UNJR: Folosirea rapoartelor de ţară în bătălia politică este inadmisibilă

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) consideră că folosirea rapoartelor de ţară în bătălia politică este inadmisibilă şi solicită ferm clasei politice să trateze cu maximă responsabilitate problemele semnalate în Raportul CE privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare.

135 afișări
Imaginea articolului UNJR: Folosirea rapoartelor de ţară în bătălia politică este inadmisibilă

UNJR: Folosirea rapoartelor de ţară în bătălia politică este inadmisibilă (Imagine: Shutterstock)

UNJR arată într-un comunicat de presă remis luni agenţiei MEDIAFAX că Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) este un instrument agreat de România de la data aderării la UE şi acesta şi-a dovedit de-a lungul timpului utilitatea în sprijinirea reformei în sistemul judiciar, precum şi în denunţarea oricăror forme de presiune asupra justiţiei.

"Dincolo de acest aspect tehnic, MCV este şi un barometru al modului în care respectarea de către România a unor valori şi standarde europene este percepută la Bruxelles. Sub acest aspect, UNJR constată că, după cinci ani, respectarea independenţei justiţiei de către clasa politică din România este din nou pusă sub semnul îndoielii. Singur acest lucru este de o gravitate excepţională. Mult mai grav însă este modul în care clasa politică a înţeles acest semnal", se arată în comunicatul remis MEDIAFAX.

UNJR atrage atenţia că este inadmisibilă folosirea rapoartelor de ţară în bătălia politică şi apreciază că întreaga clasă politică trebuie să înţeleagă că este "inadmisibil şi contrar regulilor" ce trebuie să guverneze un stat de drept folosirea justiţiei ca instrument de campanie electorală sau ca armă în confruntări politice.

"Reamintim tuturor actorilor politici că respectarea independenţei justiţiei înseamnă respectarea hotărârilor judecătoreşti, evitarea oricăror comentarii ce ar putea duce la ştirbirea încrederii publicului în justiţie, asigurarea unui cadru care să împiedice orice fel de presiuni, permiterea desfăşurării nestingherite a anchetelor penale. Niciun fel de imixtiune, niciun fel de presiune asupra independenţei sistemului judiciar, a instituţiilor acestuia sau a magistraţilor ce îl compun nu este tolerabilă şi nu va fi tolerată", mai arată UNJR.

Potrivit sursei citate, este datoria Executivului să asigure mijloace logistice şi materiale care să permită o funcţionare eficientă a sistemului, iar a Legislativului să ofere un cadru normativ coerent.

UNJR subliniază însă că, în prezent, Codul de procedură civilă intră în vigoare fără vreo pregătire prealabilă, iar instanţele sunt sufocate de sute de mii de cauze inutile, generate de legislaţia ce contravine normelor europene.

"Ca atare, UNJR solicită ferm clasei politice să trateze cu maximă responsabilitate problemele semnalate de raportul de ţară, să treacă peste etapa declaraţiilor sterile la cea a acţiunilor concrete şi eficiente", se mai arată în comunicat.

UNJR consideră că fiecare instituţie implicată are datoria de a face o analiză lucidă a modului în care îşi îndeplineşte prerogativele constituţionale şi legale în respectarea şi întărirea statului de drept şi a independenţei justiţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici