Udrea: Primăria Dorohoi să evalueze rapid câte dintre locuinţele distruse de inundaţii pot fi refăcute

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, spune că Primăria din Dorohoi trebuie să evalueze rapid câte dintre locuinţele distruse de inundaţii pot fi refăcute, în condiţiile în care multe dintre acestea, făcute din chirpici, "s-au topit".

103 afișări
Imaginea articolului Udrea: Primăria Dorohoi să evalueze rapid câte dintre locuinţele distruse de inundaţii pot fi refăcute

Udrea: Primăria Dorohoi să evalueze rapid câte din locuinţele distruse de inundaţii pot fi refăcute (Imagine: Cprian Sterian/Mediafax Foto)

"Primăria (n.r. - din Dorohoi) trebuie rapid să evalueze toate urmările inundaţiilor şi unde am putea interveni de la Guvern. Trebuie evaluat şi văzut câte dintre locuinţe sunt în situaţia de a putea fi refăcute, cele care pot fi refăcute, pentru că multe s-au topit, fiind făcute din chirpici", a declarat Udrea, aflată în judeţul Botoşani pentru a evalua pagubele produse de inundaţiile catastrofale din Moldova.

Potrivit acesteia, o problemă pe care Primăria trebuie să o rezolve este să găsească un teren unde să mute oamenii din vale, de pe Jijia, în condiţiile în care zona respectivă se inundă o dată la fiecare doi ani.

"Este păcat de ajutorul pe care-l dăm la fiecare inundaţie, de la Guvern, banii se irosesc în casele acelea, dar şi drama oamenilor, pentru că trebuie să treacă prin nenorocirea unor inundaţii de fiecare dată", a spus Elena Udrea.

Întrebată dacă bugetul de stat are fonduri prevăzute pentru inundaţii, aceasta a recunoscut că nu, dar a spus că există legea care "permite ministerului să intervină în situaţii de criză cu bani de la Guvern, pentru drumuri sau poduri".

Elena Udrea a spus că anumite programe de infrastructură pot fi "prioritizate", în sensul că acolo unde se fac lucrări la drumuri în ţară, dar nu sunt urgente, să fie întârziate pentru a mobiliza financiar zona Moldovei, afectată de inundaţii.

"Se pot muta de la alte capitole şi la fel de bine se pot prioritiza proiecte. Întârziem proiecte la o adică dacă avem nevoie de bani", a spus Udrea.

Întrebată cum ar putea fi recompensaţi cei de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi Jandarmerie pentru ceea ce fac, Elena Udrea a răspuns: "Ar trebui să le mulţumim cu toţii. Sunt oameni cărora de fiecare dată ar trebui să le mulţumim pentru că se expun riscului alături de cetăţeni. Sunt convinsă că vor reacţiona la fel de prompt (n.r. - în condiţiile micşorării salariului cu 25 la sută) pentru că sunt profesionişti, de bună credinţă, iar faptul că s-a întâmplat această nenorocire peste o situaţie de criză economică nu înseamnă că nu trebuie să facem ce trebuie făcut, cu toţii, pentru a înlătura efectele calamităţilor".

În acest sens, Udrea a adăugat că ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, este cel care ştie cel mai bine raporturile de serviciu şi cum pot fi altfel recompensaţi salvatorii.

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a ajuns, joi după-amiază, în municipiul Dorohoi, unde a vizitat câteva din casele afectate de inundaţii, printre care şi o casă care a fost inundată de şase ori până în prezent.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici