Un primar din judeţul Iaşi, acuzat că a primit mită un microbuz de 42.000 de euro. Cazul său a fost trimis în judecată

Primarul localităţii ieşene Sireţel, Gheorghe Ancuţa, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, care îl acuză de luare de mită şi abuz în serviciu după ce a primit un microbuz de 42.000 de euro pentru a prelungi termenul de execuţie la unele lucrări contractate ilegal.

220 afișări
Imaginea articolului Un primar din judeţul Iaşi, acuzat că a primit mită un microbuz de 42.000 de euro. Cazul său a fost trimis în judecată

Un primar din judeţul Iaşi, acuzat că a primit mită un microbuz de 42.000 de euro. Cazul său a fost trimis în judecată (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax foto)

Gheorghe Ancuţa va fi judecat de magistraţii Tribunalului Iaşi pentru luare de mită şi abuz în serviciu, iar soţia sa, Mihaela Ancuţa, pentru complicitate la luare de mită, se arată într-un comunicat de marţi al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Alături de primar şi de soţia sa au mai fost trimişi în judecată Gheorghe Constantinescu şi Petru Haganaru, funcţionari în Primăria Sireţel, acuzaţi de abuz în serviciu, fals intelectual şi uz de fals, precum şi Neculai Lupu, administratorul SC "Aprodex" SRL, acuzat de dare de mită.

Procurorii anticorupţie îl acuză pe Gheorghe Ancuţa că, în cursul lunii octombrie 2007, în calitate de primar al comunei Sireţel, judeţul Iaşi, a decis încheierea unui contract nelegal de lucrări cu o firmă al cărei administrator era Neculai Lupu, prejudiciind statul cu 212.464,89 lei.

Contractul de achiziţie publică avea ca obiect executarea lucrării "Pod şi podeţe pe drumurile comunale DC149 şi DS159 în comuna Sireţel, judeţul Iaşi", iar firma lui Neculai Lupu a fost declarată câştigătoarea licitaţiei în mod nelegal, cu ajutorul preşedintelui comisiei de evaluare Gheorghe Constantinescu şi a lui Petru Hanganu, membru al comisiei.

Potrivit procurorilor, cei doi au falsificat mai multe acte ce făceau parte din documentaţia aferentă contractului de achiziţie publică, respectiv procesul verbal de deschidere a ofertelor, raportul de evaluare şi listele de verificare a conformităţii administrative, în condiţiile în care ofertele financiare ale firmei lui Neculai Lupu depăşeau valoarea estimată a contractului şi valoarea devizului general.

"Pe parcursul derulării acestui contract, inculpatul Gheorghe Ancuţa a primit cu titlu de mită de la inculpatul Neculai Lupu, administrator al firmei beneficiare a contractului, un microbuz în valoare de 144.927,44 lei (echivalentul a aproximativ 42.280 de euro) pentru ca, în calitate de primar, să aprobe suplimentarea valorii acestui contract, prelungirea termenului de execuţie, decontarea şi recepţia lucrărilor la timp şi fără obiecţiuni. De asemenea, bunul a fost primit şi pentru ca, în cursul lunilor octombrie şi decembrie 2007, inculpatul Ancuţa Gheorghe să aprobe acordarea ilegală a unui avans în valoare totală de 373.465,02 lei", notează procurorii anticorupţie în documentul citat.

Potrivit DNA, microbuzul a fost înregistrat în patrimoniul unei firme administrate de soţia primarului, "în baza unui contract de vânzare-cumpărare cu valoare zero".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici