Un detaşament militar românesc preia funcţii administrative şi de comandă în aeroportul din Kabul

Un grup de 75 de militari români vor prelua, din aprilie, de la un contingent ungar, funcţii din structura administrativă şi din cea de comandă în Aeroportul Internaţional Kabul (KAIA), informează MApN într-un comunicat remis MEDIAFAX.

184 afișări
Imaginea articolului Un detaşament militar românesc preia funcţii administrative şi de comandă în aeroportul din Kabul

Un detaşament militar românesc preia funcţii administrative şi de comandă în aeroportul din Kabul (Imagine: Mihai Spiridonica/Arhiva Mediafax Foto)

Instituţia precizează că ceremonia militară prilejuită de plecarea în Afganistan a detaşamentului de militari români care va prelua comanda KAIA a avut loc, miercuri, la Flotila 90 Transport Aerian.

Potrivit sursei citate, 75 de militari vor prelua, de la contingentul ungar, rolul de naţiune conducătoare a aeroportului afgan, încadrând funcţii din structura administrativă şi din cea de comandă ale aeroportului. Detaşamentul românesc îşi va desfăşura activitatea în cadrul Forţei de Asistenţă de Securitate din Afganistan, ISAF, aflată sub comanda operaţională a NATO.

Ministrul Gabriel Oprea le-a transmis militarilor un mesaj în care i-a îndemnat să urmeze exemplul colegilor care au îndeplinit în urmă cu cinci ani aceeaşi misiune, în care au obţinut rezultate excelente şi au probat profesionalismul şi seriozitatea pentru care aviatori militari sunt renumiţi în ţară şi peste hotare, precizează MApN.

"Vă veţi defăşura activitatea într-un mediu multinaţional, având în subordine şi colaborând cu militari din alte state şi va trebui să fiţi în măsură să asiguraţi permanent, împreună cu ceilalţi participanţi la Forţa Internaţională de Asistenţă de Securitate, executarea unor misiuni complexe, care vor acoperi toată gama de activităţi caracteristice domeniului, de la comanda şi sprijinul operaţiilor aeriene până la asigurarea protecţiei forţelor ce tranzitează cel mai important nod aeroportuar al Afganistanului. Ştiu că aveţi înaintea dumneavoastră o misiune dificilă. Vă revine responsabilitatea de a coordona activităţile pe un aerodrom care deserveşte zilnic între 450 şi 500 de zboruri diferite, într-o zonă aflată în permanenţă sub semnul ameninţărilor teroriste", le-a mai transmis Oprea militarilor.

El s-a declarat convins că Forţele Aeriene Române vor înregistra rezultate remarcabile la încheierea misiunii.

România este prima ţară NATO care va executa această misiune pentru o perioadă de un an de zile, rotirea detaşamentelor realizându-se la un interval de şase luni. Printre misiunile principale pe care militarii români le vor îndeplini la conducerea aeroportului se numără coordonarea operaţiilor aeriene zilnice, procesare aeroportuară sau prelucrarea informaţiilor meteo. De asemenea, militarii români vor asigura sprijinul logistic al operaţiunilor de pe aeroport, precum şi protecţia forţei - securitate aeroportuară, control acces, poliţie militară, descoperire şi neutralizare dispozitive explozive improvizate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici