Un senator PNL îi cere lui Toader, într-o scrisoare deschisă, să nu promoveze o OUG pentru modificarea Codurilor penale

Senatorul PNL Iulia Scântei i-a transmis, joi, o scrisoare deschisă ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, în care îi solicită acestuia să nu propună spre adoptarea de către Guvern o ordonanţă de urgenţă care să modifice legislaţia penală.

250 afișări
Imaginea articolului Un senator PNL îi cere lui Toader, într-o scrisoare deschisă, să nu promoveze o OUG pentru modificarea Codurilor penale

Un senator PNL îi cere lui Toader, într-o scrisoare deschisă, să nu promoveze o OUG pentru modificarea Codurilor penale

"Nu promovaţi nicio ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Codului de procedură penală sau a Codului Penal! În calitate de senator şi membru al Comisiei speciale a Parlamentului României care a avut în dezbatere proiectul de lege pentru modificarea Codului de procedură penală şi care a modificat substanţial chiar conţinutul art. 453 Cpc privind cazurile de revizuire a hotărârilor judecătoreşti definitive, cu privire la latura penală, vă adresez domnule Ministru al justiţiei următoarele întrebări: De ce nu aţi transmis Comisiei speciale a Parlamentului, pe durata activităţii acesteia în sesiunea parlamentară, această propunere de modificare a art. 453 din Codul de procedură penală cu menţionarea noilor condiţii/cazuri de revizuire a hotărârilor judecătoreşti penale definitive, pentru a fi dezbătută de Comisie, apoi dezbătută şi adoptată de plenul Senatului şi de cel al Camerei Deputaţilor?", a afirmat, joi, Iulia Scântei, membru în comisia specială pentru Legile Justiţiei, potrivit unui comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Aceasta a adăugat că, deşi la lucrările comisiei speciale au participat şi reprezentanţii Ministerului Justiţiei, aceştia nu au venit cu nicio propunere pentru modificarea articolului 453 din Codul de procedură penală, în care să menţioneze noile condiţii sau cazuri de revizuire a hotărârilor judecătoreşti penale definitive.

"Reamintesc faptul că reprezentantul Ministerului Justiţiei a participat la lucrările Comisiei, iar atunci când coaliţia majoritară PSD-ALDE a amendat articolul 453 sus menţionat, modificând alineatul (1) litera (f) şi introducând două noi cazuri de revizuire la literele (g) şi (h), acesta nu a formulat nicio obiecţie şi nici nu a făcut cunoscută Comisiei o altă propunere de modificare a Ministerului/Ministrului justiţiei. Aţi declarat
aseară <că nu aţi avut nicio contribuţie> la proiectul de modificare a Codului de procedură penală adoptat de Camera Deputatilor la data de 18 iunie a.c. , acesta fiind produsul legislativ exclusiv al Parlamentului. Dar cine sau ce anume v-a împiedicat să aveţi o contribuţie şi să comunicaţi “contribuţia” Ministerului/Ministrului, şi membrilor Comisiei speciale în virtutea principiului constituţional al cooperării loiale între autorităţile statului?", a completat senatorul PNL.

Scântei îi mai cere ministrului Justiţiei informaţii cu privire la motivele care "justifică urgenţa pentru adoptarea unei OUG pentru modificarea Codului de procedură penală", dar şi dacă va cere ordonanţa de urgenţă fără să aştepte opinia Comisiei de la Veneţia.

"Care este împrejurarea ori care sunt motivele care justifică “urgenţa” pentru adoptarea unei Ordonanţe de Urgenţă prin care să modificaţi Codul de procedură penală în materia condiţiilor de revizuire şi de ce nu aşteptaţi reluarea activităţii Parlamentului pentru a înainta un proiect de lege care să fie dezbătut şi adoptat de Parlament? Veţi promova modificarea Codului de procedură penală prin OUG fără să aşteptaţi opinia experţilor Comisiei de la Veneţia sesizate de PNL inclusiv cu privire la modificările aduse de PSD-ALDE Codului penal şi celui de procedura penala, opinia acestora fiind aşteptată tot în această toamnă?", potrivit sursei citate.

Scântei îi solicită lui Tudorel Toader să propună o OUG şi să lase legile să îşi urmeze parcursul legislativ.

"Până în prezent, nicio instanţă din România nu a pronunţat o sentinţă prin care să se constate nelegalitatea protocoalelor invocate, cu atât mai mult nimeni, nici măcar un ministru al justiţiei nu poate cunoaşte şi nu poate aprecia că sentinţele penale de condamnare pronunţate de instanţe s-au fundamentat exclusiv pe aceste protocoale sau pe interceptări nelegale, şi nu pe lege! Este inacceptabil într-un stat de drept, să se instituie o astfel de prezumţie a nelegalităţii unei hotărâri judecătoreşti, bazată pe “sentimentul persoanei condamnate că a fost condamnat pe nedrept” ori pe simpla apreciere că un judecător a dispus o condamnare în baza unei interceptări sau a unui flagrant realizat în baza unui protocol administrativ şi nu în baza legii în vigoare. Vă solicit domnule Ministru, să nu promovaţi nicio ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Codului de procedură penală sau a Codului Penal şi să aşteptaţi legile adoptate de Parlament să îşi urmeze parcursul legislativ, iar Comisia de la Veneţia să se pronunţe cu privire la conţinutul acestor modificări sub aspectul conformităţii lor cu standardele europene", conchide Iulia Scântei.

Ministrul Justiţiei a anunţat, miercuri seară, că-i va propune premierului adoptarea unei ordonanţe de urgenţă pentru revizuirea sentinţelor date pe protocoale sau interceptări ilegale, Tudorel Toader precizând că va face această propunere într-un timp scurt, "după terminarea concediilor".

"(Ordonanţa va dispune -n.r.) posibilitatea oricărui condamnat care are sentimentul, convingerea faptului că hotărârea a fost pe protocol sau pe interceptare nelegală să se apropie de dosar, să ceară unui judecător să verifice dacă hotărârea lui a fost pronunţată pe baza celor două elemente, judecător care să spună da, îi admite şi trimite cauza la rejudecare, judecător care să spună nu, nu e vorba de interceptări nelegale, de protocoale, se respinge. Deciziile Curţii Constituţionale fac această definiţie, această clasificare (- a ceea ce înseamnă interceptări nelegale -n.r.). Interceptări făcute de SRI şi folosite de procurorul de drept comun, fapte care nu au legătură cu securitatea, siguranţa naţională şi folosite în fapte de drept comun", a declarat, miercuri seară, Tudorel Toader, la Antena 3.

Întrebat când va înainta această propunere de ordonanţă de urgenţă, ministrul Justiţiei a răspuns că într-un timp scurt.

"După ce se termină concediile. Imediat după ce se termină concediile", a completat Tudorel Toader.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici