Tutunul, la 462 de ani de când a fost adus în Europa ca medicament

Ziua de 5 martie 2020 marchează împlinirea a 462 de ani de când tutunul a fost adus în Europa de medicul spaniol Francisco Fernandes, din Mexic. Vreme de câteva secole, tutunul a fost considerat un medicament pentru diferite afecţiuni cronice sau acute, spun cei de la Famous Daily.

1992 afișări
Imaginea articolului Tutunul, la 462 de ani de când a fost  adus în Europa ca medicament

Tutunul, la 462 de ani de când a adus în Europa ca medicament

În trecut, fie că era vorba de suferinţe profunde, tulburări chinuitoare ori despre banale dureri, planta adusă de medicul spaniol Francisco Fernandes din Mexic în 1558 era prezentată drept opţiune medicală.

Fernandes era trimisul regelui Felipe II-lea în teritoriile lumii noi. Misiunea sa era să investigeze flora de peste ocean, iar tutunul a fost prezentat ca un „panaceu naturist”.

Chiar şi numele sub care s-a impus în Europa, nicotina, provine de la ambasadorul francez Jean Nicot, care i-a trimis Catherinei de Medici tutun de prizat pe post de medicament. Catherina s-a arătat încântată că tutunul a vindecat-o de migrenă, aşa că a numit substanţa medicinală după cel care i l-a trimis. Era deja 1559.

Între secolele XVI-XIX, în Americi, tutunul a fost unul dintre motoarele colonizării şi ale comerţului cu sclavi. În Europa, abia odată cu revoluţia industrială tutunul a început să fie o problemă. Consumul de ţigări a cunoscut o creştere bruscă şi după 1960.

Abia după 2010 industria începe să înregistreze primele scăderi ale numărului de pachete vândute pe fondul interdicţiilor legate de fumatul în public. Studiile arată că începând din 2011, numărul de ţigări fumate a scăzut cu 24% în fiecare lună.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici