Ucrainenii, despre pericolul reprezentat de centrala nucleară de la Zaporojie: „Dacă explodează, va fi de 10 ori mai rău decât la Cernobîl”

Centrala de la Zaporojie a fost „lovită de trupele ruse”, incendiul a fost apoi stins, dar centrala, care furnizează 25% din energia electrică a Ucrainei, este acum în mâinile Moscovei.

4268 afișări
Imaginea articolului Ucrainenii, despre pericolul reprezentat de centrala nucleară de la Zaporojie: „Dacă explodează, va fi de 10 ori mai rău decât la Cernobîl”

Ce înseamnă centrala nucleară Zaporojie: „Dacă explodează, va fi de 10 ori mai rău decât Cernobîl”

În timpul nopţii, trupele ruse au atacat centrala Zaporojie, în apropierea oraşului ucrainean Enerhodar. Conform celor confirmate de autorităţile ucrainene în dimineaţa zilei de vineri, 4 martie, uzina este acum ocupată de forţele ruse, care au preluat controlul.

Uzina, cea mai mare de acest gen din Europa, a fost bombardată de armata rusă în timpul unor lupte violente din zonă, conflict care se desfăşoară de zile întregi. În timpul luptei a izbucnit un incendiu.

În special, zona unităţii 1 a centralei a fost lovită. Reactorul acelei unităţi, conform purtătorului de cuvânt al centralei, Andrei Tuz, la televiziunea ucraineană, nu este în prezent în funcţiune, dar conţine material radioactiv.

„Ameninţare reală de pericol nuclear”

La început, pompierii nu au putut intra în zona flăcărilor, împiedicaţi de focurile de armă ale ruşilor. După câteva ore, s-a constatat că incendiul a afectat doar perimetrul exterior al centralei, că bombele au lovit o clădire administrativă a uzinei şi un laborator de cercetare. Prin urmare, situaţia este acum sigură.

Au fost ore agitate, spune Andriy Tuz, purtătorul de cuvânt al uzinei de la Enerhodar: „Solicităm trupelor ruse să oprească tragerea cu arme grele. Există o ameninţare reală de pericol nuclear, în cea mai mare centrală nucleară din Europa”.

„Dacă ar exploda, ar fi de 10 ori mai rău decât Cernobîl. Rusia trebuie să înceteze imediat focul, să permită pompierilor să intervină şi „să creeze o zonă sigură”, a scris ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba, pe Twitter. Conform informaţiilor preliminare, nivelul radiaţiilor este în prezent neschimbat.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici