Video Un alt pescador din Turcia, surprins la braconat în Marea Neagră. Comandantul şi secundul, reţinuţi - VIDEO

Comandantul şi secundul unui pescador turcesc, surprins la braconat în Marea Neagră, la sfârşitul săptămânii trecute, au fost reţinuţi de poliţiştii de frontieră constănţeni, urmând ca în cursul zilei de astăzi să fie prezentaţi instanţei cu propunere de arestare preventivă pentru 30 zile.

425 afișări

Potrivit Gărzii de Coastă, la sfârşitul săptămânii trecute, un vas al Grupului de Nave Constanţa aflat în patrulare a descoperit în Marea Neagră, la aproximativ 60 de mile marine travers de municipiul Constanţa, un pescador turcesc aflat la braconat în Zona Economică Exclusivă a României. La bordul ambarcaţiunii se aflau şapte cetăţeni turci, iar comandantul acesteia s-a supus somaţiilor legale iniţiate de nava Gărzii de Coastă, permiţând poliţiştilor de frontieră să urce pe vas pentru efectuarea controlului specific. Astfel, la bordul pescadorului au fost descoperite mai multe plase de pescuit, precum şi aproximativ 100 de exemplare de calcan, în greutate de peste 250 de kilograme.

După ce au escortat pescadorul în portul Constanţa, poliţiştii de frontieră constănţeni au efectuat cercetările specifice, în colaborare cu reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură şi ai Căpităniei Constanţa. Oamenii legii au confiscat pescadorul, evaluat la aproximativ 14.500 de euro, precum şi cele 20 de plase de pescuit găsite la bord, cu o lungime totală ce depăşea un kilometru, evaluate la 4.000 de lei. Întreaga cantitate de peşte, în valoare totală de peste 7.000 de lei, a fost predată unei societăţi comerciale de profil, conform procedurilor legale.

Echipajul ambarcaţiunii, format din şapte cetăţeni turci, cu vârste cuprinse între 20 şi 59 de ani, nu deţinea documente legale care să le permită conducerea unei nave sau ambarcaţiuni. În cauză a fost întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunilor de fals privind identitatea, pescuit comercial fără licenţă sau autorizaţie de pescuit, pescuit în perioada de prohibiţie, transportul peştelui fără documente legale şi folosirea de către persoane neautorizate a uneltelor de pescuit comercial, precum şi pentru conducerea unei nave sau ambarcaţiuni de către o persoană ce nu deţine brevet sau certificat de capacitate corespunzător, încredinţarea cu ştiinţă a conducerii navei unei persoane fără brevet şi punerea în navigaţie a unei nave fără a avea echipaj minim de siguranţă.

Comandantul şi secundul pescadorului, au fost reţinuţi, duminică, pentru 24 de ore, prin ordonanţa procurorului investit în cauză, urmând ca în cursul zilei de luni să fie prezentaţi instanţei cu propunere de arestare preventivă pentru 30 zile. Ceilalţi cinci cetăţeni turci sunt cercetaţi în stare de libertate. Ancheta în dosar va fi continuată sub coordonarea procurorului investit în cauză din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa.

Este al patrulea caz de braconaj înregistrat în ultima perioadă în Zona Economică Exclusivă a României, în care au fost implicate pescadoare turceşti, unul petrecut în urmă cu ceva mai mult de o săptămână, iar celelalte două în luna aprilie. În două dintre aceste situaţii a fost necesară urmărirea navelor până în apele internaţionale, capturarea acestora realizându-se cu ajutorul autorităţilor de frontieră turceşti. În total, la bordul navelor a fost descoperită o cantitate de aproximativ o tonă şi jumătate de calcan.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici