Uniunea Naţională a Judecătorilor din România, despre raportul MCV: "Surprinde aspecte importante, dar abordarea este incompletă"

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) susţine că raportul MCV surprinde o serie de aspecte importante însă abordarea este incompletă, UNJR precizând că nu au fost referiri la soluţiile pentru rezolvarea problemelor din justiţie, propuse de 80% din instanţe.

433 afișări
Imaginea articolului Uniunea Naţională a Judecătorilor din România, despre raportul MCV: "Surprinde aspecte importante, dar abordarea este incompletă"

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România, despre raportul MCV: "Surprinde aspecte importante, dar abordarea este incompletă"

"Nu am regăsit în raport nici o referire la Memorandum şi la soluţiile propuse de peste 80% dintre instanţe la rezolvarea problemelor din justiţie. Acest document programatic adoptat de majoritatea largă a judecatorilor - cei care zi de zi aplică legea în instanţă şi cunosc cel mai bine problemele sistemului - a expus o serie de probleme majore cu care se confruntă sistemul judiciar, incluzând totodată soluţii la acestea", se arată într-un răspuns al UNJR la o solicitare MEDIAFAX.

Uniunea face referire şi discuţiile din spaţiul public privind implicarea serviciilor de informaţii în actul de justiţie.

"Raportul menţionează însă problema ridicată de UNJR privind capacitatea instituţională efectivă a CSAT de a efectua verificări privind existenţa ofiţerilor acoperiţi, a colaboratorilor sau informatorilor serviciilor de informaţii între magistraţi", spun judecătorii.

Asociaţia susţine că în cuprinsul raportului nu se discută despre respectarea drepturilor persoanelor acuzate în faza de urmărire penală, precizând că "au existat hotărâri judecătoreşti, la care se face referire în spaţiul public, prin care s-au reţinut încălcări de drepturi, precum confidenţialitatea client avocat sau secretul deliberării. Aceasta din urmă este deosebit de gravă, pentru că încalcă independenţa justiţiei. Or, a ignora aceste semnale nu ajută anticorupţia şi fac din acest raport un raport cu o viziune unilaterală şi de nişă, deci incomplet".

UNJR susţine că este de acord cu importanţa transparenţa justiţiei, la care se face referire în raport, menţionând însă că există o problemă cu modul în care DNA comunica doar actele favorabile acuzării nu şi măsurile dispuse de intanţe favorabile acuzatului.

"Raportul critică şi modul de numire al procurorilor şefi, arătând că legea şi procedura de numire a procurorilor şefi nu sunt suficient de robuste pentru a se evita o influenţă politică excesivă asupra numirilor. Aduc aminte că UNJR a solicitat ministrului Prună să facă proceduri transparente pentru numirea procurorului şef DNA, lucru care nu s-a întâmplat", explică UNJR.

Uniunea consideră că lupta anticorupţie din România ar trebui concentrată pe transparentizarea cheltuirii banului public, făcând referire la remarca din conţinutul raportului MCV, potrivit căreia măsurile de prevenire a corupţiei nu sunt suficiente.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici