Turnul Bisericii Evanghelice din Bistriţa, refăcut după incendiul din 2008, a fost sfinţit

Turnul Bisericii Evanghelice din Bistriţa, cel mai înalt din Transilvania, refăcut după incendiul din 2008 în care a fost distrus aproape în totalitate, a fost sfinţit, sâmbătă, de preoţi de la toate confesiunile din oraş, în prezenţa saşilor plecaţi în Germania şi Austria, dar şi a localnicilor.

403 afișări
Imaginea articolului Turnul Bisericii Evanghelice din Bistriţa, refăcut după incendiul din 2008, a fost sfinţit

Turnul Bisericii Evanghelice din Bistriţa, refăcut după incendiul din 2008, a fost sfinţit (Imagine: MediafaxFoto)

Manifestările au început cu o ceremonie religioasă în Biserica Evanghelică, după care a urmat o slujbă de sfinţire a turnului, care a avut loc la baza acestuia, în Piaţa Centrală.

După ce au rostit rugăciuni de mulţumire şi binecuvântare, preoţii ortodocşi, greco-catoloci, reformaţi şi protestanţi şi-au ridicat mâinile spre cer şi au cerut binecuvântarea lui Dumnezeu pentru ca turnul să fie sfinţit şi ferit de alte necazuri, precum incendiul din 2008.

Johann Dieter Krauss, preotul paroh al Bisericii Evanghelice Confesiunea Augustană Bistriţa, a spus că Bistriţa şi-a recăpătat inima.

"Nu vom uita niciodată ziua de 11 iunie 2008, s-a întipărit cu litere arse în sufletul nostru. Acum bunul Dumnezeu ne încălzeşte inimile, Bistriţei îi este dăruită din nou inima. Au fost patru ani şi jumătate de drum, a trebuit să învingem obstacole, dar am trăit nenumărate împliniri, dincolo de toate aşteptările", a spus Johann Dieter Krauss.

Preotul a reamintit că turnul Bisericii Evanghelice Bistriţa a trezit deseori sentimente de rivalitate din cauza faptului că are 75 de metri şi e cel mai înalt din Transilvania.

"Ba revendicau sibienii, ba medieşenii, ba clujenii acest calificativ. Un turn care a devenit renumit în mari părţi ale lumii datorită incendiului din 2008. Nu ştiu care este calificativul care i se potriveşte cel mai mult. Eu zic că este cel mai frumos turn, mai frumos decât l-a văzut vreodată cineva care se află în viaţă. Este turnul nostru, simbolul nescris şi declarat al oraşului. Acest turn ne înalţă privirile spre cer, unde îl ştim pe Dumnezeu. Privirile noastre se ridică spre cel mai exact ceas din tot oraşul, un ceas ghidat prin satelit. Acest ceas ne aduce aminte că suntem trecători, care ne măsoară vremea. Clopotele ne cheamă la rugăciune, ele au o limbă internaţională. Să le dăm ascultare când le auzim. Acest turn să vegheze asupra noastră şi noi să veghem asupra oraşului şi a păcii", a spus Johann Dieter Krauss.

La rândul său, primarul municipiului Bistriţa, Ovidiu Creţu, a spus că oraşul a demonstrat României şi Europei că la poarta orientală a Transilvaniei sunt continuatori demni ai celor care au înălţat simbolul oraşului.

El a afirmat că biserica şi turnul ei au fost simbolul puterii şi civilizaţiei mult timp, care s-a transformat şi într-un simbol al neputinţei şi nepăsării.

"A venit atunci de sus acea palmă care ne-a usturat obrazul, în 11 iunie 2008, şi acea palmă ne-a arătat şi faţa hidoasă a nepăsării noastre. Ne-a arătat turnul şi biserica mutilate. Acea palmă a avut darul să ne trezească şi să ne unească. Din acel moment, toate forţele oraşului, toţi locuitorii s-au mobilizat pentru a readuce turnul şi biserica la forma lor originală. N-a mai contat confesiune, culoare politică, ci dorinţa tuturor locuitorilor de a putea să ridice privirea, de a putea să urmărească degetul lui Dumnezeu înălţat spre cer. Noi, cei de azi, am reuşit să arătăm că putem să fim înţelepţi şi uniţi, că putem să ne mobilizăm, că avem capacitate de proiectare şi de execuţie, capacitatea unei societăţi care vrea să fie europeană. Avem puterea să lăsăm la o parte ceea ce ne desparte şi să ne fixăm ţinte importante. Sunt mândru că sunt primarul unui astfel de oraş, care a reuşit să arate României şi Europei că aici, la poarta orientală a Transilvaniei, sunt continuatori demni ai celor care au înălţat monumentul", a spus el.

Ovidiu Creţu a mulţumit tuturor bistriţenilor pentru efortul pe care l-au făcut.

La sfinţirea turnului Bisericii Evanghelice Bistriţa au mai participat, în afară de primar, preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan, prefectul Ani Bob, preşedintele Asociaţiei Saşilor Bistriţeni din Germania şi Austria HOG Bistritz-Nosen, Hans Franchy, vicepreşedintele CJ Alexandru Pugna, subprefectul Ovidiu Frenţ, deputaţii Ioan Ţintean şi Ioan Oltean şi un public numeros.

La final, preotul Krauss a pornit, din telecomandă, toate cele trei clopote din turn, momentul fiind numit "simfonia clopotelor".

Un incendiu devastator a cuprins Biserica Evanghelică în luna iunie a anului 2088. În incendiu a ars în totalitate turnul, iar clopotele s-au topit. Acesta a fost însă refăcut şi au fost montate clopote noi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici