Tulcea a primit titlul "Oraşul Reciclării"

Tulcea a primit titlul "Oraşul Reciclării", în urma competiţiei organizate de compania Eco-Rom Ambalaje, demonstrând că deţine cel mai performant sistem de colectare selectivă dintre cele 19 municipii participante, au anunţat organizatorii.

1246 afișări
Imaginea articolului Tulcea a primit titlul "Oraşul Reciclării"

Tulcea a primit titlul "Oraşul Reciclării" (Imagine: Valeriu Leonov / MediafaxFoto)

Competiţia "Oraşul Reciclării" a fost organizată de compania de colectare selectivă şi reciclare Eco-Rom Ambalaje, în perioada 1 septembrie 2012 - 28 februarie 2013. La finalul celor şase luni de concurs, Tulcea a obţinut cel mai mare punctaj la evaluarea finală, au arătat organizatorii, într-un comunicat de presă.

Premiul a fost decernat de ministrul Mediului, Rovana Plumb, în cadrul galei care a avut loc joi seară.

Odată cu obţinerea titlului de "Oraşul Reciclării", Tulcea a câştigat şi marele premiu: amenajarea unei zone de picnic conform prevederilor din Legea Picnicului. Locul de picnic va fi realizat după proiectul,"Pallet Picnic Park", desemnat cel mai eco-creativ proiect în cadrul competiţiei Eco-Rom Ambalaje "Picnic Design 2012". Acest spaţiu inedit, realizat în totalitate din module de paleţi din lemn, va fi amenajat în Tulcea până la finalul anului 2013.

În competiţia colectării deşeurilor de ambalaje, fiecare oraş participant a fost performant la cel puţin unul dintre cele trei criterii de evaluare: calitatea serviciului de colectare separată, cantităţile de deşeuri de ambalaje colectate, implicarea în proiect şi comunicarea acestuia către populaţie.

Primăriile municipiilor Alexandria şi Craiova, cele mai noi oraşe intrate în sistemul de colectare separată Eco-Rom Ambalaje, au primit recunoaştere la categoria "June".

De asemenea, primăriile din Roman, Slobozia, Baia Mare, Iaşi şi Braşov au câştigat premiul de excelenţă la categoria "Linia Întâi", fiind primele municipii înscrise în bătălia pentru titlul de "Oraşul Reciclării".

Primăriile municipiilor Târgu Jiu, Sfântu Gheorghe, Tulcea, Deva şi Cluj-Napoca au fost premiate la categoria "Trâmbiţare", acestea implicându-se cel mai mult în comunicarea competiţiei către populaţie. Tototdată, Primăria Sectorului 1 Bucureşti, alături de primăriile Arad şi Bacău - oraşele care au colectat separat cele mai multe deşeuri de ambalaje, per total - au fost performante la categoria "Cetate".

Titlul de "Luptător" a fost acordat primăriilor municipiilor Zalău, Mediaş şi Sfântu Gheorghe, care au colectat separat cele mai multe deşeuri de ambalaje pe locuitor, iar premiul de excelenţă la categoria "Armament de calitate" a fost obţinut de primăriile Sectorului 1 şi Sectorului 6 Bucureşti, precum şi ale oraşelor Satu Mare, Tulcea, Sfântu Gheorghe şi Focşani, acestea obţinând cel mai mare punctaj la evaluarea calitativă a punctelor de colectare separată.

În concurs s-au înscris 19 municipalităţi în care Eco-Rom Ambalaje susţine dezvoltarea serviciilor de colectare separată: Alexandria, Arad, Bacău, Baia Mare, Braşov, Cluj, Craiova, Deva, Focşani, Iaşi, Mediaş, Roman, Satu Mare, Sfântu Gheorghe, Slobozia, Târgu Jiu, Tulcea, Zalău, precum şi Sectorul 1 şi Sectorul 6 Bucureşti.

"Autorităţile locale au o responsabilitate foarte mare în ceea ce priveşte îndeplinirea obligaţiilor legale de reciclare - este vorba despre reducerea lunară, cu 15 la sută, a cantităţii de gunoi depus pe groapă şi reciclarea a 50 la sută din deşeul menajer până în 2020. Doar prin implicarea acestora, a populaţiei şi prin susţinerea industriei putem atinge standardele europene impuse şi ţara noastră poate performa în domeniul reciclării", a declarat Sorin Cristian Popescu, director general Eco-Rom Ambalaje, adăugând că investiţiile companiei în colectarea separată de la populaţie s-au ridicat, anul trecut, la 18 milioane de lei, dublu faţă de anul precedent.

Pe parcursul competiţiei au fost colectate selectiv peste 5,5 milioane de kilograme de deşeuri de ambalaje, dintre care peste două milioane de kilograme de plastic, peste 3,1 milioane de kilograme de hârtie-carton, 451.000 de kilograme de sticlă şi peste 30.000 de kilograme de metal.

Aceste rezultate au fost posibile datorită implicării autorităţilor locale şi a partenerilor acestora - operatori de salubritate şi organizaţii de profil - astfel încât cei peste trei milioane de români din aceste municipii să aiba acces la un sistem de colectare separată accesibil şi funcţional, prin cele 7.500 de containere speciale puse la dispoziţie de Eco-Rom Ambalaje în cele 19 municipii, au precizat organizatorii.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici