Mediafax Foto)

Trenul regal este tras pe linia 1 din gara Târgu Jiu, fiind deschis vizitării începând cu ora 11.00, deşi cei interesaţi să-l vadă au venit mult mai devreme. Intrarea este gratuită, iar de acest lucru au profitat inclusiv turişti veniţi în Târgu Jiu.

Între cei care au vizitat trenul s-a aflat şi istoricul Dorin Stănescu, din Ploieşti, care a declarat corespondentului MEDIAFAX că nu a văzut până acum acest obiectiv, deşi el este specializat în istoria căilor ferate din România.

"Este pentru prima dată când îl vizitez şi sunt foarte impresionat de ceea ce văd. Nu am avut ocazia să urc în el până acum, deşi, culmea, mă ocup de istoria căii ferate de la noi din ţară. Trenul acesta este foarte important pentru că regalitatea din România este legată de istoria căii ferate, regele Carol I fiind cel care a creat pur şi simplu reţeaua de căi ferate de la noi din ţară", a menţionat istoricul.

Trenul a fost vizitat şi de reprezentanţi ai Căilor Ferate Române, dar şi ai autorităţilor judeţene din Gorj, în frunte cu preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Călinoiu, care a avut iniţiativa aducerii trenului regal la Târgu Jiu.

Călinoiu a declarat corespondentului MEDIAFAX că şi-ar dori ca anul viitor, în gara din Târgu Jiu, să ajungă nu doar trenul regal, ci şi un reprezentant al Casei Regale a României.

Călinoiu a semnat în cartea de onoare a trenului, unde, de-a lungul timpului, au semnat diferite personalităţi care au vizitat garnitura, inclusiv principesa Margareta şi principele Radu Duda.

Directorul sucursalei Gorj a BNR, Gheorghe Birău, implicat în amenajarea de către Banca Naţională a României a unui Muzeu al Tezaurului la Mănăstirea Tismana, a cerut lămuriri reprezentanţilor CFR în privinţa trenului cu care, după al doilea război mondial, regele Mihai ar fi venit în Gorj pentru a se interesa personal de soarta tezaurului adăpostit într-o peşteră, la mănăstirea respectivă.

"Dacă a venit în Gorj Majestatea Sa, aşa cum spuneţi, după cel de-al doilea război mondial, doar cu acest tren a venit. Deplasările pe calea ferată doar cu acest tren se făceau", i-au spus reprezentanţii CFR lui Gheorghe Birău.

Trenul regal, folosit până în 1978 inclusiv de fostul preşedinte Nicolae Ceauşescu, va rămâne în gara din Târgu Jiu pentru a fi vizitat de turişti şi localnici până miercuri seară.

Reprezentanţii autorităţilor judeţene care au vizitat trenul regal luni au plecat din gara Târgu Jiu spre Petroşani cu trenul turistic Moldoviţa, pentru a marca, la Petroşani, împlinirea a 65 de ani de la inaugurarea căii ferate ce străbate Defileul Jiului, respectiv Bumbeşti Jiu - Livezeni.

Ulterior, reprezentanţii autorităţilor din Târgu Jiu şi Petroşani se vor întâlni la Teatrul Dramatic "I.D. Sârbu" din Petroşani pentru a viziona filmul "Răsună Valea", produs în 1949, după care va fi lansat albumul foto "Lucrări de artă feroviară în Defileul Jiului".

Toate aceste acţiuni fac parte dintr-o serie de manifestări care se întind pe parcursul unei săptămâni, acestea fiind organizate de Consiliul Judeţean Gorj pentru promovarea turistică a judeţului.

Programul mai include spectacole de muzică populară organizate în centrul municipiului Târgu Jiu, dar şi o caravană ciclistă între satul în care s-a născut Constantin Brâncuşi, Hobiţa, şi municipiul Târgu Jiu, unde sunt amplasate cele mai importante opere ale sculptorului, respectiv Masa Tăcerii, Poarta Sărutului, Aleea Scaunelor şi Coloana Infinită.

De asemenea, miercuri seară, la Poarta Sărutului va avea loc un concert de sunet şi lumini susţinut de Mike Godoroja & Blue Spirit, iar joi este programat, în localitatea Bolboşi, un festival al lăutarilor din Gorj.

"Zilele turismului în Gorj" ar urma să se încheie duminică, la Baia de Fier, cu un festival de folclor, prilejuit de manifestarea "Coborâtul oilor de la munte".

Premierul Victor Ponta a fost invitat de autorităţile judeţene la manifestarea de duminică, în condiţiile în care, în 16 septembrie, este aşteptat la Târgu Jiu, la deschiderea noului an şcolar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici