Universitatea de Apărare, dezbatere despre utilizarea sistemelor fără pilot în cadrul războiului naval modern

Ministrul apărării naţionale, Angel Tîlvăr, a participat joi, la conferinţa internaţională „Unmanned Systems Forum. Smart Approach, Fast Development”, organizată de Asociaţia New Strategy Center (NSC) cu sprijinul MApN, la care au fost dezbătute problematici la un an de la izbucnirea războiului.

207 afișări
Imaginea articolului Universitatea de Apărare, dezbatere despre utilizarea sistemelor fără pilot în cadrul războiului naval modern

Wikipedia Commons

Dezbaterile conferinţei de la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” au pus accent pe subiecte de actualitate, referitoare la evaluarea impactului războiului din Ucraina asupra mediului de securitate internaţional, la un an de la izbucnirea acestuia, la situaţia din regiunea Mării Negre, aspecte privind competiţia pentru Marea Neagră şi utilizarea sistemelor fără pilot în cadrul războiului naval modern, rolul acestora în cadrul climatului de securitate, precum şi aspecte relevante cu privire la protejarea infrastructurii critice în zona economică exclusivă a României.

„Vineri, 24 februarie, se împlineşte un an de la invazia neprovocată a Federaţiei Ruse în Ucraina”, a subliniat ministrul Angel Tîlvăr. „Vom continua să sprijinim Ucraina atât cât va fi nevoie, pentru că poporul român crede într-un sistem internaţional bazat pe reguli, nu pe agresiune. Deciziile care s-au luat în România în ultimii 30 de ani ne fac să fim de partea bună a istoriei, a democraţiei şi a libertăţii”.

Forumul Systems Forum. Smart Approach, Fast Development, abordează o temă de mare relevanţă în contextul actual de securitate.

„Noile tehnologii permit sistemelor fără pilot să funcţioneze cu o autonomie din ce în ce mai mare, un element esenţial când vorbim despre acţiuni de recunoaştere, supraveghere, detectare ţinte sau misiuni de luptă şi război electronic. În plus, sistemele fără echipaj devin mai versatile şi mai rentabile datorită dezvoltării capabilităţilor multirol, care le permit să îndeplinească o multitudine de sarcini. Utilizarea dronelor în războiul declanşat de Federaţia Rusă în Ucraina a confirmat, încă o dată, importanţa sistemelor fără pilot în războiul modern. Pe de altă parte, a evidenţiat şi probleme de natură etică şi legală privind folosirea acestora în conflicte armate, cum ar fi protejarea civililor sau identificarea cu precizie a combatanţilor şi a non-combatanţilor”, a declarat ministrul apărării naţionale.

Totodată, Tîlvăr a făcut referire la importanţa sistemelor fără pilot în războiul modern, menţionând că ,,Ministerul Apărării Naţionale are, în derulare, mai multe programe de înzestrare importante în acest segment. Anul trecut a fost lansată licitaţia pentru achiziţia de sisteme portabile de combatere a sistemelor de aeronave fără pilot la bord, de tipul UAS şi Small UAS, pentru Forţele Terestre. De asemenea, la sfârşitul lunii decembrie, a fost semnat un acord cadru de achiziţionare a şapte sisteme UAS Watchkeeper X, din Israel, care vor intra în dotarea Armatei României. Totodată, a fost obţinută aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru achiziţia de sisteme Bayraktar TB2, cu muniţia aferentă şi suportul logistic iniţial.”

La conferinţă au participat oficiali şi experţi civili şi militari atât din România, cât şi din alte state membre NATO şi UE, precum şi reprezentanţi ai mediului academic şi ai unor companii cu o vastă experienţă în domeniu. Evenimentul a fost organizat în sistem Chatham House şi într-un format mixt, atât cu participare online, cât şi fizică.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici