Un deputat din opoziţie avertizează: Vom avea mii de şomeri absolvenţi la Medicină până spre sfârşitul lunii ianuarie

Deputatul PMP Petru Movilă a afirmat că decizia de amânare a examenului de rezidenţiat înseamnă că mii de absolvenţi vor fi şomeri până spre finalul lunii ianuarie. Acesta consideră că Guvernul ignoră cele mai importante sisteme ale statului, educaţia şi sănătatea.

351 afișări
Imaginea articolului Un deputat din opoziţie avertizează: Vom avea mii de şomeri absolvenţi la Medicină până spre sfârşitul lunii ianuarie

Un deputat din opoziţie avertizează: Vom avea mii de şomeri absolvenţi la Medicină până spre sfârşitul lunii ianuarie

„Astăzi este anunţată o a doua amânare a examenului, generată tot de proasta organizare din Guvern. Absolvenţii, victime colaterale ale decizilor proaste luate de Executiv, sunt şi cei care vor suporta consecinţele: în loc să înceapă să lucreze de la începutul lunii ianuarie, cel mai probabil vor intra în câmpul muncii spre finalul lunii ianuarie, în cel mai fericit caz. Până atunci, vom avea mii de şomeri absolvenţi de Medicină.”, a declarat acesta, vineri, printr-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Conform spuselor deputatului, membru în comisia de sănătate a Camerei Deputaţilor, examenul de rezidenţiat a mai fost amânat şi înainte.

„În acest an, Ministerul Sănătăţii a reuşit să abramburească de tot organizarea acestui examen important. Iniţial, examenul de rezidenţiat era programat în 10 noiembrie, dar a fost amânat cu o săptămână după ce minţile luminate din Guvern au realizat că îl programaseră în ziua primului tur al alegerilor prezidenţiale şi nu existau suficinte săli disponibile.”, a spus Movilă.

Deputatul PMP consideră că PSD tratează cu indiferenţă cele mai importante sisteme ale statului, educaţia şi sănătatea.

„Pe lângă argumentele de până acum pentru care o moţiune e absolut necesară, iată că avem încă un argument care arată foarte clar că singurele calcule care contează sunt cele politice şi electorale ale PSD şi ale sateliţilor săi. S-a ajuns în această situaţie pentru că PSD guvernează cu o ignoranţă totală faţă de români şi România şi cu desconsiderarea celor două sisteme fundamentale – educaţia şi sănătatea.”, a reiterat acesta.

Deputatul a mai spus că amânarea examenului va avea un impcat negativ atât asupra studenţilor, cât şi a pacienţilor.

„Parlamentarii PMP condamnă cât se poate de dur decizia Guvernului de a amâna examenul de rezidenţiat, o decizie cât se poate de proastă atât pentru viitorii rezidenţi, cât şi pentru sistemul de sănătate şi pacienţii români.”, a motivat Movilă.

„Având în vedere toate aceste argumente, parlamentarii PMP vor vota fără rezerve moţiunea de cenzură. Guvernul Dăncilă trebuie să plece urgent, înainte de a distruge de tot această ţară.”, a conchis deputatul.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat, vineri, că examenul de rezidenţiat, care ar fi trebuit să aibă loc pe data de 17 noiembrie, va fi amânat pentru 8 decembrie, din cauză că nu are cine semna cele şapte ordine de ministru necesare.

Sorina Pintea a declarat, vineri, că motivul amânării constă în faptul că nu are cine să semneze ordinul de examen, în condiţiile în care nu există ministru la Educaţie.

Astfel, a fost luată decizia ca examenul de rezidenţiat să aibă loc în data de 8 decembrie 2019.

Anunţul ministrului Sănătăţii vine în condiţiile în care, joi, viitorii medici au solicitat soluţionarea crizei examenului de rezidenţiat şi susţinerea sa la data anunţată iniţial, respectiv 17 noiembrie. Federaţia Asociaţiilor Studenţilor în Medicină a avertizat că lipsa actuală a unui ministru al Educaţiei poate influenţa negativ desfăşura în condiţii optime a examenului.

Federaţia Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România a făcut un apel către Guvernul României, Parlamentul României, Administraţia Prezidenţială, Universităţile de Medicină şi Farmacie, Direcţiile de Sănătate Publică şi Colegiul Medicilor pentru a soluţiona situaţia existentă „înainte de a deveni o problemă reală, care să ducă la amânarea acestui examen vital şi integrarea pe piaţa muncii a mii de absolvenţi de medicină din România”.

Taguri:
pmp,
motiune,
educatie

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici