Un medic ginecolog din Oradea testa medicamente noi pe paciente fără să le informeze aupra riscurilor

Şeful secţiei Obstetrică-Ginecologie 2 din cadrul Maternităţii Oradea este anchetat de Colegiul Medicilor din România (CMR) după ce ar fi făcut operaţii laparoscopice fără a avea competenţa şi studii clinice pentru testarea de medicamente fără dovada consimţământului informat al pacientelor.

2312 afișări
Imaginea articolului Un medic ginecolog din Oradea testa medicamente noi pe paciente fără să le informeze aupra riscurilor

Un medic ginecolog din Oradea testa medicamente noi pe paciente fără să le informeze aupra riscurilor (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Colegiul Medicilor din România a declanşat o anchetă în cazul medicului ginecolog Doru Crăiuţ - profesor la Facultatea de Medicină şi Farmacie a Universităţii din Oradea şi şef de secţie Obstetrică-Ginecologie 2 în cadrul Maternităţii Oradea, care face parte din Spitalul Clinic Judeţean - după ce fosta conducere a maternităţii orădene a sesizat colegiul, încă la începutul primăverii.

"Am primit săptămâna trecută confirmarea că o comisie de la Bucureşti a Colegiului a început ancheta în cazul doctorului Doru Crăiuţ, ca urmare a sesizării pe care am înregistrat-o oficial în primăvară", a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, Gavril Grebenişan, fost manager al Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie, în prezent manager al Spitalului Judeţean, în care a fost încorporată Maternitatea.

El a spus că sesizarea arăta că doctorul Doru Crăiuţ a încălcat articolele 22, 23 şi 29 din Codul profesiei de medic, conform cărora un medic "poate executa o activitate medicală doar dacă are pregătire şi practică suficiente pentru aceasta", că "poate utiliza numai aparatură autorizată şi pentru mânuirea căreia are pregătire", iar "dacă are activităţi în învăţământ răspunde în respectarea Codului de cei pe care îi are în îndrumare".

"Or domnul doctor Crăiuţ a folosit doar pentru sine un laparoscop donat Maternităţii de către Universitatea din Oradea şi a efectuat operaţii cu acel laparoscop, fără să deţină niciun certificat de competenţe în chirurgia laparoscopică", a declarat Grebenişan.

În plus, s-a constatat că doctorul Doru Crăiuţ nu a completat, după fiecare operaţie, aşa cum era obligat, registrul protocol operator, document unde trebuia să consemneze toate informaţiile privind operaţiile făcute, iar post-operator a omis să dispună obligatoriile examinări histopatologice, care au rolul de a confirma sau infirma suspiciunea unor tumori.

"În anul 2008, după 13 operaţii conduse de doctorul Doru Crăiuţ, s-au făcut doar şase examinări histopatologice, la fel ca în anul 2009, după 11 operaţii. În 2010, domnul doctor a făcut şapte operaţii laparoscopice şi doar patru examinări histopatologice, iar în 2011 a făcut, după opt operaţii, doar două examinări", a declarat, la rândul său, directorul medical al Maternităţii orădene, conferenţiarul universitar Petru Chitulea.

Potrivit surselor citate, în cazul doctorului Doru Crăiuţ o parte din pacientele pe care le-a operat laparoscopic au trebuit reoperate prin metoda clasică, a tăierii cu bisturiul, astfel încât pentru tratarea pacientelor în cauză spitalul a trebuit să cheltuie suplimentar peste 50.000 de lei, bani pe care nu îi poate cere spre decontare de la Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate.

De asemenea, un motiv pentru care conducerea Maternităţii orădene a solicitat anchetarea doctorului Doru Crăiuţ este faptul că acesta a efectuat studii clinice, pentru testarea pe paciente a unor medicamente încă nelansate pe piaţă, fără a putea dovedi că femeile au fost în prealabil informate asupra riscurilor şi fără ca firmele pentru care a efectuat studiile să vireze spitalului sumele cuvenite, în condiţiile în care studiile au fost făcute pe paciente internate, deci pentru care unitatea a cheltuit fonduri publice.

"Când am descoperit, din întâmplare, că doctorul Crăiuţ a efectuat studii clinice şi i-am cerut un raport asupra acestora, dumnealui nu a putut să ne prezinte nici consimţământul informat al pacientelor, nici contractul care trebuia să existe între compania farmaceutică şi spital, nici dovada virării sumelor cuvenite spitalului aferente acestor studii", a declarat managerul Gavril Grebenişan.

El a spus că nici în prezent nu se cunosc medicamentele testate, durata şi contravaloarea studiilor clinice efectuate de Crăiuţ, ci doar că acestea au avut loc, un motiv fiind absenţa medicului, dar şi a fostului manager Liana Antal, care de asemenea se află de peste şase luni în concediu fără plată.

El a precizat că în această primăvară, când a descoperit neregulile, s-a adresat Colegiului Medicilor Bihor, solicitând efectuarea unei anchete, dar pentru că Doru Crăiuţ este membru al Consiliului Director al acestei structuri legea prevede că anchetarea sa trebuie făcută de către o comisie centrală a Colegiului Medicilor din România.

Doru Crăiuţ nu a putut fi contactat, deoarece, de la sesizarea conducerii spitalului, se află în prelungite concedii medicale, de odihnă şi fără salariu, el trimiţând recent o nouă cerere de concediu fără plată pentru şase luni.

Surse medicale au declarat corespondentului MEDIAFAX că Doru Crăiuţ ar fi plecat în SUA.

Doru Crăiuţ a fost director general al Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie în perioada 2001-2002, fiind demis de către ministrul de atunci al Sănătăţii Daniela Bartoş, după o anchetă în care s-a dovedit responsabilitatea sa în decesul a peste 20 de nou-născuţi la Maternitatea orădeană, cauzat de infecţii intraspitaliceşti. Ulterior, el a devenit şeful secţiei Obstetrică-Ginecologie 2 din cadrul maternităţii.

Doru Crăiuţ a avut probleme de ordin legal şi înainte de 1989, fiind arestat de fosta Miliţie în 1986, sub acuzaţia de contrabandă şi deţinere de valută, deoarece comercializa pe piaţa neagră aparatură electrocasnică primită de la rudele sale din SUA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici