Un fotbalist de 17 ani şi-a pierdut un rinichi după o accidentare la un meci. Medicii, acuzaţi că i-au pus viaţa în pericol

Părinţii unui tânăr fotbalist căruia i-a fost extirpat un rinichi în urma unei accidentări suferite în timpul unui meci din Liga a IV-a îi acuză pe medicii de la Spitalul orăşenesc Brad că nu le-au investigat corect băiatul şi i-au pus acestuia viaţa în pericol.

714 afișări
Imaginea articolului Un fotbalist de 17 ani şi-a pierdut un rinichi după o accidentare la un meci. Medicii, acuzaţi că i-au pus viaţa în pericol

Un fotbalist de 17 ani şi-a pierdut un rinichi după o accidentare la un meci. Medicii, acuzaţi că i-au pus viaţa în pericol (Imagine: Shutterstock)

Răzvan Gheaţă, în vârstă de 17 ani, portar al echipei de fotbal din Liga a IV-a CFR Simeria, a fost accidentat grav, sâmbătă, în timpul unui meci oficial de un atacat al echipei Aurul Brad.

"Băiatul a rămas căzut la pământ după ce a fost lovit în abdomen cu genunchiul de un jucător de la echipa adversă. Am chemat ambulanţa şi l-am dus la urgenţa Spitalului Brad. I-au făcut radiografie, i-au spus că are o contuzie puternică la abdomen şi i-au dat algocalmin injectabil, apoi l-au trimis acasă", povesteşte preşedintele clubului CFR Simeria, Adrian Popovici, care l-a însoţit pe băiat la spital.

La Spitalul din Brad, băiatul în vârstă de 17 ani a fost consultat de trei medici, o doctoriţă de la urgenţă, un internist şi un chirurg, care i-au spus că are o contuzie puternică.

Răzvan Gheaţă s-a întors pe stadion, şi-a luat hainele de la vestiar şi a aşteptat să se fluiere finalul meciului pentru a se întoarce acasă la Simeria împreună cu echipa. Alături de colegi a străbătut cei peste 60 de kilometri de la Brad la Simeria cu un microbuz şi apoi a mers acasă fără ca durerea să înceteze vreun moment. Câteva ore mai târziu starea lui s-a agravat.

"Dacă băiatul nu urina sânge acasă nu ne dădeam seama că el deja făcuse hemoragie internă. Medicii de la spitalul din Deva ne-au spus că dacă mai stăteam puţin cu el acasă era mort", povesteşte mama băiatului, Elena Gheaţă.

Femeia a chemat ambulanţa care l-a transportat pe Răzvan la Spitalul din Simeria. Medicii de aici şi-au dat seama că băiatul intrase în comă din cauza hemoragiei interne şi l-au trimis direct la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Deva, unde o echipă formată din urologi şi chirurgi i-au extirpat băiatului un rinichi.

"Băiatul era în şoc hemoragic. S-a creat un hematom mare retroperitonal care a înglobat şi muşchii în jurul rinichiului, era aproximativ un litru de sânge în acel hematom, cu hematorie totală, vezica plină de cheaguri si atunci de urgenţă a trebuit să fie operat. Rinichiul era rupt în două şi nu l-am mai putut salva. Acum starea lui este stabilă", a declarat medical urolog Isaia Daian care l-a operat pe băiat.

Răzvan a fost scos, luni după-amiază, de la Terapie Intensivă şi mutat în Secţia de Urologie.

"Am întrebat medicii dacă voi mai putea să joc. Fără un rinichi e puţin probabil deoarece în cazul unei noi accidentări îmi poate fi fatal. Cu multă recuperare poate o să duc o viaţă normală. Se vorbeşte şi de un transplant de rinichi, asta dacă găsim un donator", spune Răzvan.

Tatăl lui Răzvan, Petru Gheaţă, susţine că după ce împlinea 18 ani băiatul trebuia să plece în Austria unde îşi găsise o echipă de ligă inferioară. "De mic fotbalul a fost pasiunea lui. E un portar talentat şi speram să se lanseze la o echipă din Austria. Acum ne gândim la un transplant pentru că în acest moment un sport de performanţă este exclus", a spus Petru Gheaţă.

Bărbatul susţine că va depune o plângere la Colegiul Medicilor împotriva medicilor de la Brad şi are de gând să-i dea în judecată pentru că nu i-au îngrijit fiul: "Putea să moară din cauza lor".

Medicii din Brad susţin că leziunea la rinichi nu a fost observată la ecograf şi bănuiesc că hematomul s-a format după ce copilul a fost lăsat să plece acasă.

Primul care l-a consultat pe băiat a fost medicul de la UPU Brad Margareta Mureşan.

"Am chemat medicul să-i facă ecograf şi un chirurg. Ei puteau decide mai departe. Fotbalistul acuza dureri şi avea tensiune scăzută. S-a făcut tot ce s-a putut (...). Eu le-am spus să meargă la urgenţă la Deva", a declarat corespodentului MEDIAFAX medicul de la UPU Brad Margareta Mureşan.

Medicul internist Iulian Leu este cel care i-a făcut băiatului ecografia. "Am făcut ecografia care mi s-a solicitat pentru a vedea, a lămuri dacă existau în momentul respectiv nişte leziuni care să pună în pericol viaţa persoanei. În momentul în care l-am văzut nu avea leziuni vizibile ecografic. Hematomul s-a format ulterior", a declarat medicul Iulian Leu.

Cel de-al treilea medic care l-a consultat pe Răzvan a fost un chirurg. "Ne-am gândit la o ruptură de splină. Nu se vedea la ecograf ruptura de splină", a spus medicul chirurg Sorin Costina de la Spitalul din Brad.

Cei trei consideră că şi-au făcut datoria faţă de pacient.

Şeful lor, directorul medical al Spitalului din Brad, Ioan Ciotea susţine că va avea loc o anchetă internă dacă părinţii băiatului vor depune plângere.

"Băiatul a fost diagnosticat cu un traumatism hemitorace stâng prin accident la fotbal şi trimis la Simeria unde era domiciliul copilului. Din ce se vede din fişa de la urgenţă a plecat pe picioarele lui, iar medicii spun că nu era un caz de trimis cu salvarea. O să vedem dacă a greşit cineva", a declarat directorul medical al Spitalului din Brad, Ioan Ciotea.

Conducerea Clubului CFR din Simeria a depus deja un memoriu la Asociaţia Judeţeană de Fotbal Hunedoara şi cere să fie tras la răspundere jucătorul care l-a lovit pe Răzvan Gheaţă, arbitrii care nu au oprit meciul după incident, observatorul care nu a intervenit şi conducerea echipei adverse, care a permis o asemenea violenţă pe terenul de fotbal.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici