Un deputat PDL vrea lege pentru interzicerea clonării umane

Deputatul PDL Mircia Giurgiu va depune în Parlament un proiect de lege privind interzicerea clonării umane şi a aplicaţiilor biomedicinei care încalcă demnitatea umană.

17 afișări
Imaginea articolului Un deputat PDL vrea lege pentru interzicerea clonării umane

Un deputat PDL vrea lege pentru interzicerea clonării umane (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Giurgiu a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că actul normativ are rolul de a preveni, pe viitor, posibilitatea clonării umane în România, în condiţiile în care "fiinţa umană are demnitate şi trebuie respectată".

"Necesitatea apariţiei acestei legi este determinată de respectarea drepturilor omului şi de corelarea cu legislaţia europeană în materie, în domeniul bioeticii, inclusiv prin acoperirea vidului de legislaţie în ceea ce priveşte interzicerea clonării, atât în scop reproductiv, cât şi terapeutic", a explicat deputatul democrat-liberal.

Potrivit acestuia, România a ratificat mai multe convenţii europene privind protecţia drepturilor omului, dar acestea nu conţin prevederi pentru interzicerea clonării, ci se referă doar la interzicerea creării de embrioni umani în scopuri de cercetare şi a intervenţiei în genomul uman.

În proiectul de lege se precizează că sunt interzise şi constituie infracţiuni "clonarea umană, implantarea embrionului uman clonat în corpul unei mame purtătoare sau într-o femelă de animal, creşterea şi dezvoltarea unui embrion uman creat în alt mod decât fertilizarea in vitro a unui ovul uman cu gameţi masculini umani, pentru o perioadă mai mare de 14 zile, creşterea şi dezvoltarea unui embrion uman în exteriorul corpului unei femei pentru o perioadă mai mare de 14 zile, extragerea şi stocarea de embrioni umani viabili din corpul femeii, plasarea unui embrion obţinut ilegal în corpul unei mame purtătoare".

De asemenea, iniţiativa legislativă interzice comerţul cu embrioni şi gameţi umani.

"Încălcarea prevederilor legii se pedepseşte cu închisoarea de la trei ani la şapte ani, iar tentativa - de la şase luni la doi ani", a precizat Mircia Giurgiu.

Deputatul PDL a subliniat că persoanele juridice de drept privat care încalcă prevederile legii vor fi, potrivit proiectului său, "desfiinţate de drept la data rămânerii definitive şi irevocabile a sentinţei de condamnare a celei mai înalte instanţe care judecă procesul acestora".

Giurgiu a precizat că, la nivel mondial, sunt 23 de ţări care au interzis clonarea umană, printre acestea numărându-se Germania, Franţa şi Canada.

Proiectul va fi depus în Parlament săptămâna viitoare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici