Un ONG solicită CNCD sancţionarea ministrului Muncii pentru discriminarea tăticilor

Alianţa Antidiscriminare a Tuturor Tăticilor (TATA) solicită Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării să sancţioneze "discursul şi deciziile discriminatorii" ale ministrului Muncii, Mariana Câmpeanu, care a anunţat majorări ale indemnizaţiilor de concediu parental doar pentru mame.

201 afișări
Imaginea articolului Un ONG solicită CNCD sancţionarea ministrului Muncii pentru discriminarea tăticilor

Un ONG solicită CNCD sancţionarea ministrului Muncii pentru discriminarea tăticilor (Imagine: Catalin Abagiu / MediafaxFoto)

TATA consideră că ministrul Muncii, ignorând zecile de mii de tătici aflaţi în concediul pentru creşterea şi îngrijirea copilului, "anunţă cu obstinaţie" majorări ale indemnizaţiilor de concediu parental dedicate doar mamelor.

"Declaraţiile şi demersurile publice ale ministrului Muncii sunt discriminatorii şi jignitoare la adresa taţilor care performează ca părinţi în beneficiul copiilor şi familiilor din care fac parte, fiind nemeritat desconsideraţi de un demnitar tributar unei mentalităţi retrograde, care etalează reflexe şi promovează stereotipuri nedemne pentru o ţară civilizată şi europeană", se arată în comunicatul transmis, marţi, agenţiei MEDIAFAX.

Sursa citată aminteşte că vechiul Cod civil şi fostul Cod al familiei, abrogate de la 1 octombrie 2011, tratau taţii drept părinţi de rang inferior, impunând ca statul român să apere interesele mamei şi copilului.

"Ministrul Muncii etalează din păcate aceeaşi mentalitate retrogradă formată înainte de 1989, conform căreia tatăl nu-şi merită statutul de părinte egal în drepturi şi responsabilităţi cu mama copilului. Realitatea ignorată de demnitarul Mariana Câmpeanu arată din fericire că, în ultimii 20 de ani mai ales, taţii au fost tot mai implicaţi în creşterea şi în educarea propriilor copii, tot mai prezenţi în viaţa de familie, performând ca părinţi, iubindu-şi copiii şi fiiind adoraţi de fiii şi de fiicele lor", se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, un efect nociv al discursului discriminatoriu este intoxicarea mass-mediei cu stereotipuri retrograde şi cu ştiri discriminatorii, care induc în eroare opinia publică.

Aproximativ 30.000 de tătici se află anual, potrivit TATA, în concediul pentru creşterea şi ingrijirea copiilor lor.

"TATA va continua să combată cu fermitate şi cu promptitudine reminiscenţele manifestării fenomenului nociv al discriminării tatălui în societatea românească, sesizand Inspecţia Judiciară în cazul magistraţilor care ignoră interesul superior al copilului, formulând sesizări disciplinare împotriva funcţionarilor publici şi demnitarilor care încalcă drepturile copiilor şi ale părinţilor, promovând campanii de educare şi de informare publică dedicate susţinerii familiei şi apărării dreptului la viaţă de familie şi la menţinerea legăturilor personale părinte-copil", se mai arată în comunicat.

Săpămâna trecută, Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg a decis condamnarea Guvernului român, întrucât autorităţile au încălcarea articolului 14 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, care interzice discriminarea, dar şi a articolului 8, care prevede respectul pentru viaţa privată şi de familie, în cazul unui tată din Bacău care a vrut să intre în concediu parental. Refuzul autorităţilor a condus la obligarea Guvernului la plata către petent a 8.000 de euro despăgubiri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici